Orman Müdürlüğü de itiraz etmiş

14 hektarlık ormanın Tosyalı'nın depo alanı değişikliğine 3 itiraz

GÜNCEL 6.09.2022 17:25:00 0
Orman Müdürlüğü de itiraz etmiş

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Orman İşletme Müdürlüğü, kentteki 14 hektar orman alanın depolama alanına dönüştürülmesine yaptığı itirazı ikinci bir yazı ile geri çekti. 14 hektarlık ormanlık alanın Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş.'ye depolama alanı olarak verilmesini sağlayan Karayılan mahallesinde 1291 nolu parsele ait 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliğine ilişkin İskenderun Orman işletme Müdürlüğü ile birlikte 3 itiraz yapıldı. Bakanlık, açılan davanın ise ‘kamu yararı ve hizmetin gerekleri gözetilerek ve kanunun verdiği yetkiye istinaden’ reddini istedi.

İskenderun Orman İşletme Müdürlüğü, kentteki 14 hektar orman alanının Tosyalı Holdingin depolama alanı (kentsel servis alanı) olmasına izin verilmesine ilişkin 09 Mart 2022 tarihinde itirazda bulundu. Müdürlük adına 25 Nisan 2022 tarihinde gönderilen farklı bir yazıyla, önceki itirazın dikkate alınmaması istendi. Ormanlık alanın Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş.'ye tahsis edilmesini sağlayan yönetmeliğin iptali için, TMMOB Ankara'da Danıştay'a başvuru yaparken, İskenderun'da yaşayan mimar Ercüment Kimyon da, Hatay 2. İdare Mahkemesine yürütmenin durdurulması istemli dava açtı. Kimyon, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 17.02.2022 tarihli kararı ile Karayılan Mahallesi 1291 nolu parsele ilişkin yapılan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan değişikliğinin iptalini; Hatay 1. İdare Mahkemesine yaptığı ayrı bir davada da, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü'nün 14.07.2021 tarih ve 1652526 sayılı ´olur´u ile 1291 nolu parselden 135.942,66 metrekarelik alanın Tosyalı Demir Çelik A.Ş.´ye verilmesini öngören 24 ay süreli ve 14/07/2021 ve 14/07/2023 tarihleri arasında geçerli olan ´ön izin´ işlemin iptalini istemişti.

Orman işletme müdürü de plana itiraz etmiş

14 hektarlık ormanlık alanın Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş.'ye depolama alanı olarak verilmesini sağlayan Karayılan mahallesinde 1291 nolu parsele ait 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliğine ilişkin 3 itiraz bulunuyor. bu itirazların birini Hatay büyükşehir belediyesi, ikincisini mimar Kimyon yaparken, ilk itirazı yapının ise İskenderun Orman İşletme Müdürlüğü olduğu ortaya çıktı. 
İskenderun Orman İşletme Müdürü Rıdvan Aksu, 09 Mart 2022 tarihli yazısında, Karayılan mahallesinde 1291 nolu parsele ait 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliği yapılırken, parselin hazineye kayıtlı orman alanı olmasına karşın kurumdan görüş alınmadığını belirterek, "... İmar Kanununun 4. maddesinde, özel kanun niteliğinde olan Orman Kanununa göre orman sayılan yerlerin imar uygulamasına ve planlamasına konu edilemeyeceği; Anayasının 169. maddesinde, ormanların imara açılamayacağı; Orman Genel müdürlüğü Kuruluş kanununda, Maliye hazinesi adına kayıtlı devlet ormanlarında yapılacak her türlü iş ve işlemlerin Orman Genel Müdürlüğünün yetki ve tasarrufunda bulunduğu; Orman Kanununun 6. maddesinde devlet ormanları ve devlet ormanı sayılan yerlere ait her çeşit işler Orman Genel Müdürlüğünce yapılır ve yaptırılır hükümleri bulunduğundan söz konusu orman alanında tasarruf hakları kurumumuzda bulunmasına rağmen, bu mevzuatlara aykırı olarak 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı uygulamasına tabu tutulduğu tespit edilmiştir. Yukarıda belirtilen hususlar nedeniyle, İskenderun İlçesi Karayılan mahallesi, 1291 orman parselinde yapılan, Hatay ili 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinin iptal edilmesi, aksi takdirde kurumumuzca yasal yollara başvurulacağı ve konu ile ilgili olarak 15 gün içerisinde kurumumuza bilgi verilmesini..." talep etti. 

