Ormandaki tahribatın izini sürdüler

Arsuz Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Candemir: Amanos Dağı'nın eteklerinde sadece burada değil, Derekuyu mahallesi yöresinde, Kozaklı'dan Kale mahallesine kadar yayılan alanda ağaç kesimi sürüyor

HATAY 28.01.2023 11:18:00 0
Ormandaki tahribatın izini sürdüler

Akın Bodur/İskenderun

Arsuz Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mehmet Candemir ile meclis üyeleri Sadet Berkyürek, Canan Karaciğer ve Rami Köklü, Arsuz yöresindeki ormanlık alanda yaşanan tahribatın izini sürdü. Meclis üyelerinin Amanos Dağı eteklerindeki ormanlık alanda yaptığı incelemesine Derekuyu Mahallesi Muhtarı Saffet Avcı da eşlik etti.

Arsuz'un kırsalındaki mahallelerinden Kurtbağı'nın ardından Amanos Dağının eteklerindeki Derekuyu yöresindeki ormanlık alanda yapılan "ağaç traşlama" ve seyreltme" çalışmalarını alanda takip eden ve yöredeki üreticiler, 'orman köylüleri', çalışanlarla görüşen belediye meclis üyeleri, konuyu Arsuz Belediye Meclisi'ne de getirmeyi planlıyor.

Ağaç kesimi sürüyor

Meclis üyesi Sadet Berkyürek ile birlikte daha önce Kurtbağı bölgesindeki ormanda yapılan ağaç kesimini incelemeye aldıklarını anlatan Arsuz Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve orman mühendisi Mehmet Candemir, "Amanos Dağı'nın eteklerindeki bu bölgede yıllardır ağaç kesimi yapılıyor. Sadece burada değil, Derekuyu mahallesi yöresinde, Kozaklı'dan Kale mahallesine kadar yayılan alanda ağaç kesimi sürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kesim, ekolojiyi değiştirecek boyutta

Ömrünü tamamlamış, işlevini bitirmiş ağaçların kesilerek ekonomiye kazandırılmasının olması gereken bir uygulama olduğunu, bunun ormanın kendisini yenilemesi için gerektiğini de belirten Arsuz Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Candemir, "Ancak yörede yapılan bu değil. Bölgedeki uygulama ormanda 'traşlama' ve 'seyreltme' uygulaması. Seyreltme yöntemi ile tohumlama çalışması yapılacak inceleme sonrası belirlenecek ağaçların kesimi ile yapılıyor bu da olması gereken bir yöntem. Ancak 'ormanın traşlanması', sadece ormana değil, ormandaki binlerce canlıya da zarar vermeyi sürdürüyor" diye konuştu. Candemir, yöredeki kesim uygulamasının yörede ekolojiyi değiştirecek boyuta gerçekleştiğini ifade etti.

Yönetmelikle kesim ve satış da değişti

Önceki yıllardaki uygulamanın 'seyreltme' olduğunu ve kesilen ağaçların orman müdürlüğü depolarına gönderilerek oradan yapılan ölçümle fabrikalara gönderildiğini belitten Candemir, 2004 yılında değiştirilen "kesim yönetmeliği" ile birlikte artık satışların kesimin yapıldığı alanda yapıldığını ifade eden Candemir, kesimin yörede ekolojiyi değiştirecek boyuta gerçekleştiğini söyledi.


Anahtar Kelimeler: Ormandaki tahribatın izini sürdüler

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19