Öneriler 8 başlık altında toplandı

Arsuz Kent Konseyi’nin genel kurulunda, Arsuz’la ilgili sorun ve talepler 8 başlık altında değerlendirilerek genel kurul kararına dönüştürüldü.

GÜNCEL 2.11.2022 16:46:00 0
Öneriler 8 başlık altında toplandı

İskenderun/SES
8 başlıkta toplanan sorun ve taleplerin Arsuz Belediyesine iletilmesi kararlaştırılan Arsuz Kent Konseyi genel kurulunda engelliler meclisinin de kurulması oybirliğiyle kabul edildi. 
Arsuz Kent Konseyi'nin olağan yıllık genel kurul toplantısı, Belediye Nikah Salonunda yapıldı. Sorun önerilerin 8 başlıkta ele alındığı sorun ve taleplerin genel kurul kararı olarak Arsuz Belediye Başkanlığına iletilmesinin de oybirliğiyle onaylandığı toplantının divan başkanlığını Mehmet Şanlı, divan katip üyeliklerini Kadın Meclisi Başkanı Remziye Berkyürek ile Gençlik Meclisi başkanı Mehmet Yeşilmen üstlendi. 
Bir yıllık çalışmalar hakkında da genel kurulu bilgilendiren, iklim krizi panelinde alınan Arsuz eylem planı hazırlanması yönünde görüşmeler yaptıklarını aktaran Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, ‘gürültü kirliliği, çevre kirliliği, görüntü kirliliği, Kaldırımların ve Akdeniz Caddesinin zemininin onarımı, Halk Plajlarının düzenlenmesi, Arsuz’da Sanayi Tesisleri, Çadır Kamplarının kurulması ile kent estetiği, peyzaj çalışması, engelsiz yaşam, kültür mirasının korunması ve turizm odaklı Yaşanabilir Arsuz için ileriye dönük planlama yapılması için Kent Konseyi önderliğinde Kaymakamlık ve Belediye ortaklığının oluşturulmasının da önerildiği Yaşanabilir Arsuz Projesi ile birlikte 8 başlıkta özetledikleri sorun ve önerileri onaylayan genel kurulun kararını Arsuz Belediyesine ileteceklerini belirtti. 

‘Aşırı gürültü’ şikayeti
Gürültü sorununun eski köyiçi yerleşimi olarak adlandırılan Uluçınar’ın yanı sıra Karaağaç bölgesinde de yaşandığına işaret eden Prof. Dr. Sayek, “Aşırı bir gürültü kirliliği var. Ses düzeyi sıkı denetimi yapılarak, yüksek desibel ile müzik yayını önlenmeli. Yerleşik alanda çalışmalarına müsaade edilecekse kapalı alanda müzik yapmalarının sağlanması ve bunun 2023 yaz döneminden önce gerçekleştirilmesi gerekiyor. Gürültüyü önleyecek önlemler vardır. Yeni tesislere izin verilecekse de yerleşik alan olmayan yerlere kaydırılmalı” dedi. Arsuz’daki kaldırım sorununun güvenli ulaşımı engellediğini, sokak ve caddelerin daha dikkatle temizlenmesi ve bunun denetimini öneren İskender Sayek, pano ve tabelaların yarattığı görüntü kirliliğine de işaret etti. Prof. Sayek, otantik havasının korunması gereken Arsuz Köy İçi başta olmak üzere tüm ilçede tabela yönetmeliğine uyulması gerektiğini söyledi. Sayek, “Arsuz Köy İçi için tasarımcı yardımıyla tek tip bir tabela tasarımı oluşturulması ve uygulanması için projelendirilmesi ile ilgili Kent Konseyi tarafından çalışma yapılacak” bilgisini paylaştı. 

Doğal plajlar hizmet bekliyor
Arsuz-İskenderun karayolunun belli noktalarının doğal plaja dönüştüğünü, ancak bu noktalarda su, duş ve tuvalet ihtiyacının karşılanmadığını kaydeden Sayek, şunları söyledi: “Halka açık plajların olması çok önemlidir. İskenderun-Arsuz yolu üzerinde dalgakıranların yapılması ile birçok doğal plaj oluşmuş ve halk tarafından kullanılmaktadır. Ancak bunların hiçbirinde yeterli alt yapı yoktur. Plajları ile bilinen Arsuz merkezinde halk alt yapı eksiklikleri nedeniyle caddelerde arabalarında soyunup giyinmekte ve görüntü kirliliğine yol açmaktadır. Arsuz İlçesi sahili boyunca oluşan mevcut halk plajlarında Arsuz turizm planına uygun tasarımda soyunma kabinleri, tuvalet ve küçük büfelerin oluşturulması için orta erimli planlama yapılması gerek çevrenin korunması gerekse toplum sağlığı açısından önemlidir.”
2021 yılında Arsuz Belediye Başkanlığına kıyı şeridinin turizme kazandırılması ile Kutsal Havariler Kilisesinin açık hava müzesine dönüştürülmesini önerdiklerini hatırlatan Arsuz Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, “Kutsal Havariler Kilisesi ile ilgili müzeyle de görüşmeler yapıldı. Projenin hayata geçirilmesi gerekiyor. Müze yetkilileri ile görüştüğümüzde belediye ile bir protokol imzalayarak alanın güvenliğini sağlayarak açık tutulabileceği belirtildi. Dolayısıyla belediyemizin o yönde adım atmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Genel kurulda Kutsal Havariler Kilisesi ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Arsuz Belediyesi Başkan Yardımcısı Özgür Murt, 1. Derece SİT alanı statüsündeki alanın kamulaştırılması kararı alındığını, hem belediye hem Adana Anıtlar Kurulu’nun proje çalışması hazırlığında olduğunu kaydetti. Murt, alandaki kazı çalışmalarına belediye olarak desteği sürdürdüklerini de sözlerine ekledi. Arsuz kent Konseyi genel kurulunda Engelli Meclisinin kurulmasını da oybirliğinde onaylandı. Teklifle ilgili yaptığı konuşmada yürütme kurulu üyesi ve Engelsiz Arsuz Derneği Başkanı Serhat Gökpınar, oturum izni verilirken engellilerin erişimi için teknik gereklerde titizlik gösterilmesini istedi. Engelli rampalarının eğitimin standartların dışında yüksek bir eğimle yapılmasını da eleştiren Gökpınar, “Yaşadığımız ilçede engelliye, erişebilirliğe bakış açısı ne yazık ki çok dar” dedi. 
-- 


Anahtar Kelimeler: Öneriler başlık altında toplandı

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19