Odalar kalıcı çözüm istedi

Depremin etkili olduğu kentlerde üretimin ve ticari hayatın büyük oranda etkilendiği vurgulanarak, 3 ay ertelenen çek ödemelerinin çözüm olmayacağı, en az bir yıl veya daha kalıcı ve uzun soluklu bir çözüm düşünülmesi gerektiği be

EKONOMI 27.02.2023 17:41:00 0
Odalar kalıcı çözüm istedi

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Yıldırım, Erzin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhteşem Vural ile Payas O.S.B. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tufan depremin ticaret ve sanayi üretimini de önemli ölçüde etkilediğini ortak açıklama ile duyurdu. İşyerleri çalışamaz durumda olan işletmelere konteyner mobil ofis tedarik edilmesi talebini de içeren ortak açıklamada, deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerimizin sigortalı çalışanlarının SGK prim ve aylık ücretlerinin devlet tarafından karşılanması talep edildi.

Depremden etkilenen kentlerde gerçekleşmiş olan ticaretin geriye dönük ödemelerinin yapılabilmesi için devlet kurumları tarafından hibe desteği sağlanması gerektiği ifade edilen aynı açıklamada, “Şehrimizde ticaret durduğu için, işletmelerimizde nakit akışı olmamaktadır. Dolayısıyla 3 ay ertelenen çek ödemeleri çözüm olmayacaktır. En az bir yıl veya daha kalıcı ve uzun soluklu bir çözüm düşünülmesi gerekmektedir.
KOBİ’lere 24 ay veya 36 ay geri ödemesiz, 5-6 yıllık düşük faizli kredi desteği sağlanması, kredi limitlerinin yükseltilmesi ve kredi teminatının Kredi Garanti Fonu’ndan karşılanması önem arz etmektedir. Eximbank kredilerinde, deprem bölgelerindeki işletmelere pozitif ayrımcılık yapılması ile zorluk yaşayan işletmelere nakdi destek sağlanması gerekmektedir.
Şehrimizin yeniden yapılanma sürecinde, bölgemizde faaliyet gösteren firmalarımızın ayakta kalabilmesi için tedarik zincirinde şartları uygun olan bölge firmalarına öncelik tanınması gerektiği belirtilmektedir” denildi.

Açıklamada konu başlıklarıyla şu görüşlere yer verildi:

“Şehrimizin yeniden yapılanma sürecinde yeni yapılacak binalara imar izni verilirken depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi açısından binaların zemin sağlamlığı, kat yüksekliği, yapılan statik projeler, kullanılan demir miktarı, çimento ve benzeri inşaat malzemelerinin projeye uygun kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesine çok önem verilmesi gerekmektedir.

Maden sahasının genişletilmesi de isteniyor

Şehrin yeniden inşa edilme sürecinde, fazla ihtiyaç olacağından betonun harç yapımında kullanılan agrega maden sahalarının acilen genişletilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Deprem bölgesinde yaşayan ve ticaret yapanların ödemekle yükümlü oldukları elektrik, su, internet, doğalgaz ödemelerinin 31.12.2023 tarihine kadar devlet tarafından ödenmesi ve tüm vergilerden muaf tutulması gerektiği ifade edilmektedir.
Deprem bölgesindeki şehirlerin yatırım teşvikinde 6. Bölgeye alınması büyük önem arz etmektedir.

Okullarımızda eğitim ve öğretim yapılmasında sakınca olmadığına dair teknik rapor verilmesinin ardından okullarımızın güvenle açılması, öğrencilerimizin yaşadığı bu travmatik süreci öğretmenler ve diğer öğrencilerle birlikte atlatmasının sağlanması gerekmektedir.

Özel okul teşviklerinin yeniden verilmesi, eğitim kitap, yayın, kıyafet ve yemek desteğinin verilmesi, bu bedellerden KDV alınmaması veya en az 4 yıl olacak şekilde %1 olarak alınması büyük önem taşımaktadır.

Özel okullara ayrılan ve kullanılmaya hazır halde bekleyen Kredi Garanti Fonu desteğinin acilen deprem bölgesindeki okullara kullandırılması talep edilmektedir.

Kısa çalışma ödeneğinin en az 1 yıl özel okullara kullandırılması gerektiği ifade edilmektedir.

Deprem bölgesindeki özel okullara elektrik birim ücretinin 2 yıl süreyle en düşük fiyatta sabitlenmesi ve destek sağlanması gerektiği belirtilmiştir.

Faaliyetlerini devam ettiren işletmeler personel sorunu çekiyorlar işten çıkarma yasağı olması sebebiyle işçiler telefonları kapatmış kendi adreslerini ter ederek işe gelmemektedirler. Bu sebeple çalışma bakanlığından işine gelmeyen işçilerin işten çıkarılmasına yönelik iznin verilmesi. Örneğin belirli bir tarihe kadar hayatta olmasına rağmen işyerine gelmeyen personel için işten çıkarma hakkının işverene tanınması talep edilmektedir.

Çalışan işçilerimizin vergi dilimlerinin de arttırılarak ellerine geçecek net ücretlerin uzun vadeye yayılması talep edilmektedir.

Deprem bölgesindeki ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere ticari ve binek araçların ötv ve kdv lerinin alınmaması ve 5 yıl süre ile satışının yapılamaması talebi bulunmaktadır.

Plan bütçe komisyonundan geçen vergi barışı yasasının mücbir sebep illerinde ilk taksitinin 31.12.2023 olarak düzeltilmesi ve minimum 7 yıl vadeye uzatılması talep edilmektedir.
Deprem bölgesinde yapılacak olacak minimum 150 m2 ye kadar olan tüm konutlarda kdv oranın %8 den %1 e düşürülmesi talep edilmektedir.

Faiş fiyat uygulayan şirketlerin tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılması veya rekabet kurumunun devreye sokulması talep edilmektedir.

Limak İskenderun limanı bölgemiz için önem taşımaktadır. Limandaki depremin verdiği hasarlardan kaynaklanan sorun biran evvel çözülerek limanımızın faaliyetlerine devam etmesinin sağlanması şehrimiz açısından önem arz etmektedir. (2 adet konteyner limanımız bulunmaktadır. Limak çalışmadığı için yükler mersin limanına gitmektedir.)

Özel bankaların faiz oranlarının makul bir seviye düşürülmesi esnaf ve sanayicilerimizin beklentisidir.
Tevkifat konusu sanayiciler ayağında çözülmüş olmasına rağmen esnaf tarafında sürüncemede kaldığı tarafımıza iletilmiştir.”


Anahtar Kelimeler: Odalar kalıcı çözüm istedi

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19