İtirazcı müdür ikinci yazıyla, itirazından vazgeçmiş

Aksu, 25 Nisan 2022 tarihli yazısında ise alanda, Orman Kanununun 17/3 maddesine göre, liman geri hizmet alanı olarak ön izin verildiği, kesin izin verilmesinin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapılması gerektiğinden itirazlarının dikkate alınmamasını istedi. 
Hatay İli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ´Kentsel Servis Alanı (Liman Geri Hizmet Alanı)´ amaçlı “Hatay İli 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 102. maddesi ve 97. maddesinin h bendi uyarınca 17.02.2022 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlık Makamınca onaylanmıştı.
Plan değişikliğine ilişkin ilk itirazı yapan ve ardından yaptığı itirazı geri çektiği ortaya çıkan Aksu, Haziran ayında yapılan görev değişikliği ile İskenderun Orman İşletme Müdürlüğünden alınarak, Tarım Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı danışmanlığında görevlendirilmişti. 

Bakanlık davanın reddini istedi

Plan değişikliğinde kamu yararı bulunmadığını belirten mimar Kimyon, işlemin de suç niteliğinde olduğunu belirttiği ve bakanlığa yaptığı itirazında, 'Plan değişikliğine ait açıklama raporunda açıklanan hiçbir gerekçe orman alanının yok edilmesine sebep olamayacağı gibi ve planın değişikliği için gerekçe olarak kabul edilemez' değerlendirmesini yapmıştı. Bakanlık ise itirazı reddetmişti. İtirazın reddi üzerine konu Kimyon tarafından yargıya taşımış ve dava Hatay 2. İdare Mahkemesinde görülmeye başlamıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hatay 2. İdare Mahkemesine gönderdiği 6 sayfalık dava savunmasında, 1291 nolu parselin kentsel servis alanı olarak planlanmasına yönelik hazırlanan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında kentsel servis alanı olarak planlanmasına yönelik hazırlanan planın, İmar kanunun 8. maddesi, Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. ve 14. maddeleri uyarınca Hatay Büyükşehir belediyesine iletildiğini, ancak HBB'nin ÇED değişikliği teklifini Mekansal Planlan yapım Yönetmenliğinin 20. maddesinin 2. bendinde belirtilen nitelik ve içerekte olmadığı gerekçesiyle belediye meclisine sunmadığını, Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş. tarafından HBB'nin belirttiği eksikleri düzelterek yeniden sunulduğu ancak bunun da meclise alınmadan reddedildiğini ifade etti. Mahkemeye gönderilen Gökçe Bilge Kaya imzalı yazıda, "... kamu yararı ve hizmetin gerekleri gözetilerek ve kanunun verdiği yetkiye istinaden tesis edilen işlemin iptalini gerektirecek bir cihet bulunmamaktadır. Davacının ileri sürdüğü iddiaların maddi ve hukuki bakımından itibar edilebilir tarafı bulunmamakta ve bu iddialar, imar uygulamasının iptalini gerektirir herhangi bir hukuk ihtiva etmemektedir. Bakanlığımızca tesis edilen işlemde, kanunlara ve ilgili diğer mevzuata, şehircilik ve planlama ilkeleri ile hizmetin gereklerine ve kamu yararına aykırı bir cihet bulunmadığından davanın reddine karar verilmesi gerekmektedir" ifadesine yer verildi. 

Kimyon’dan ‘ön izin amaç dışında’ itirazı

Kimyon, Hatay 2. idare Mahkemesine yaptığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 17.02.2022 tarihli kararı ile İskenderun´un Karayılan Mahallesi 1291 nolu parsele ilişkin yapılan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan değişikliğinin iptalini istediği dava metninde, "1291 nolu parsele ait 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plan değişikliği kararı imar mevzuatına açıkça aykırıdır. Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği´nin Çevre Düzeni Planları, Revizyon ve Değişikliklerini düzenleyen 20. maddesi (2) Çevre düzeni planı ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğü bozmayacak nitelikte, plan değişikliği yapılabilir. Çevre düzeni planı değişikliklerinde; a) Kamu yatırımlarına, b) Çevrenin korunmasına, c) Çevre kirliliğinin önlenmesine, ç) Planın uygulanmasında karşılaşılan güçlükler ve maddi hataların giderilmesine, d) Değişen verilere bağlı olarak planın güncellenmesine, dair yeterli, geçerli ve gerekçeleri açık olan, altyapı etkilerini değerlendiren raporu içeren teklif ve talepler; idarece planın temel hedef, ilke, strateji ve politikaları kapsamında teknik ve yasal çerçevede değerlendirmeye alınarak sonuçlandırılır´ şeklindedir. Her ne kadar plan açıklama raporunda 1291 nolu parsel için Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünden Orman Kanunun 17/3 maddesi kapsamında ön izin taahüt senedi alınmış olsa da ön izin belgesi ´liman geri hizmet alanı´ şeklinde düzenlenmiş olup, liman geri hizmet alanı olarak verilen 135.941,66 m2 alanın kıyıdan 3.000 metre geride bir alan olması nedeniyle bu amaç için kullanılması imkansızdır" ifadesine yer vermişti.


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,31
  • EURO

    34,69% 0,43
  • GRAM ALTIN

    2418,55% 1,62
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00