Önce kan testi sonra nikah

Yaz mevsimi nikah ve düğünlerin de arttığı bir mevsim. Evlenmek için nikah memurluğuna başvuran çiftlerden nüfus kayıt örneği, ikametgah, 4´er fotoğraf yanında bir de halk arasında Akdeniz anemisi olarak bilinen Talasemi taşıyıcılı?

19.07.2017 11:07:25 0
Önce kan testi sonra nikah

Burak Milli-Ahmet Çapar/İskenderun

İskenderun Sağlıklı Yaşam Parkı´nda talasemi taşıyıcılığı, orak hücre anemisi ve evlilik testleri, başlı başına bir çalışma ve etkinlik konusu. Zira Türkiye´deki Talasemi hastalarının yarısı Hatay´dan. Sağlıklı Yaşam Parkı´nda hizmet veren İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi hekimi Dr. Müge Öztürk, Türkiye´deki hasta sayısını yaklaşık 4 bin olduğunu, bunun 2 bin 500´ünü ise Hatay doğumluların oluşturduğunu belirtiyor. İskenderun´a kayıtlı hasta sayısı ise 600 civarında.
Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında ücretsiz olarak kan tahlili, tansiyon ve şeker ölçümü gibi bir çok test yapıldığını ifade eden Dr. Öztürk, kendilerine evlilik testleri için başvuran çiftlere ise öncelikli olarak talasemi taraması yaptıklarını aktarıyor.

Hedefleri sağlıklı bebeklerin doğumu
Talasemi ya da diğer adıyla Akdeniz Anemisinin dünyada ve ülkemizde, özellikle bölgemizde en sık görülen ailesel geçişi olan kalıtsal kan hastalığı olduğunu hatırlatan Dr. Öztürk, Toplum Sağlığı Merkezi olarak amaçlarının sürekli kan nakli gerektiren ve doğru takip edilmezse erken ölümle sonuçlanan, Talasemi ve orak hücre hastalığındaki yeni doğumları engellemek olduğuna dikkat çekti.

Kurumlarla da işbirliği yapılıyor
Tedavisi zor olmasına karşın tanısı basit bir kan testi ile (Hemoglobin Elektroforezi) konabilen bu hastalıkların önlenmesinin de son derece basit olduğunu vurgulayan Dr. Öztürk, şunları kaydetti: “Bu test Toplum Sağlığı Merkezi´mizde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Talasemili çocuk doğumunu engellemek için evlilik öncesi tarama testlerinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Tespit edilen çift taşıyıcılara gerek evlilik öncesi gerekse gebelik öncesi ve sırasında Toplum Sağlığı Merkezimiz bünyesinde hizmet veren Talasemi Biriminde ‘´Genetik Danışmanlık ve Talasemi (Akdeniz Anemisi) Eğitimleri´´ verilmekte ve çiftlerimizin sağlıklı bebek sahibi olması için diğer kurumlarla işbirliği içinde çalışarak mutasyon analizleri yapılmaktadır.”

Terstler ücretsiz yapılıyor
Evlilik öncesi başvuran çiftlerin tamamına ücretsiz yapılan talasemi testinin yanı sıra sürdürülen diğer çalışmalarla ilgili şunları belirtti: “Çiftlerimiz hem talasemi ve orak hücre hastalığı konusunda bilgilendiriliyorlar, hem de evlilik öncesi danışmanlıkla; evlilikte iletişim, gebelikten korunma yöntemleri, akraba evliliği, cinsel yolla bulaşan hastalıklar konularında eğitim alıyorlar. Yeni evlenecek olan çiftlerimize önce kan testi sonra nikah diyerek, sağlıklı nesiller için tarama testlerinin önemini tekrar hatırlatmak istiyoruz.”


Anahtar Kelimeler: Önce testi sonra nikah

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00