Okul duvarına resim yapıldı

İskenderun Güney Kampüs Metin Kanmaz Koleji (fen lisesi)´ nin iç bahçesinde karşılıklı iki duvara resim yapıldı. Toplamda 8 tablo içeren ve 205 metrekarelik alana yayılan resimleri Duvar Ressamı Sümbül sümbültepe yaptı.

GÜNCEL 23.07.2018 10:13:54 0
Okul duvarına resim yapıldı

Nesrin Geyik/İskenderun

Yaklaşık 25 gün süren resim çalışmasına tasarım ve uygulama yönetiminde Resim Öğretmeni Gülcan Doğruel ve Asistan Medine Yayman´da eşlik etti.
Duvar ressamı Sümbül Sümbültepe, 'yaşamın kendi doğası ile sistemin birbirine ters ve çelişkili duruma düşmesinden kaynaklı gelişen dünyamızın fiziki ve ruhani olarak ne kadar kirletildiğini, maalesef ki biz insanların doyumsuzluğu neticesinde güzelim maviyi ve yeşili nasıl gözler önünde yiyip içtiğimizi, ironi veya bazen ‘ağlanacak halimize güleriz'diyerek duvar ressamlığını ´neden seçtiğini´ anlattı.
Sokakta ve caddelerde yürürken insanların asık surat, stres dolu ve insanların farkında olmadan geçimsiz toplumlar haline geldiğini söyleyen Sümbültepe, grileşen sokakları , duvarları rengarenk boyamak istediğini ve insanların yüzünde bir tebessüm sağlamak istediğini aktardı. Geçmiş yıllarda 500 ile 1500 m2 boyutlarında Türkiye´nin çeşitli il/ilçelerinde bir çok bireysel olarak duvar resimleri yapan ve aynı zamanda “Kamusal Alanda Sanat Topluluğu- İstanbul” Derneğinin kurucu üyelerinden olan Sümbültepe, İstanbul/Beyoğlu Belediyesi´nin desteği ve çeşitli sponsorlarla Talimhane´de 1040 m2´lik alana yapılan Türkiye´nin ilk eleştirel duvar resmi grubunda yer aldı. 2014 yılında tekrar Hatay´a gelip, Hatay Büyükşehir Belediyesi bünyesinde devam ederek, Şehir Tiyatrosu´nun yaklaşık 2 yıl kadar dekoratör ve ressam olarak çalışmalarını yürüttükten sonra Antakya HATMEK´ de yaklaşık 150 m2 lik bir duvar çalışmaları devam ediyor. Sümbültepe ayrıca, “Hatay Medeniyetler ve Hoşgörü Kenti” ve “Dünya Barışı” konulu projelerinin Hatay Büyükşehir Belediyesinin onaylanması halinde Hatay´da çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

Yeni nesillere farkındalık oluşturmak
Sümbültepe Güney Kampüs Metin Kanmaz Kolej´den mezun olacak olan mühendis doktor , mimar gibi meslekler seçecek olan öğrencilerin çevreye ve canlıya duyarlı bireyler olmasını istediğini ve bu anlamda ki farkındalığı gelişmiş düşündüren ve sorgulatan resimleri yapma fırsatı sağladıklarını kaydetti.
Sümbültepe, duvar resmindeki ironileri veya çelişkileri yaşam felsefesi olarak yorumlandırmak ve yeni eğitim sezonunda bir iki ders saatleri içerisinde öğrencilerle beraber yorumlama teklifi gelmesi de ayrıca onur ve gurur verici olduğunu, bundan dolayı ve bu fırsat için başta okul yöneticilerine, öğretmenlerine, çalışanlarına ve büyük desteklerini esirgemeyen dostlara teşekkürlerini iletti.

'Resim yapmak duyguları aktarabilmekten geçer'
Ressam Gülcan Doğruel ise; “Resim yapabilmek bu işin inceliklerini bilmekten de öte bir şeydir... Resim yapmak duyguları, tutku ve coşkuyla tuvale, duvara yansıtabilmektir. Ben de bu işi yaparken yaşam enerjimi, duygularımı, tutkularımı en derinden hissederek, yaşayarak yapıyorum. Bu hayatta resim yaparak kendimi buluyor ve yaşamla daha çok özdeşleştiğimi hissediyorum. Fırçayı eline almakla bunu hissederek yaşamak aynı şey değildir diye düşünüyorum. Tıpkı Henri Rousseau ‘nun hissettiği gibi resmi yapan ben değil de elimden başkası tutuyor gibi. Bu coşkuyu ve tutkuyu yansıtmama vesile olan ve bana inanan arkadaşım Sümbül Sümbültepe´ ye bu anlamda minnettarlığımı da belirtmek isterim” dedi.
“Tek Sigortamız Doğanın Kendisidir” sloganıyla yola çıkan ve dünya sistemine bakış açısını soyut resimlerle somutlaştıran Sümbültepe´nin “Yeryüzündeki Satranç Düzenekleri” adlı bir yağlı boya sergi hazırlığı içinde olduğunu fakat sürekli duvar resimleri düşündüğü için sergisini bir türlü tamamlayamayarak devamlı ertelemek zorunda kaldık' dedi.

 


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23