Okullara korona önlemi istemi

Koronavirüs salgını yayılmaya ve yayıldıkça can almaya devam ediyor.

SAĞLIK 6.10.2021 17:42:22 0
Okullara korona önlemi istemi

Akın Bodur/İskenderun

Sağlık Bakanlığı, illerin risk haritasını yayımladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca´nın açıkladığı illere göre haftalık risk haritasının 18-24 Eylül bölümünde, Hatay´da her 100 bin kişide oranın 164,40 olduğunu belirtti. Buna göre Hatay´da koronavirüslü hasta sayısı 2.630 dolayında bulunuyor. Her 100 bin kişide risk oranıının Kilis´te 290,63; Gaziantep´te 167,67; Adana´da 177,05; Osmaniye´de 152,58; Mersin´de 75,40 olarak açıklandı.
Arsuz´da 26 yaşında, 6 yıllık evli Burcu Kırılmış, yakalandığı koronavirüsten kurtulamadı ve yaşamını yitirdi. Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ile Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı, yaptırdıkları covid-9 testlerinin pozitif çıkması üzerine koronavirüse yakalanarak, tedavi görmeye başladı. Milletvekili Yayman ve belediye başkanı Sarı´nın tedavilerinin evde yapılacağı öğrenildi.
Koronavirüse karşı aşılama da sürüyor. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) kampüsünde yeni eğitim-öğretim yılında aşılarını yaptırmak isteyen öğrenciler ve personeller için aşı noktası kuruldu.
Aşı noktası, İskenderun Sağlık Müdürlüğü tarafından kuruldu. İskenderun Sağlık Müdürlüğü personelinin görev aldığı aşı noktasında, aşılarını yaptırmayanlar ya da eksik aşısı olan öğrenciler ve üniversite personeli, hızlı ve randevusuz bir şekilde aşılarını yaptırabilecek. İSTE Rektörü Tolga Depci, öğrenci ve üniversite çalışanlarına seslendiği açıklamasında, 'Bu dönemin sağlıklı ve güvenli biçimde sürdürülebilmesi için aşı olmamız şart. Bu konuda hassasiyet gösteriniz. Aşılarınızı en kısa zamanda tamamlayabilmeniz için merkez yerleşkede ilçe sağlık müdürlüğü iş bilirliğiyle bir aşı noktası kurduk. Aşı noktasında randevusuz olarak aşılarınızı olabilirsiniz' dedi ve maske, mesafe ile hijyen kurallarına uyulmasını istedi. Aşı olmak isteyen öğrenciler ve üniversite personeli 07.10.2021 tarihlerine kadar İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Merkez Yerleşkesinde´nde kurulan aşı noktasına gelerek aşılarını yaptırabilecek. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da, dördüncü doz koronavirüs aşısını, Antakya 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi´nde yaptırdı. Savaş, “Önce kendiniz, sonra çevreniz, yakınlarınız ve tüm insanlar için lütfen aşı olalım. Aşı olmayınca birçok şeyle birlikte canımızı kaybedebiliriz. Çevremizdekilere de zarar verebiliriz. Zamanında ve önerildiği şekilde aşı olmak çok önemli' dedi.

HBB önlemleri arttırıyor
Öte yandan Hatay Büyükşehir Belediyesi de, koronavirüsün ilde yayılma riskine karşı sorumluluk alanlarında aldığı tedbirleri arttırarak uyguluyor. Yaptığı dezenfeksiyon ve sterilizasyon çalışmalarını genişleten HBB ekiplerinin çocuk ve vatandaşın kullandığı parklardaki ortak kullanım alanlarını dezenfekte ettiği, parklardaki bankları ve çocuk oyun gruplarının dezenfekte ediğini ifade etti.

