Öğretmenler, günlerinde taleplerini sıraladı

Mustafa Kemal Atatürk´ün 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul etmesinin 93. yıl dönümü ve 40. Öğretmenler Günü dün törenlerle kutlandı.

GÜNCEL 25.11.2021 11:45:45 0
Öğretmenler, günlerinde taleplerini sıraladı

Nesrin Geyik/İskenderun

 İskenderun´daki törende, Milli Eğitim Müdürü Kemal Köseoğlu, 2 öğretmenle birlikte, Atatürk Anıtı Alanına öğretmenler adına çelenk sundu ve saygı duruşunda bulundu. Öğretmenler Günü kutlaması Belediye Kültür Sarayında devam etti. Buradaki törende, bu yıl emekli olan öğretmenlere Hizmet Şeref Belgeleri verildi, mesleğe yeni başlayanlar de törenle and içti; Müzik dinletisi ile ´Ben öğretmenim´ adlı oratoryosu sahnelendi. Etkinlikte, okullarda öğrenciler arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri de verildi.

'24 Kasım, sorunların konuşulmadığı gün'
Eğitim Sen İskenderun şube Başkanı Mustafa Ünsal, uluslararası anlamda ‘5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü´ tüm dünya öğretmenlerinin aynı anda kutladığı bir gün olmasına rağmen, Türkiye´de 12 Eylül darbesi sonrasında ilan edilen ‘24 Kasım Öğretmenler Günü´ her yıl olduğu gibi, bu yıl da öğretmenlerin en temel ve acil sorunlarının gündeme gelmediği resmi törenler eşliğinde kutlanacağını belirtti. Öğretmenler Günü´nün, her yıl olduğu gibi, öğretmenlerin en temel sorunlarının bile gündeme gelmediği, ekonomik, özlük, demokratik, sosyal haklarının, geçim sıkıntısının konuşulmadığı ‘resmi´ bir gün olarak kutlandığını ifade eden Ünsal, '24 Kasım tarihinin, Mustafa Kemal Atatürk´ün ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliği´ni kabul ettiği gün olması açısından tarihsel bir gerçekliği ve önemi vardır. Ancak bu durum, ‘24 Kasım Öğretmenler Günü´nün12 Eylül darbecileri tarafından ilan edildiği gerçeğinin üzerini örtmemelidir. 24 Kasım tarihi, bu yönüyle 12 Eylül zihniyetinin oluşturmak istediği örgütsüz ve itaatkâr öğretmen profilinin idealleştirildiği simgesel bir gündür. Ülkemizde bir süredir yaşanan ekonomik krizin etkisiyle iş ve yaşam koşullarımız ciddi anlamda ağırlaşmıştır. Yıllardır dile getirdiğimiz temel taleplerimiz karşılanmamış ve yaşadığımız sorunlara kalıcı çözümler üretilmemiştir. Bir milyonu aşkın eğitim ve bilim emekçisinin yaşadığı ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözmek için yıllardır adım atmayanların, gerçek sorunlarımızı görmezden gelenlerin her yıl aynı cümlelerle tekrarladıkları bildik nutuklarını istemiyoruz' dedi. Ünsal, dün sendika binasında düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu: 'Bizler, öğretmenlerin ‘hükümet memuru´ yapılmasını, öğretmen ve yönetici atamalarının siyasi torpillerin gölgesinde yapılmasını değil; nitelikli eğitimin nitelikli öğretmenle mümkün olabileceği gerçeğinden hareketle, çalışma ve yaşam koşullarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. Şu çok iyi bilinmelidir ki, dünyanın her yerinde eğitim emekçileri siyasi iktidarlara değil; halka ve öğrencilerine karşı sorumludur. Yıllardır ülkenin dört bir yanında fedakârca görev yaparken, aksi yöndeki tüm politika, uygulama ve dayatmalara rağmen hükümetin değil, halkın öğretmeni olmak için mücadele ediyoruz.'

'Öğretmenlik, sadece bir meslek adı değildir'
Öğretmenin, sadece 3 heceli bir meslek adı olmadığını ve herkesin de öğretmen olamayacağını belirten Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Yavuz Selim Yanık, şu değerlendirmede bulundu: 'Çünkü öğretmen olmak zorluğa, cefaya talip olmaktır. Öğretmen olmak çocuklar için her türlü zorluğa göğüs gerip her şart altında ben burdayım diyerek karanlıklara kafa tutmak, karanlığa bir ışık olmaktır. Öğretmen olmak bir harf öğretmek için karda üşümek, sıcakta yanmak demektir. Öğretmen olmak Anadolu´da yetişecek bir fidana damla damla su, dağlara yol, taşlarla okula sur, tarlalara tohum olmak, tandırlarda pişip köy ekmeği, fabrikaların dişlisi, tarlaların çapası, denizlerin pusulası olmak demektir. Öğretmen olmak Hatay´da medeniyet, Van´da göl, Aydın´da incir, İstanbul´da Dolmabahçe, Nevsehir´de Hacı Bektaş, Konya´da Mevlana, Igdır´da Aşura, Ağrı´da Ahmedi Hani, Diyarbakır´da delilo, Ankara´da Mustafa Kemal olmak demektir. Öğretmen olmak Çin´de sed, Adriyatik´te ses olmak demektir. Öğretmen olmak Hz. Ali´nin övgüsüne, peygamberimizin saygısına mazhar olmak demektir. Zordur öğretmen olmak herkese nasip olmaz. Gercek öğretmen olmak, ahirette cennet olmak demektir.'

