O´nu anıyoruz...

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79. yılında bugün törenlerle anılacak.

10.11.2017 11:54:38 0
O´nu anıyoruz...

 

İskenderun´daki Atatürk´ü Anma töreni, bugün saat 09.05´te Atatürk Anıtında başlayacak, anma Atatürk Haftası kapsamında hafta içerisinde de sürecek.
“Atatürk Haftası” Anma ve Etkinlik Programı kapsamında bugün saat 09.00´da Atatürk Anıtı´na kaymakamlık, garnizon komutanlığı ile belediye başkanlığı çelengi sunulmasının ardından saat 09.05´te iki dakika süreyle saygı duruşunda bulunulacak.
Anma programı, saat 10.00´da İskenderun Belediye Kültür Sarayında devam edecek ve burada günün önemine ilişkin konuşma ve Atatürk´ün askeri yönünün anlatılacağı Garnizon Komutanlığı´nın sunumunun ardından Atatürk konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verilecek. Tören, İskenderun Fatih Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan “Atatürk Neredesin” adlı oratoryo sahnelenecek.
Atatürk Haftası dolayısıyla 16 Kasım´a kadar çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Okullarda Atatürk konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenecek, resim ve kitap sergilerinin açılacağı hafta boyunca okullarda müzik koroları tarafından Atatürk´ün sevdiği şarkılardan oluşan müzik dinletileri yapılacak, resmi ve özel kurumlarda anma törenleri düzenlenecek, Deniz Müzesi´nde 10-16 Kasım 2017 tarihleri arasında “Türk Bayrağı, Atatürk ve Mehmetçik” temalı fotoğraf sergisi ve “Atatürk” temalı belgesel sunumu yapılacak. İskenderun Halk Kütüphanesi´nde 10-16 Kasım 2017 tarihleri arasında bugün açılacak Atatürk kitapları sergisi 16 kasım´a kadar gezilebilecek. Belediye Kültür Sarayı´nda Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu´nun hazırladığı Atatürk konulu resim sergisi ise bugün açılacak.

'Atatürk tam bağımsızlığın sembolüdür'

Mustafa Kemal Atatürk bugün, ölümünün 79. yılında törenle anılacak. Atatürk, ölümünün yıldönümü dolayısıyla yayımlanan mesajlarda saygı, şükran ve rahmetle anıldı, Türkiye Cumhuriyeti´nin tam bağımsızlığının temsil eden kimliğine dikkat çekildi.

´Atatürk, en güçlü dayanağımızdır´
Hatay Valisi Erdal Ata, 10 Kasım Atatürk´ü Anma Günü nedeniyle yayınladığı mesajında şunlara yer verdi: 'Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ü, ebediyete irtihalinin 79. yıl dönümünde bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Engin düşünceleriyle bağımsızlığın, bölünmez bütünlüğün ve barış içinde bir dünya düzeninin simgeleşen ismi olan Büyük Önder Atatürk, hiç kuşkusuz tüm dünya devletleri tarafından da örnek alınan, sevgi ve saygı ile anılan büyük bir deha ve devlet adamıdır. O; ülkemizin dört bir yandan düşman işgali altında bulunduğu, bir milletin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı en bunalımlı zamanlarda, kararlılığın ve azmin timsali olmuş, milletimizi boyunduruk altına alma heveslilerine Sakarya´da, Dumlupınar´da hak ettikleri cevabı vererek Türk´ün ismini dünya tarihine yeniden altın harflerle yazdırmıştır. Eşsiz bir devlet adamı olarak Atatürk, kazandığımız zaferlerle yeni bir Türk Devleti´nin temellerini atmakla kalmamış, modernleşme ve dönüşüm hamlelerini cesaretle gerçekleştirerek günümüz Türkiye´sinin temellerini atmıştır. Bizler bugün, 'Büyük liderler için kuşkusuz ki matem değil; fikirlerine sadakat gereklidir' fikrinden hareketle Büyük Önder´in en büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyeti´ni, kuruluş idealine uygun olarak özgür ve müreffeh, dünyanın saygın ve güçlü bir ülkesi yapmak için kararlı adımlarla ilerliyoruz. Bu kutlu yolda, akılcılığı, çağdaş değerleri ve bilimi rehber edinmeyi salık veren Atatürk, en güçlü dayanağımızdır.'

