Öğrenciler yarı yıl tatilinde

* Milli Eğitim' Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim okullarındaki öğrenciler, yarı yıl tatiline girdi.

EĞITIM 25.01.2023 14:00:00 0
Öğrenciler yarı yıl tatilinde

Nesrin Geyik/İskenderun
Milli Eğitim' Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim okullarındaki öğrenciler, yarı yıl tatiline girdi. İki hafta sürecek yarı yıl tatili, 23 Ocak-3 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılıyor. Eğitimde ikinci yarı yıl 03 Şubat Pazartesi günü başlayacak. 17-20 Nisan tarihlerinde bir hafta süreli ikinci ara tatil yapılacak, eEğitim öğretim ise 16 Haziran'da sona erecek.

İskenderun'da 165 okuldaki 60.124 öğrenci ile 3 bin 735 öğretmen yarı yıl tatiline girerken, Hatay'da ise 447.136 öğrenci ile 23.129 öğretmen tatile başladı. İskenderun Gençlik Merkezi, sömestr tatilinde öğrencilere yönelik birçok atölye ile 7-29 yaş arasındaki etkinlikler gerçekleştiriyor. İki hafta boyunca devam edecek olan eğitimlerde, atölyeler, el sanatları istasyonları, robotik kodlama eğitimleri, geleneksel halk oyunları çalışmaları bulunuyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu bünyesinde çalışmalarına devam eden Çocuk Tiyatrosu ve Korosu hazırlıklarını sömestr tatilinde de sürdürüyor. Genç tiyatrocu ve koristler, nisan ayında "Alice harikalar diyarında" adlı müzikalı sahnelemek için hazırlıklarına devam ediyor. Oyun kapsamında kursiyerler sömestr tatilinde de prova yapıyor.

İskenderun'da yurt yolu yapıldı

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), eğitim-öğretim yılında öğrencilerin ulaşım güvenliğini güvence altına almak amacıyla ilde yol çalışmalarına devam edildiğini bildirdi. HBB'den yapılan açıklamada, "Okul yollarına ulaşım koşullarını iyileştirmek ve güvenli ulaşım imkanı sağlamak için ekipler, Arsuz'a bağlı Karaağaç Mahallesi 39. Sokak (İskenderun Teknik Üniversitesi KYK Öğrenci Yurdu) yolunda oluşan su birikintilerine karşı yağmur suyu tahliye hattı çalışması gerçekleştirdi, ayrıca yola parke döşeyerek yolu modern ve kullanışlı hale getirdi" ifadesine yer verildi.

Karnesini götürene tiyatro ve çizgi film gösterimi

Antakya Belediyesi, karne heyecanı yaşayan öğrencileri ödüllendirmek üzere “Karneni getir sinema ve biletini al” kampanyası başlattı ve karnesini götüren öğrencileri Cumhuriyet Kültür Merkezinde sömestr tatili boyunca düzenlenen etkinliklere davet etti. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, öğrenciler sömestr tatili boyunca Antakya Belediyesi Cumhuriyet Kültür Merkezi’ne gelerek sinema ve tiyatro biletlerini alabilecek. Tatil süresince hafta içi her gün saat 12.00, 15.00 ve 18.00'deki seanslarda "Doru", "Bulmaca Kulesi", "Evliya Çelebi" adlı çizgi filmler; salı ve perşembe günleri saat 13.00 ve 16.00 seanslarında "Abu ile Cubur" adlı tiyatro oyununun gösteriminin yapılacak. Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, "Amacımız, tiyatro ve sinemayı sevdirmek ve öğrencilerimizin tatillerini güzelleştirmek" açıklamasını yaptı. 