'Öğretmenlerin taleplerinin karşılandığını söylemek mümkün değil'
Atatürk´ün, ulusal bütünlüğün kurulması ve geliştirilmesi, Türkiye´nin çağdaşlaşmasında en önemli görevi öğretmenlere verdiğini ifade eden Eğitim-İş Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Ateş, 'O´nun; ´Ulusları kurtaranlar, yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğitimciden yoksun bir ulus, henüz ulus adını alma yeteneğini kazanmamıştır´ sözleri bunun en güzel örneğidir. Bugün ise Türkiye´de öğretmenlerin hak ettiği ilgi ve değeri gördüğünü, taleplerinin karşılandığını söylemek mümkün değildir. Eğitimi bilimsel ve laik özünden koparmaya çalışan siyasi kadrolar, eğitimi çökertirken öğretmeni de ezmektedir. Öğretmenlerin toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları, AKP iktidarı döneminde ciddi şekilde gerilemiştir. Eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, 4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği´ne vurulan darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama gayreti, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi, okullarda yaşanan şiddetin artması, ihraçlar ve açığa almalar, sürgünler, sözleşmeli ve güvencesiz istihdam uygulamalarıyla öğretmenlerin yaşadığı sorunları daha da derinleştirmiştir' açıklamasını yaptı. 'Bu tablonun yaratıcıları bilmelidir ki Başöğretmen Atatürk´ün eğitim neferleri olarak bu karamsar, vahim tabloya rağmen yılmıyoruz' diyen Ateş, 'Söz verilmesine rağmen yaşama geçirilmeyen 3600 ek gösterge hakkımızı istiyoruz. Sadece öğrencilerimiz ve kendimiz için değil ülkemizin geleceği için laik, bilimsel, adil ve kamusal eğitim istiyoruz. Eğitim kurumlarının personel ihtiyacının, hükümetin ekonomi ve eğitimde din eksenli politikaları ile değil nesnel ve bilimsel kriterlerle belirlenmesini talep ediyor, yeterli sayıda öğretmen ve yardımcı personel istihdam edilmesini istiyoruz. Öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçecek önlemler alınmasını, her şeyden önemlisi meslek onurumuzu geri istiyoruz' diye konuştu.

'Öğretmenlik tüm mesleklerin temeli'
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise öğretmenliğin tüm mesleklerin temeli olduğunu ifade etti. Savaş, şu değerlendirmede bulundu: 'Bir bireyi yaşama hazırlamak bir fidan yetiştirmek olan öğretmenlik tüm mesleklerin temelidir. Ve bu temel ne kadar güçlü inşa edilirse insanlar ve toplumlar o kadar güçlü olur; ayakları yere sağlam basar. İlimin ve irfanın izinden hiçbir surette ayrılmayan, yaşamın her anında bilginin gücüne sırtını dayayan nesiller yetiştirmek öğretmenlerin en büyük vazifesidir. Bu nedenledir ki ülkemizin kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Öğretmenler! Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir´ diyerek bu mesleğin önemine ve kutsaliyetine vurgu yapmıştır. Gelecek nesillerimizi yetiştiren, ulusumuzun kaderini emanet ettiğimiz öğretmenlerimize saygımızı ve inancımızı hiçbir zaman eksik etmemeliyiz.'
Dünyanın en kutsal ve en eski mesleklerinden birinin öğretmenlik olduğunu ifade eden İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da eğitim sisteminin temel taşını öğretmenliğin oluşturduğunu kaydetti. Öğretmenliğin, dünyanın her ülkesinde onurlu ve itibarlı meslekler arasında yer aldığını anlatan Tosyalı, 'Ülkemizin aydınlık geleceği için yarınlarımızı emanet ettiğimiz çocuklarımızı ve gençlerimizi yetiştirirken özveriyle çalışan öğretmenlerimiz, çok kutsal ve onurlu bir mesleği icra etmektedir. Öğretmenlerimiz kalpleri insan sevgisi ile dolu, mesleğini en iyi şekilde yapma gayreti içinde, ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarmak için nesiller yetiştirmeyi amaç edinmiş fedakâr kişilerdir' açıklamasını yaptı. Türkiye´nin çeşitli şehirlerinden gelen öğretmenler, İskenderun´da buluşarak, fidan dikimi yaptı. Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Öğretmenler Günü kapsamında öğretmenler adına Arsuz Milli Eğitim Müdürü Ramazan Dönmez´e çiçek verdi. İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Tolga Depci ise, 'Başöğretmenimizin açtığı yolda milli ve manevi değerleri yüksek, vatan ve millet sevgisini benimsemiş öğrenciler yetiştirme gayretiniz için hepinize minnettarızr' açıklamasını yaptı. Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz da, 'Ülkemizdeki insan kaynaklarının en verimli şekilde kullanılabilmesi için öğretmenlerimiz, bin bir zorluk ve fedakârlık içerisinde yurdumuzun dört bir köşesinde geleceğimizin teminatı gençlerimize kalkınmanın, ilerlemenin, bilimin ve medeniyetin ışığını yaymaya gayret göstermektedir' değerlendirmesinde bulundu.

Şehit Öğretmenler Kütüphanesi Açıldı
Hatay Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (HATMEK) kursiyerleri, Öğretmenler Günü´ne özel sergi düzenledi. Sergide, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk´ün fotoğrafları da yer aldı. Hatay Ülkü Ocakları İl Başkanlığı tarafından Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında Kumlu´daki Gülova İlkokuluna kazandırılan Şehit Öğretmenler Kütüphanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57