Öğretmenler, Meclis'e seslendi

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun iptali istendi

EĞITIM 11.10.2022 17:06:00 0
Öğretmenler, Meclis

Akın Bodur/İskenderun
Teknoloji ve basın aracılığıyla Ankara'ya gönderdikleri mesajın yeterince anlaşılmadığını ifade eden Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şubesi, 'eskide kalmış olabilir' yaklaşımıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda parlamentoya eski haberleşme yöntemleriyle seslendi. Çevirmeli (manyetolu) telefon ve ayağına sembolik olarak mektup bağlanan güvercinle, kanunların çıkarıldığı TBMM'ye seslenen Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şubesi Başkanı Yavuz Selim Yanık, "Sesimizi bunlarla da duymazlarsa, İskenderun Atatürk Anıtı Alanında ateş yakıp, dumanla haber göndereceğiz" dedi ve Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun (ÖMK) iptalini istedi. 

"Kanun, sınav yönergesinden öteye geçmiyor"
İki zurna, üç davulun çaldığı Atatürk Anıtı Alanındaki basın açıklamasında konuşan Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şubesi Başkanı Yanık, 14 Şubat 2022 tarihinde öğretmenleri mutlu etmeyecek kanun çıkarıldığını söyledi. "ÖMK iptal; Bu iş sınavla olmaz; Öğretmen zaten uzmandır; Ekonomiye can, memura ek zam" yazılı dövizlerin ve "kariyer hakkımız söke söke alırız" sloganı arasında konuşan Yanık, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmelikle birçok sorunu ortaya çıkaran bir sürecin başladığını söyledi. Yıllardır karşı çıktıkları 'sınavla kariyer' uygulamasının karşılarına yeniden çıktığını, tecrübeleri ve önerilerinin göz ardı edildiğini anlatan Yanık,"2005 yılından beri kariyer basamaklarında düzenleme yapılmasını, kıdeme dayalı bir sistemin oluşturulmasını defalarca dile getirmiş bir sendikayız. Dün ne söylediysek bugün de aynı noktadayız ve sözümüzün arkasındayız. Sendikamız Türk Eğitim Sen, yönetmeliğin yayınlanmasının hemen ardından Danıştay’a dava açarak sınav başta olmak üzere bazı hükümlerin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemiştir. Bu da tavrımızın net göstergesidir. Öğretmenlik Meslek Kanunu diye sunulup, içerik itibarıyla sınav yönergesinden öteye geçmeyen, iş olsun diye önümüze konulan iki sayfalık bu yasa, öğretmenler nazarında bir meslek kanunu olmaktan çok uzaktır" dedi.

"10 yılını dolduran uzman, 20 yılını dolduran öğretmen başöğretmen olmalı"
TBMM'deki siyasi partiler ve milletvekillerine çağrıda bulunan Yanık, "Kariyer planlamasının hizmet yılı esasına göre yapılması olmak üzere, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun içeriğinin adına yakışır şekilde zenginleştirilmesi amacı doğrultusunda ivedilikle adım atmaya davet ediyoruz. Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerimizin muhatap olduğu mevzuat ve süreçleri muhtevasında toplamalıdır. Bu minvalde; kariyer basamaklarında sınav şartı kaldırılmalı, 10 yılını dolduran her öğretmen uzman öğretmen, 20 yılını dolduran her öğretmen başöğretmen olmalıdır. Sözleşmeli atama sonlandırılmalı, tüm öğretmenler sadece kadrolu olarak istihdam edilmelidir. Uzman ve başöğretmenlik sınavı kaldırılmalıdır. Liyakat ve ehliyeti esas alan bir yönetici atama sistemi ihdas edilmelidir. Öğretmenlerin her türlü istihdam, özlük, ödeme, disiplin, terfi, izin, atama iş ve işlemleri meslek kanunu içinde olmalıdır. Başarıyı esas alan ve teşvik eden objektif bir ödül sistemi hayata geçirilmelidir" diye konuştu. 

Hatay'da öğretmenlere ödül verilmedi
Türkiye'nin birçok ilinde görev yapan öğretmenlere ödül verilirken, Hatay'da görev yapan öğretmenlerden hiç kimsenin ödül almadığını da ifade eden Yanık, milli eğitim müdürlerinin hazırladığı listelerin kaymakamlarca onaylandığını ama valiliğin işlem yapmadığını savundu. Yanık, "Hatay'da onbinlerce eğitim çalışanından kimse ödül almamıştır. Bunun nedenini ilgili kişiler, eğitim çalışanlarına açıklamak zorundadır" dedi. 

Sendika promosyonda güncelleme istedi
Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şubesi Başkanı Yanık, son dönemde enflasyona bağlı artışlar sebebiyle İskenderun Dörtyol, Payas, Arsuz ilçeleri ve İskenderun Teknik Üniversitesinde yapılan promosyon anlaşmaların 'devede kulak kaldığını' belirterek, şöyle konuştu: "4 ilçede ve İskenderun Teknik Üniversitesine promosyon anlaşmasının güncellenmesi talebimizi ilk olarak 22 Ağustos 2022 tarihinde ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Rektörlüğe yazılı olarak iletmiş ve sürecin takipçisi olacağımızı belirtmiştik. Eğitim çalışanlarının hakları için verdiğimiz bu mücadelede geldiğimiz nokta umut vericidir. İskenderun merkezde maaş bankamız güncelleme talebimize red vermiş ve bu teklif kabul etmemiştir. Promosyon anlaşmalarında anlaşma yetkisi bulunan Milli Eğitim Müdürlükleri sürece dahil edilerek fesih yolunu açılmıştır. Aynı cesareti diğer ilçelerimizden ve rektörlük makamından da bekliyoruz. Yöneticiler ve maaş aldığımız Bankalarının yöneticileri bilsin ki bizler bu sürecin takipçisi olacağız ve süreç hakkında tüm üyelerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Gerekirse sözleşmelerin iptalini yargıya taşıyacağız."
Öğretmenleri 'yarının mimarları' olarak intelediği açıklamasını, 'Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün "Eğitimdir ki bir milleti; ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder" sözleriyle tamamlayan Yavuz Selim Yanık, "Türk milletini özgür, bağımsız ve muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak yeni nesillerin, öğretmenlerin eseri olacağını bir kez daha vurguluyoruz" değerlendirmesini yaptı. 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19