Okulların yarıyıl tatiline girmesi  üzerine Yayladağı Görentaş Ortaokulu’nda Şehit Piyade Uzman Çavuş Osman Vurğun anısına Kütüphane ve Akıl-Zeka Oyunları Bölümü’nün açılışı yapıldı. Açılışı yapıldı. Açılışa, Yayladağı Kaymakamı Ömer Faruk Gökçe, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hikmet Bilgil, Görentaş Okul Müdürü Ersen Keser ile öğretmenler ve şehit ailesi de  katıldı. Yayladağı Belediye Başkanı Yalçın, "İlçedeki 46 okulda 8 bin 491 öğrenci karne aldı. Notlar ne olursa olsun, umudunuzu, cesaretinizi, inancınızı ve kendinize olan güveninizi diri tutarak tatilinizi iyi geçirin. Başarının yolu herkese açıktır, yeter ki siz hedefinizi doğru tespit edin ve ona göre planınızı yapın. Eğitimde yeniliğe, gelişime ve dinlemeye her zaman açık olun. Düzenli, disiplinli ve planlı çalışan insanlar, içinde bulundukları şartları değiştirerek, mutlaka iyi bir yere gelecektir. Herkes zirveye çıkamaz ama bu şekilde çalışanlar elbet bulundukları noktalardan daha üstlere tırmanabilir. Çalışma azminiz ve motivasyonunuz hiçbir zaman sönmesin" diye konuştu. 

Yarı yıl tatiline giren öğrencilere seslenen ve birinci dönem çalışmaların karşılığı olan karnelerin alındığını anımsatan İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, "Karnenizdeki notlar ne olursa olsun, umudunuzu, cesaretinizi, çalıştığınız takdirde başarılı olacağınıza dair inancınızı, başarabileceğinize dair güveninizi hep diri tutmanızı diliyorum" dedi. Öğretmenlerin de çocuklarımızı vatana, millete ve devletine sadık, aklı hür, vicdanı hür bireyler olarak yetiştirmek için özverili çalışma gösterdiğini belirten Demiryürek, velilere şöyle seslendi: "Bazı öğrencilerin karnelerinde arzu edilmeyen notlar olabilir. Bunları çocuklara yansıtmadan, nedenlerini sorgulayarak, öğretmenleri ile iletişim içerisinde ve birlikte hareket ederek, eksikliklerini tamamlayıp, sistemli ve düzenli çalışmaya yönlendirerek, başarıyı daha üst noktalara taşımaya çalışmalısınız."
Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu da "Karne; eğitim-öğretim ortamlarında bir dönem boyunca sergilediğiniz performansın geri bildirimidir. Kat’i suretle kişiliğinizi, zekânızı kategorize eden bir gösterge değildir. Zayıf ve güçlü yönlerinizi analiz etmeniz, eğer varsa eksikliklerinizi fark etmeniz ve bir dahaki dönem için tedbirler almanız adına bir imkândır" değerlendirmesinde bulundu. 
Öte yandan 280 bini hiç kayıt olmamış ve 232 bin 152’si okulu terk eden toplam 512 bin çocuğun nerede olduğunu kimsenin bilmediğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Hatay İl Başkanvekili Ramiz Parlar, “Eğitim anayasal haktır. Hiçbir çocuğumuz eğitim sistemi dışında bırakılamaz” dedi. Parlar, yazılı açıklamasında "Okulda olması gereken erkek çocuklarının yüzde 22.9'u, kızların yüzde 9.5'i çalışıyor. TÜİK verilerine göre; her 100 erkek çocuğundan 7,4'ü, her 100 kız çocuğundan 11,2'sini oluşturan 346 bin 135 çocuk ne eğitimde, ne de istihdamda yer almıyor. Türkiye’de 22 milyon 738 bin çocuktan yüzde 33,7'si yani 7 milyon 662 bin 807 çocuk, yoksulluk çekiyor. Çocuklarımız niteliksiz eğitim sisteminden zarar görüyor. Paralı eğitimden ve kötü sınav sisteminden muzdarip oluyor. Dünya sıralamasında hızla geriliyor. Öğrenciler, yozlaşmış eğitim sisteminin ve işsizliğin birer kurbanı haline getiriliyor. Çocuklarımızı belirsizliğe ve niteliksizliğe terk eden eğitim anlayışının en temel sorunu, çocuk ve öğretmen merkezli olmamasıdır. Keyfi biçimde değişen eğitim politikaları tam gün, parasız ve nitelikli eğitimi neredeyse imkansız kılmıştır. Bugün 512 bin çocuğumuzun okulda olmaması bunun en net göstergesidir" açıklamasında bulundu.


Anahtar Kelimeler: Öğrenciler tatilinde

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,31
  • EURO

    34,69% 0,43
  • GRAM ALTIN

    2418,55% 1,62
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00