'Önceki doğumlar da emeklilikte yaştan düşsün'

Hatay Milletvekili Güzelmansur, yasa teklifi verdi

SİYASET 25.12.2018 10:42:53 0

Akın Bodur/İskenderun

Emeklilikte prim süresi ve yaş yükselip, maaş oranı düştükçe, muhalefetteki siyasetçiler de emeklilik yaşını geriye çekmek ve emekli maaşlarını arttırmak için önerge ve tekliflerini vermeyi sürdürüyor. Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, analık borçlanmasının sigorta başlangıcından önce yapılan doğumları da kapsayacak şekilde değiştirilmesi için kanun teklifi verdi. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu´nda değişiklik öngören kanun teklifi, teklifin kabul edilip yasalaşması halinde 500 bin çalışan kadının daha erken yaşta emekli olmalarını öngörüyor. Kanunun 41. maddesinde yapılan değişiklik teklifi, SSK´lı, memur ve Bağ-Kur´lu kadın çalışanlar sigorta başlangıçlarından önce yaptıkları doğumları da borçlanarak, sigortalılık başlangıçlarını daha erkene çekip, daha erken emekli olabilmesini öneriyor.

Erkekler askerliği borçlarıyor, kadınlar doğumdan yararlanamıyor
Yürürlükteki kanunun kadınlara sadece sigorta başlangıçlarından sonra yaptıkları doğumlar için borçlanma imkânı tanıdığını ifade eden milletvekili Güzelmansur, TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinin gerekçesinde, 'Yürürlükteki kanun, kadınların sigortalılık öncesi doğumlarını borçlanabilmesini engellemektedir. Bu durumda kadın çalışanlar sadece prim gün sayısı kazanabilmekte ancak emeklilik yaş şartını geriye çekme imkânına sahip olamamaktadırlar. Oysaki erkek çalışanlar için getirilen askerlik borçlanmasında, erkekler iş hayatına atılmalarından önce yaptıkları askerlik sürelerini borçlanabilmekte ve böylece emeklilik yaş şartını geriye çekebilmektedirler. Bu durum kadın çalışanlar ile erkek çalışanlar arasında eşitsizliğe yol açmaktadır' ifadesine yer verdi.

'Eşitsizliğin giderilebilmesi için yasal düzenleme yapılmalı'
Milletvekili Güzelmansur, önerge gerekçesinde şunlara yer verdi: 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu´na göre; hizmet aktinde tabi çalışması bulunan kadın sigortalılar, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında sigortalı sayılan kaın sigortalılar, kamu görevlileri kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar ile bunların hak sahipleri doğum nedeniyle çalışmadığı süreleri her bir çocuk için iki yıl olmak üzere toplamda üç çocuk ve altı yıla kadar borçlanarak prim gün sayısı kazanabilmektedir. Ancak kadın sigortalıların doğum borçlanması yapabilmesi için doğumdan önce sigortalı çalışıyor olması şyartı aranmaktadır. Diğer bir deyişle sigortalılık öncesi doğumlar borçlanılamamaktadır. Bu durumda kadın çalışanların sadece prim gün sayısı kazanabilmekte ancak emeklilik yaş şartını geriye çekme imkanına sahip olamamaktadırlar. Oysaki erkek çalışanlar için getirilen askerlik borçlanmasında, ekekler iş hayatına atılmadan önce yaptıkları askerlik sürelerini borçlanabilmekte ve böylece emeklilik yaş şartını geriye çekebilmektedirler. Bu durum kadın çalışanlar ile erkek çalışanlar arasında eşitsizliğe yol açkmaktadır. Eşitsizliğin giderilebilmesi için SSK´lı, Bağ-Kur´lu ve memur kadın çalışanlara sigortalı çalışmadan önce yaptıkları doğumlar için de borçlanma hakının verlmesine yönelik bir yasal düzenlemenin yapılması elzemdir...'


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00