'En büyük esere sahip çıkacağız'
AKP Hatay Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Orhan Karasayar 10 Kasım mesajında Atatürk´ün lider kişiliğine vurgu yaparak, şunları kaydetti: 'Lider kişiler, liderlik meziyetlerini zor zamanlarda ve zor koşullarda gösterdikleri olağanüstü yöntem, gayret ve taktiklerle ortaya koyarlar. İşte, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de çok zor koşullara rağmen gösterdiği olağanüstü başarılardan ötürü dünya tarihinin en önde gelen liderlerinden biri olmuştur. Atatürk, Birinci Dünya Savaşından yenik çıkmış, topraklarının birçoğu düşmanlarca işgal edilmiş, ekonomik olarak tükenmiş, savaşabilecek insan sayısı çok çok azalmış olan bu vatanı, Samsuna çıkışıyla birlikte başlattığı Kurtuluş Savaşı sürecinde gösterdiği liderlik meziyetleri, zekası ve vatanseverliğiyle, vatandaşlarımıza umut olmuş; bu umut ile yediden yetmişe herkesin canla başla verdiği bağımsızlık mücadelesini Türkiye Cumhuriyeti devletini kurarak taçlandırmıştır. Bizler de devlet ve millet olarak onun ´En büyük eserim´ dediği Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere eserlerine sahip çıkıp; onun fikirleri ışığında el birliği ile çok çalışarak Ülkemizi daha ileri seviyelere getireceğiz.

Ertem: Hepimize görev düşüyor
Barışın, kardeşliğin ve insanlığın günümüzde çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, 'Atatürk´ü anlayan, düşüncelerindeki derinliği kavrayan, aklın ve bilimin yol göstericiliğinde yaşamını biçimlendiren kuşaklar, Türkiye Cumhuriyeti´nin her dönemde ayakta kalmasının, bağımsız, çağdaş, ulusal bir devlet olarak varlığını sürdürmesinin en büyük güvencesi olacaklardır' dedi. Ertem, Atatürk´ün özgürlük, bağımsızlık, değişim ve çağdaşlaşma projesinin eseri olan laik Türkiye Cumhuriyeti´nin önemi bir kez daha anlaşıldığını da vurguladığı mesajında, Cumhuriyet´i anlamak, Cumhuriyet´in değerlerini her koşulda korumak, O´nun ideallerini hayata geçirmenin ülkemizi aydınlık yarınlara taşımak için bugün hepimize düşen en büyük görev olduğunu ifade etti.

Topal: Bağımsızlık klavuzu oldu
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Atatürk´ün eylem ve fikirleri ile yaşadığı çağa damgasını vuran, mazlum ve tutsak milletlerin bağımsızlık kılavuzu olduğunu belirtti. Topal mesajında, '10 Kasım, Mustafa Kemal Atatürk için yas günü değil, fikirlerine ve gösterdiği hedeflere ulaşmak için daha çok çalışmamız ve her zamankinden daha fazla bir ve beraber olmamız gerektiğini hatırlatan bir gündür. Atatürk, toprakları işgal edilmiş ve emperyalizmin böl parçala yönet pratiği ile bünyesinden koparılan topraklarda bağımsız devletçikler kurdurulmuş bir imparatorluğun küllerinden, eşsiz dehası, azim ve kararlılığı ile bir millet yaratmıştır. Başarıyla çıktığı kurtuluş mücadelesi sonrasında, Türkiye Cumhuriyeti devletini inşa etmiş ve ulus devlet anlayışıyla örgütlemiştir. Gerçekleştirdiği devrimlerle ulusumuza demokratik bir cumhuriyet ve aydınlık yarınlar armağan ederek, çağdaş dünyanın yolunu açmıştır. Büyük önderin bizlere hedef olarak gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onun üzerine çıkmak, ancak bizlere bıraktığı ilke ve inkılâplarını yaşatarak ve Atatürk´ün izinden yürüyerek mümkün olabilecektir. Her türlü yok sayma girişimine rağmen, Atatürk´ün ilke ve devrimleri yolumuzu aydınlatmaya devam edecek, rehberimiz olarak ulusumuzun yarınlarına yön verecektir. Türk gençliğine emanet ettiğin Cumhuriyet ilelebet payidar kalacaktır' ifadesini belirtti.