Sendikadan okullarda önlem istemi
Eğitim Sen Samandağ Temsilciliği üyesi öğretmenler de Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiği dilekçede, 'Covid-19 salgını süresince çocukların hem sağlık hem de eğitim haklarını sonuna kadar ve sorunsuz kullanabilmeleri için ve ivedilikle, 30 dakikalık ders, 12 kişilik sınıf, temiz, sağlıklı bir okul ortamı, yeteri kadar hizmetli, her okula bir sağlık ekibi, ücretsiz ulaşım, azami günlük 5 saat ders, öğrenciye öğle yemeği veya harçlık desteği, okullara yeteri kadar ödenek, bilimsel, erişilebilir, ücretsiz eğitim istiyoruz' ifadesine yer verdi ve gereğinin yapılmasını istedi.

Dersler ´30 dakika olsun´ istemi
Eğitim Sen İskenderun şube Başkanı Mustafa Ünsal ise yüz yüze eğitim için alınması gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Okullarda yüz yüze eğitime başlandığını anımsatan Ünsal, şu açıklamayı yaptı: 'Gerek okulların açılması sürecinde, gerekse sonrasında Kovid-19 salgının etkilerinin en aza indirilmesi için gerekli önlemler alınmamış, atılması gereken adımlar atılmamıştır. Bu süre zarfında sendikamızın tüm çağrılarına rağmen okullara ek bütçe sağlanmamış, fiziki altyapı sorunları giderilmemiş, ders saatleri salgın koşullarına göre düzenlenmemiş, derslik sayısı ihtiyaç oranında arttırılmamış, öğretmen ve yardımcı hizmetli istihdamındaki eksiklikler giderilmemiştir. Okulların açılmasının üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen eğitim öğretimin sağlıklı şekilde yapılabilmesi için gerekli önlemlerin halen alınmadığı görülmektedir. Sınıfların düzenli olarak havalandırılması, okul içinde ortak kullanım alanlarının temizliği, bahçe ve açık alan düzenlemelerinin yapılması, öğrenci giriş çıkışlarının düzenlenmesi ve sınıf mevcutlarının azaltılması konusunda ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Nüfus yoğunluğu fazla olan bölgelerde kalabalık sınıf sorunu sürerken, seyreltilmiş eğitim uygulamaları hayata geçirilmemiştir. Her okulun ortak kullanım alanlarının, özellikle sınıfların ve tuvaletlerin temizlik ve hijyen koşullarının sağlanması, okul ve şube bazında öğrenci sayısı, öğrenciler arasındaki fiziksel mesafeyi korumak için yeterli alan olup olmadığı, okul servislerinin durumu, eğitim emekçileri, öğrenciler ve velilerin aşılanma oranı gibi gelişmeler, eğitim-öğretimin sağlıklı koşullarda gerçekleştirilebilmesi açısından son derece önemlidir. Okullarda ek bütçe/ödenek sorununun sürmesi, fiziki altyapı sorunlarının sürmesi yüz yüze eğitimin sağlıklı koşullarda yapılabilmesini engellemektedir. Okulların öğrenci sayısı, sınıf mevcutları, yerleşim yerinin nüfus yoğunluğu, fiziki altyapının yeterliliği gibi pek çok faktör yüz yüze eğitimin sağlıklı yürütülmesine engel olmaktadır. Öğrencilerin önemli bir bölümü kalabalık sınıflarda öğrenim görmektedir. Öğrenci ve öğretmenlerin 40 dakika boyunca yeterince havalandırılmamış sınıflarda maskeli bir şekilde ders işlemesi sağlıksız bir ortam yaratmakta ve bulaş riskini arttırmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı´nı bu konudaki haklı talepler doğrultusunda adım atmaya ve ders sürelerini 30 dakikaya indirmeye çağırıyoruz. Okullarda havalandırma sistemleri olmadığı gibi pencere sistemleri de düzenli ve sağlıklı bir havalandırmaya uygun değildir. Okulların büyük çoğunluğunda yardımcı hizmet personeli ihtiyacı halen giderilmemiştir. Tüm okullarda temizlik görevlisi yardımcı personel hemen göreve başlamalıdır.'


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00