Önlemler yeterli mi?

Hatay´daki olası bir depremde kayıpların artacağına yönelik öngörülere dikkat çeken AFAD Şube Müdürü Biter, “Olabilecek herhangi bir deprem anında toplanma merkezleri konusunda hassas olmalarını istiyoruz” dedi.

GÜNCEL 18.08.2018 12:54:57 0
Önlemler yeterli mi?

Sadet Berkyürek/İskenderun

Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) İyileştirme Şube Müdürü Kürşat Biter, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinden depremde toplanma merkezleri konusunda hassas olmalarını beklediklerini söyledi.

Vali Yardımcısı Orhan Mardinli başkanlığında yapılan bilgilendirme toplantısına Payas Kaymakamı ve İskenderun Kaymakam vekili Polat Kara, kurum müdürleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. Deprem ve Afet Acil Eylem Planı´nın da ele alındığı toplantıda Kaymakam Polat Kara İskenderun´da eğitimden, turizme, kültür sanat konularından, üniversite ve kamu yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi.

17 Ağustos depreminin 19. yıldönümünde depreme yönelik hazırlık ve Afet Müdahale Planı ile ilgili konu, Ramada Otel salonunda dün saat 14.00´da gerçekleştirilen İskenderun Genel Durumu konulu bilgilendirme toplantısında da ele alındı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İskenderun Şube Başkanı Emine Kurbal´ın Hatay´ın olası depreme yönelik hazırlıklar ile afet müdahale planının olup olmadına yönelik sorusunu AFAD Şube Müdürü Kürşat Biter yanıtladı.

 Birinci derece deprem bölgesi olan ve fay hattı üzerinde bulunan Hatay´daki olası bir depremde kayıpların artacağına yönelik öngörülere dikkat çeken Şube Müdürü Biter, “Olabilecek herhangi bir deprem anında toplanma merkezleri konusunda hassas olmalarını istiyoruz” dedi.

Hem yapı stoku hem de zemin özellikleri açısından, deprem riskini arttırıcı faktörleri barındıran Hatay´ın Afet Müdahale Planı´nın güncelleme çalışmasının devam ettiğini kaydeden Biter, belediyelerden afete hazırlık çalışmaları kapsamında yapı stokunun belirlenmesinin de önemine işaret ettiği konuşmasında Biter, “Buna göre kentsel dönüşüm de daha sağlıklı olur” diye konuştu.

Acil eylem planlarının kamu ve özel kurumlar tarafından hazırlandığını, bu planların deprem ve diğer afetlere yönelik olduğunu, Türkiye Afet müdühale Planı´nın resmi gazetede yayınlandığını, 2016 yılında Hatay Afet Müdahale Planının Hatay Valisi tarafından onaylandığını, sözkonusu planın AFAD Başkanlığı tarafından revize edilmek üzere çalışma yürütüldüğünü de aktaran Biter, olası bir depremde bölgede kayıpların artışı yönünde öngörülere yönelik çalışmanın sürdürüldüğünü söyledi.

ÇYDD İskenderun Şube Başkanı Emine Kurbal´ın sorusu ile gündeme geldi. Kurbal, “Bugün sizler de biliyorsunuz 17 Ağustos. 17 Ağustos 1999´da Türkiye´nin bir yerde kalbi çok ciddi anlamda hırpalandı, bir travma yaşadı Türkiye. Depremi yaşayan birisi olarak söylüyorum, yıllardır bir öğretmen olarak burada emek verdim, çok kalabalık okullarda çalıştım ve bir STK başkanı olarak bize hiçbir yazı tebliğ edilmedi. Lütfen Afet Acil Eylem Planı´mız var mı? İskenderun deprem bölgesi. Bu konuda bilgilenmek istiyoruz ve bu konunun daha çok gündeme gelmesi gerekiyor” diye konuştu.


“Depremde toplanma
yerini bilmiyoruz”

17 Ağustos depreminin yıldönümü dolayısıyla İnşaat mühendisleri Odası (İMO) İskenderun temsilciliği geçtiğimiz yıl 250 kişiye ‘depreme ne kadar hazırlıyız?´ diye sormuştu. Olası bir depremde yaşadığı kentte kaçış yollarını, toplanma yerlerini bilip bilmediğinin irdelendiği ankette, kent sakinlerinin depreme hazır olup olmadıkları, deprem çantasının olup olmadığı, deprem olasılığında ilk korunma noktalarının neresi olması gerektiği gibi sorular da yöneltilmişti. Anketle, Hatay´ın birinci derece deprem bölgesi olduğunun bilgisinin tazelenmesi gerektiği, afet öncesinde, afet sırasında ve afet sonrasında alınması gereken önlemlerin yeniden yapılanması, Güneydoğu Anadolu fay hattının uzantısı olan ve birinci derece deprem bölgesi olarak kabul edilen yöremizde afet sonrasında toplanma alanlarının da kamuoyuna açıklanmasının gerekliliği ortaya çıkmıştı.




CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00