Savaş, sistemli ve organize saldırılara dikkat çekti
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 79´uncu yıldönümü mesajında, 'Engin düşünceleriyle bağımsızlığın, ulusal birliğin, bölünmez bütünlüğün, mutlu bir vatandaşlık ülküsünün ve barış içinde bir dünya düzeninin bayraklaşan ismi olan ulu önderimizin izinde olmayı büyük bir onur ve gurur vesilesi sayıyoruz' dedi. Atatürk´ün hedef olarak gösterdiği yolda, zamanın ve katılaşmış düşüncelerin kalıplarına takılmadan ilerleyebilmek için bilim ve akıl esasları üzerine kurduğu düşünce sisteminden güç ve ilham aldıklarını ifade eden Başkan Savaş´ın mesajı şöyle: 'Cumhuriyet´e ve kurucu liderine yönelik sistemli ve organize saldırıların yoğunlaştığı şu günlerde; dünden bugüne ulaşan milli değerlerimize her vatansever tarafından sahip çıkılması öncelikli bir mesele haline gelmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün, muhterem manevi varlığına ve eserlerine yönelik sinsi emellerin asla bir sonuca ulaşamayacağı inancımı muhafaza ederek; ebediyete intikal edişinin yıl dönümünde, aziz hatırasını minnet duygularımla yâd ediyor, kendisine Yüce Allah´tan rahmet diliyorum.'

Baro: Kazanımlarına sahip çıkmayı sürdüreceğiz
Atatürk´ün evrensel değerleri birçok mazlum ülkeye ışık olduğunu kaydeden Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez de mesajında, şunları kaydetti: 'Asrımızın sürat ve hareket mefhumuna göre düşünülmesi gerektiği gerçeği ile geçen zamana nispetle daha çok çalışacak, daha az zamanda daha büyük işler başaracak bir nesil ülküsüyle varlığını bizlere armağan eden Büyük Atatürk´ün bugün aramızdan ayrılışının 79. yıldönümünü yad ediyoruz. Hatay Barosu olarak; Büyük Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet´in kazanımlarına sahip çıkacak; O´nun açtığı yolda ve gösterdiği hedefte ilerlemeye devam edecek; Ülkemizde demokrasi ve özgürlükleri yükseltecek ve aziz hatıralarını yaşatmaya devam edeceğiz.'

CHP: Değerlerini koruyacağız
CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Cumhuriyetin kurucusu, istiklal mücadelesinin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün ebediyete intikalinin 79. yıl dönümünde rahmet ve şükranla andığı mesajında 'Atatürk´ü ölümsüzlüğe uğurladığımız günün yıl dönümünde bizlere düşen en büyük görev, Cumhuriyet´in değerlerini korumak ve gelecek yıllara taşımaktır' ifadesini kaydetti.

Dingil: Dünya barışını ön planda tuttu
İskenderun Belediye Başkan Seyfi Dingil, Atatürk´ün aramızdan ayrılışının 79. yıldönümünde yayımladığı mesajında Atatürk´ün ileri görüşlülüğü, irade ve cesareti, azim ve kararlılığı ile de dünya tarihinin unutulmaz komutanları arasında yerini alan askeri bir deha olduğunu söyledi. Dingil, Atatürk´ün dünya barışını ve insanlık idealini daima ön planda tutan yönüne de işaret ederek, 'Gazi Mustafa Kemal´in açtığı yolda, var gücümüzle çalışarak ilerlemeye devam edeceğiz. O´nun aramızdan ayrıldığı 10 Kasım 1938; bizler için bir devrin bittiği bir tarih değil, sonsuza dek sürecek Cumhuriyet yolculuğumuzun yeni bir merhaleye geçtiği yepyeni bir tarihi başlangıçtır' dedi.

