O inceleme ne oldu?

Panama bayraklı 1993 yapımı canlı hayvan gemisi Nada´nın, 4 Ekim´de İskenderun´da limana 26 bin sığır getirmesi bekleniyor.

GÜNCEL 1.10.2020 14:48:27 0
O inceleme ne oldu?

Akın Bodur/İskenderun

Gemi gelince kent bir kez daha koku baskısı altında kalabilecek. 14 Eylül´de Brezilya´nın Rio limanından yola çıkan gemi, dünyanın en büyük canlı havyan ithalatı kapsamında, Hayvan Haklarını Koruma Günü 4 Ekim'de kentte olması planlanıyor. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Eylül 2019´da, 2020 yılında hayvan ithalatının yapılmayacağını açıklamış, ancak ithal edilen binlerce canlı hayvan İskenderun üzerinden ülkemize getirilmişti. Bakanlık, 26 Ekim 2019´da besilik sığır ithalatı uygulama talimatı ve teknik şartnamesinde düzenleme çalışması yapılacağını belirterek, ithalatın bu tarihten itibaren durdurulduğunu duyurdu, ancak Covid-19 salgını süresince bu yıl da hayvan ithalatı yapılmaya devam edildi.
LimakPort İskenderun´a iki yıldır canlı hayvan ithalatı kapsamında Angus taşıyan gemilere yönelik kentteki bazı kuruluşların oluşturduğu ´inceleme komisyonu´ Eylül 2018´den beri yaptığı incelemenin sonucunu açıklamadı. O dönemde, İskenderun Gazeteciler Cemiyetinin girişimi üzerine oluştuğu ve komisyonda, İskenderun Gazeteciler Cemiyetinin o zamanki başkanı Veysel Cıncık (komite başkanı), MHP İskenderun İlçe Başkanı Turan Bozkurt, Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, İTSO Temsilcisi Nusret Barlas, Yunus Emre Mahallesi Muhtarı Ahmet Mücahitoğlu ve Kasaplar Odası YK üyesi Murat Kayış, tahliye işlemlerini yerinde görmüş, liman yetkililerinden bilgi almış ama incelemelerine ilişkin açıklama yapmamıştı. İki yıl öne yapılan inceleme hakkında bilgi vermeyen komisyon, İskenderun´a getirilen binlerce Angus için de değerlendirmede bulunmamıştı.

'Merak edilen tüm sorular yanıt bulmuş...'
20 Eylül 2018 tarihli Hatay Basın adlı internet sitesinin http://www.hataybasin.com/gundem/limak-yetkilileri-tum-imkanlarimizi-seferber-ettik-h4244.html adresindeki incelemeye ilişkin haberinde, '... Komite üyelerine verilen bilginin hep birlikte limana yanaşan geminin tahmil tahliye işlemleri yerinde görüldü. Burada hayvanları ithal eden firma yetkilileri ile görüşülerek merak edilen tüm sorular yanıt buldu. Tüm kontrollerin zamanında ve eksiksiz bir şekilde yapıldığını belirten firma yetkilileri, koku sorunu ile ilgili de ´Koku olayı işin doğasında var. Ancak, biz halkımızın bu kokulara çok fazla maruz kalmaması, tahliye işlemlerinin en hızlı sürede gerçekleştirilmesi için tüm tedbirleri aldık ve uygulamaya geçirdik. Keşke ülkemizde et sorunu olmasa da canlı hayvan ithal etmek zorunda kalmasak. Hayvanlar her türlü sağlık kontrolünden sıkı bir şekilde geçiriliyor. Gemilerde soğutma sistemi mevcuttur. Eğer telef olan hayvan varsa, bunlar devasa kıyma makinelerinde öğütülüp uluslar arası sulara dökülüyor. Halkımız rahat olsun, her türlü tedbiri alıyoruz. Türkiye genelinde en hızlı tahliye işlemi İskenderun limanında gerçekleştiriliyor. Liman yetkilileri ek tedbirler alarak, tahliye işleminin çok daha kısa sürede tamamlanmasına olanak sağladı. Bu da bizim işlerimizi kolaylaştırdı´ şeklinde konuştu' ifadesine yer verilmişti.
Kente gelen Anguslarla ilgili birkaç kişinin düzenlediği ve kamuya mal edilmeye çalışılan toplantının yapılacağı ve yapılan toplantı duyuruldu, toplantıda komite kurulacağı açıklandı, komitenin incelemesine duyuruldu. Peki, o incelemenin sonucu, raporu ne oldu? Ya da sonucu açıklanmayacak bir inceleme mi yapıldı? Gazetemizin 01 Ağustos 2019 tarihli nüshasında yayınlanan ´Angus bulmacası´ adlı makalede, '... kamu tüzel kişiliğine sahip oda, sivil toplum kuruluşları ve bazı gazetecilerin kurduğu açıklanan Angus komisyonu, yaptığı toplantıyla komisyonun kurulduğunu topluma duyurdu. Sözüm ona inceleme de yaptı. Peki ne oldu? Komisyon çok gizli toplantılar yapıyor da bilgi mi paylaşamıyor? Yoksa dağıldı ama bu kurulduğu gibi kamuya mı duyurulmadı? Sahi o komisyon niye kuruldu? İskenderun´da kurulan yaşam platformu, Angus kirliliğine karşı imza kampanyası başlatacağını açıkladı, kampanyada topladığı imzaları da ilgililere teslim etmeye başladı. Peki o komisyon ne yaptı? O dönemde Angus komisyonunu oluşturan kuruluşlardan birinin yöneticisi, komisyonu oluşturan grubun içerisinde ekonomik rant sağlayanların olduğunu, verildiği öne sürülen rakamları da vererek konuşulan dedikoduları dillendirdi. Ama bunu yüksek sesle ifade edemedi. Neden? O zaman belki de sormak gerekiyor; İskenderun´a getirilen canlı hayvanlar olayında yöre halkı kokusunu içinde hissederken, Anguslardan ekonomik, sosyal rant sağlayanlar var mı?... ifadesine yer yer verilmişti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23