Ordunun Hatay´a girişinin yıldönümü

Türk ordusunun Hatay´a girişi ve Hassa, Erzin ve Dörtyol´un işgalden kurtuluşunun yıl dönümü kutlanıyor.

HATAY 6.01.2018 10:41:27 0
Ordunun Hatay´a girişinin yıldönümü

Berkay Arıkan/İskenderun

Hatay Milletvetili Mevlüt Dudu, 'İşgal kuvveti Fransızların acımasız ve vahşi saldırılarına karşı Kuvay-i Milliye ruhuyla direnen Hassa halkı, cesur direnişler sergilemiştir. Fransız askerlerinin Hassa´dan çekilmesinin ardından 59. Türk Piyade Alayı´na bağlı askerler, 5 Ocak 1922´de Hassa´ya girmiştir. 8 Ocak 1922 tarihinde Erzin, 9 Ocak 1922 tarihinde Dörtyol düşman işgalinden kurtulmuştur' görüşünü kaydetti.
Hatay Milletvekili Dudu, açıklamasında şunları belirtti: 'Kurtuluş Savaşı´nda ilk kurşunun atıldığı Hatay, destansı kahramanlıkların yaşandığı şehrimizdir. Kuvay-i Milliye ruhunun ateşlendiği Hatay, ulusal bilincin yayılmasında önemli katkılar sunmuştur. 1918 yılında Mondros Mütarekesi´nin imzalanmasının hemen arkasından işgale uğrayan Hatay, düşmana karşı ilk direnişin başladığı yerdir. Milli Mücadele´de ilk kurşun, Hatay´ın Dörtyol İlçesi, Karakese Köyü yakınındaki Özerli Çayı kenarında Mehmet Kara ve Çete Arkadaşları tarafından Fransız destekli Ermeni işgalcilerine karşı 19 Aralık 1918 tarihinde atılmıştır. Ulusal bilincin yayılmasında çok etkili olan bu ilk kurşun, dalga dalga Hatay´ın ilçelerine nüfuz etmiştir. İşgal kuvveti Fransızların acımasız ve vahşi saldırılarına karşı Kuvay-i Milliye ruhuyla direnen Hassa halkı, cesur direnişler sergilemiştir. Fransız askerlerinin Hassa´dan çekilmesinin ardından 59. Türk Piyade Alayı´na bağlı askerler, 5 Ocak 1922´de Hassa´ya girmiştir.
8 Ocak 1922 tarihinde Erzin, 9 Ocak 1922 tarihinde Dörtyol düşman işgalinden kurtulmuştur.
Çok zor koşullarda kurulan ülkemize sahip çıkmak, Atatürk´ün “Benim en büyük eserim” dediği Cumhuriyet´i korumak, ulusal bilincimizi açık tutmak, büyük Önder´in uyarılarını her daim hatırlamak en büyük ülkümüz olmalıdır. Hassa´nın, Erzin´in, Dörtyol´un özetle Hatay´ın Milli Mücadelesi´nde emeği geçenleri, ebediyete intikal eden tüm kahraman şehitlerimizi, Ulusal Kurtuluş Savaşı´nın önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnet ve şükranla anıyorum, ruhları şad olsun.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23