'Okunan şiir yasak mı?'

Hatay Milletvekili Suzan Şahin CHP´li Kaftancıoğlu´nun okuduğu şiiri Meclis´e taşıdı.

SİYASET 13.09.2019 10:12:11 0

Akın Bodur/İskenderun

Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 7 yıl önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar gerekçesi ile 5 ayrı suçtan yargılanan ve 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verilen partisi CHP´nin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu´nun duruşması sonrası adliye önünde yaptığı açıklama sırasında okuduğu ve dava dosyasına, pişman olmadığı yönünde delil olarak giren Nazım Hikmet şiirini TBMM gündemine taşıdı. Kaftancıoğlu´nun, şair Nazım Hikmet, Peyami Safa´ya yönelik yazdığı hiciv olan şiirde 'Sen bu kavgada bir nokta bile değil, bir küçük, eğri virgül, bir zavallı vesilesin. Ben, kızabilir miyim sana? Sen de bilirsin ki, benim âdetim değildir bir posta tatarına, bir emir kuluna sövmek, efendisine kızıp uşağını dövmek” bölümünü okuduğuna yer verdiğini önergesinde anlatan Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanmasını istedi.
Dava sonrası adliye önünde okuduğu şiirinin dosyaya eklendiğini ve duruşmadaki tutum ve davranışlarından dolayı pişmanlık duymadığını belirten Kaftancıoğlu´na verilen cezaya erteleme uygulanmamasına karar verildiğini ifade eden milletvekili Şahin, 'Kaftancıoğlun davası, CHP üzerinden toplumsal muhalefete gözdağı verilmek için açılan, ifade özgürlüğüne ve demokrasiye karşı açıkça bir darbedir. Soruşturmanın başlatılmasından iddianamenin hazırlanmasına kadar baştan sona siyasi bir davadır. 31 Mart yerel seçimlerinde başta İstanbul, Ankara, Antalya olmak üzere Türkiye´de elde edilen siyasi başarı AKP´lileri çıldırtmış olsa gerek ki, yandaş hakim, savcı atamalarıyla arka bahçeleri olarak gördükleri ve içini boşaltmaya çalıştıkları hukuk yoluyla intikam alma derdine düştüler. Hukuk bir gün, siyasi muhalefeti mahkum ettirmek, ‘benim gibi düşünmeyen herkes teröristtir´ acziyetine düşenlere de lazım olacaktır. 1997 yılında Siirt´te bir mitingde okuduğu şiir nedeniyle hapis yatanlar bugün mazlumu oynarken, kendilerine muhalif olanları hukuka darbe yaparak yargılamaktan geri durmuyor. Şiir okuyan adam, şiir okuyan kadını mahkum ediyor. Bu dava da dava dosyasına okunan şiirle genişletilen ceza da meşru değildir. Cezalandırılan Kaftancıoğlu değil İstanbul halkı ve millet irademiz olmuştur. Vesayet sistemine karşı susan da dilsiz şeytandır. Susmayacak, demokrasi ve bağımsız yargı için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz' açıklamasını yaptı.
Milletvekili Şahin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istediği önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi: 'CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu tarafından okunan söz konusu şiir ülkemizde yasaklı mıdır? Yasaklı ise ne zaman ve hangi gerekçe ile yasaklanmıştır? Yasaklı değil ise bu şiirin okunması nedeniyle soruşturma açılması ve cezai hükme karar verilmesi ifade özgürlüğü hakkının ihlali değil midir? Bu şiiri okumasından dolayı daha önce soruşturma açılmış kişi ya da şiiri kullanan kurum/kuruluş var mıdır? Var ise ne kadar ceza verilmiştir? Okunan şiir bugüne kadar kaç kitap, dergi, gazetede yayımlanmış, kaç televizyon ve radyoda kullanılmış ya da herhangi bir basın yayın organında dile getirilmiştir? Bu şiiri okuduğu ya da yayımladığı için ceza alan mecra var mıdır?'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00