´Devrimci ruhu o günkü gibi diri´
Eğitim İş Sendikası Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Sinan Cibaroğlları da şunları belirtti: 'Devrimci ruhu bugün de o günkü gibi diri, ilerici ve aydınlık olan Mustafa Kemal´in açtığı yol, çağdaş uygarlık yoludur. Atatürk´ün dünya liderliği, ileri görüşlülüğü, askeri ve siyasi dehası ve ışık saçan devrimleri bugün, gerici, bölücü zihniyetleri rahatsız etmekte ancak Türk ulusunun Ata´sına olan sevgisini giderek perçinlemektedir. Mustafa Kemal Atatürk dün olduğu gibi bugün de yarın da aydınlığa, çağdaşlığa, özgürlüğe götürecek bir idealin adıdır. Günümüzde yaşanan gelişmeler, Atatürk´ün en büyük eseri ve bizlere emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti´nin temel değerlerine sahip çıkmamız gerektiğini, demokrasinin ve hukuk devletinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Emperyalizme karşı kurtuluş mücadelesi vermiş, Güney Amerika´dan Hindistan´a kadar diğer uluslara da bağımsızlık ateşi yakmış, Ulusumuzun ´kurtarıcısı´ da, ´Büyük Önderi´ de, Türk ulusu var olduğu sürece Mustafa Kemal Atatürk´tür. Ata´sını kaybettiği 10 Kasım gününü ebedi matem günü ilan ederek, her 10 Kasım´da saat 9.05´te dünyanın gözlerini kamaştıracak bir vefa örneği göstererek ülkeyi sokak sokak ölüm sessizliğine büründüren halkımız, elbette büyük önderini silmek isteyenlere itibar etmeyecektir. Çağdaş, bilimsel, laik ve ulusal eğitimin savunucusu Eğitim-İş de kendisinin var olma nedeni olarak gördüğü Cumhuriyet´in değerlerini, Atatürk ilke ve devrimlerini yaşatmaya, öğretmeye devam edecektir. Özgür ve insanca yaşayabilmemiz laik Cumhuriyeti yaşatmakla mümkün olacaktır. Bugün ulus olarak yapmamız gereken, Büyük Önder´in yaşamını, düşüncelerini, ilke ve devrimlerini tüm yönleriyle gelecek kuşaklara öğretmektir. Atatürk´ü anmanın ve anlamanın en güzel yolu budur.'

Culha: Cumhuriyetle tarihi sorumluluğunu yerine getirdi
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, cepheden cepheye kahraman bir nefer ruhuyla koşan büyük komutan, büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk´ün, yeni ülkeyi Cumhuriyet olarak kurup tarihsel sorumluluğunu yerine getirdiğini belirtti. Culha, mesajında, 'Eserine bakarak ve çağdaş Türkiye´nin geleceğine gülümseyerek bir 10 Kasım sabahı hayata gözlerini yumdu. O, tarihe yön vermiş büyük insanlar arasında görevini tamamlamış ve emanetini gönül rahatlığıyla bizlere devrederek sonsuz uykusuna dalmıştır' ifadesine yer verdi.

Kimyeci: 20. yüzyıla damgasını vurdu
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, 10 Kasım mesajında Atatürk´ün, Hasta Adam olarak nitelendirilen bir dönemde, milletine hak ettiği onuru geri almasında yol gösteren liderliği ve devlet adamlığı ile 20. yüzyıla damgasını vurduğunu söyledi. Kimyeci, şunları ifade etti: 'Atatürk, olağanüstü şartlar altında milletin modernleşmesi ve egemenliği için son nefesine kadar mücadele etmiştir. İmkansız denecek kadar kısa bir sürede inkılaplarını gerçekleştirmiş ve halka kabul ettirmiştir. Aslında bu, Atatürk´ün bu rejime; milletimizin de Atatürk´e olan inancını göstermektedir. Atatürk yalnızca Türk Milleti´ne değil tüm dünyaya ve insanlığa mâlolmuş bir liderdir.'

Yaman: Çağdaşlığın savunucusu
Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, Büyük Mustafa Kemal Atatürk´ü ölümünün 79. yıldönümünde, mirası olan çağdaş Cumhuriyet´inin ışığında saygıyla, özlem ve minnetle andığını ifade etti. Yaman, şunları dile getirdi: 'Mustafa Kemal kendi deyimiyle “benden” çok bizi temsil eder, o emperyalizme karşı verilmiş savaşların önderi, çağdışı yaklaşımlara karşı çağdaşlığın savunucusu, daha yaşanılır daha insancıl bir hayatın habercisidir. Mustafa Kemal Atatürk tam bağımsızlığın sembolüdür. En büyük eserim dediği Cumhuriyet´i savunmak, korumak ve geliştirmek Mustafa Kemal´i yaşatmanın tek yoludur.'

Dasifed: Aydınlatmayı sürdürüyor
Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu DASİFED Başkanı Mehmet Kılıçlar, mesajında 10 Kasım´ı yas değil mücadele günü olarak tanımladı. Kılıçlar, 'Ata´mızı anlama konusunda bize düşen ilk görev; laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti´ni ilelebet yaşatma ve daha da yükseltmektir. Bunun ön koşulu olarak Cumhuriyetimize sahip çıkarak, ekonomisi büyüyen ve uluslararası alanda ağırlığını artıran güçlü bir ülke olarak yükselmeyi sürdürürüz. Atatürk´ün insanlığa ışık ve milletimize hayat kaynağı olan düşünceleri yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir' dedi.


Anahtar Kelimeler: anıyoruz

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29