“Öncelikli önlem el temizliği”

Doç. Dr. Köksaldı, koronavirüsü anlattı

GÜNCEL 21.02.2020 10:31:33 0
“Öncelikli önlem el temizliği”

İskenderun/SES

Özel Palmiye Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor, Çin´in Hubei Eyaleti Wuhan şehrinde ilk kez görülen koronavirüsün en sık görülen belirtilerini paylaştı, tüm solunum virüslerinden korunmak için öncelikli önlemin el temizliğiyle sağlanabileceğini belirtti.
Yeni Koronavirüs ilk defa 29 Aralık 2019´da Çin´in Hubei Eyaleti Wuhan şehrinde deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide ve aynı günlerde bu marketi ziyaret eden çok sayıda kişide akciğer infeksiyonu (pnömoni) bulgularının tespit edilmesiyle gündeme geldiğini hatırlatan Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor, “Hayvanlardan bulaşmış olabileceği düşünülen Yeni Koronavirüs solunum hastalığına neden olmakta ve genellikle enfekte bir hastayla yakın temastan sonra insandan insana bulaşabilmektedir. Hasta kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ortaya çıkan solunum yolu damlacıkları veya burun akıntısı ile kirlenen çevreye temas ile bu bulaş mümkündür. Covid -19 için kuluçka dönemi 2-14 gün arasında değişmektedir” dedi.

En sık görülen enfeksiyon belirtilerinin; burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi solunum semptomları, ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü olduğunu kaydeden Doç. Dr. Motor, şu önerilerde bulundu: “Daha ciddi vakalarda pnömoni, ciddi akut solunum sendromu, böbrek yetmezliği ve ölüme neden olabilmektedir. 17 Şubat 2020 tarihi itibari ile Covid-19 enfeksiyonuna yakalananların sayısı 71440, ölenlerin sayısı ise 1775 olarak açıklanmıştır. Hastalıktan korunmak için henüz geliştirilmiş bir aşısı bulunmamaktadır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması yer almaktadır. Solunum yolu enfeksiyonu yapan çok sayıda virüsün (grip, nezle virüsleri vb.) insanlar arasında dolaşmakta olduğu kış aylarında sadece 2019-nCoV´ten değil, diğer tüm solunum virüslerinden korunmak için el temizliğine dikkat edilmesi, temiz olmayan ellerin göz, ağız ve buruna götürülmemesi gerekmektedir. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19