Ormanda 7.600 metreküplük "traşlama"

Arsuz yöresinin ormanlık alanı, yangın, krom madeni ocaklarına verilen izinler ve yeni krom sahaları çabasının yanı sıra "traşlama" ve "seyreltme" nedeniyle azalmaya devam ediyor.

İSKENDERUN 26.01.2023 23:00:00 0
Ormanda 7.600 metreküplük

Akın Bodur/İskenderun

 Arsuz'un kırsalındaki mahallelerden Kurtbağı bölgesindeki ormanlık alanda yapılan 6.000 metreküplük traşlama ve 1.600 metreküplük seyreltme çalışması yapılıyor. Su havzasının bulunduğu yörede ancak farklı bölgedeki ormanlık alanda traşlama ve seyreltmenin yaklaşık ikibin hektarlık alanda yapıldığı, binlerce metreküplük traşlamanın gerçekleştiği belirtiliyor. 

Arsuz Belediyesi Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mehmet Candemir ve meclis üyesi Sadet Berkyürek, yörede yapılan traşlama ve seyreltme çalışmasını inceledi, yörede yaşayan üreticilerle sohbet etti.

Bölge, yörenin su havzası

Orman mühendisi olan Arsuz Belediyesi Meclisi CHP Grup Başkanvekili Candemir, "Yöredeki su havzası, özellikle Kurtbağı, Üçgüllük, Derekuyu ve Ada mahallelerinin yeraltı suları bu bölgeden besleniyor. Yörenin su ihtiyacı buradaki havzadan karşılanıyor. Çünkü, yer altı su kaynakları bu bölgede toplanıyor" dedi. 

Havzanın yerleşim alanlarına uzak olması nedeniyle yöredeki üreticilerin sulama suyu ihtiyacını 15-20 kilometre uzaklıktan kendi imkanlarıyla oluşturduğunu anlatan Candemir, kesim gibi bazı çalışma sırasında vatandaşın kendi imkanıyla götürdüğü su sisteminin çok ciddi anlamda zarar gördüğünü, ancak asla tazmin edilmediği yönünde şikayetin bulunduğunu da belirtti. Üreticinin kendi imkanıyla çektiği sulama suyunun özellikle Kurtbağı mahallesinde tahrip edilmiş durumda olduğunu anlatan Candemir, "Aslında bu tahribat geçmiş yıllarda da yaşanıyordu, ancak son yıllarda kesimlerde artış olması ve sulama suyu sistemlerinin aşırı zarar görmesi üzerine, yöredeki insanların canı yanınca, bizden yardımcı olmamızı, seslerini duyurmamızı istediler" dedi.

Traşlamayla bölgedeki canlılar da yok oluyor

Candemir, bölgede yıllardır kesim yapıldığını, bugünlerde de Kozaklı mahallesinden Kale mahallesine kadar farklı yörede kesimlerin yapıldığını ve bunun devam ettiğini anlattı. Ormanlık alanda yapılan kesim şekline ilişkin değerlendirmede bulunan Candemir, "Traşlama yöntemiyle ormandaki ağaçların kesimi son derece yanlış. Çünkü, o tabiatta binlerce canlı var. Bölgedeki ağaçları traşladığınızda, sadece ağaçları değil, oradaki tüm canlılar da ortadan kaldırılmış oluyor. Ve o bölgenin eski haline gelmesi için en az 15 yıl gibi bir süre gerekiyor" diye konuştu. 

"Farkındalığın bölgeye yönelmesini arzu ediyoruz"

Amanos Dağı eteklerindeki çalışmaların, belediye meclisinin gündemide olduğunu anlatan Arsuz Belediyesi Meclisi CHPli Üyesi Berkyürek, "Özellikle krom madenleriyle gündemizde oldu, yine yeni tesislerle de gündemimizde. Kesimlerle beraber duyarlılığın artmasını ve farkındalığın bölgeye yönelmesini arzu ediyoruz" dedi. 

Üretici sıkıntılı

Amanos Dağının eteklerindeki Kurtbağı mahallesi ve yöresindeki ormanlık bölgede yaşam süren üreticiler, sulama suyu borularının bölgede yapılan yol yapımı, traşlama, seyreltme gibi çalışmaların özensiz yapılması nedeniyle zarar gördüklerini ifade etti. Neredeyse her yıl benzer çalışmaların yapıldığını ve bunun özensiz gerçekleşmesi üzerine hane başına binlerce lira zarara uğradıklarını anlatan yöredeki üreticiler, içmesuyu borularının bu çalışma sırasında da tahrip edildiğini ve hane başına 20 bin liraya yakın zarar gördüklerini belirtti.


Anahtar Kelimeler: Ormanda . metreküplük "traşlama"

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19