Ormanlar yine yanıyor

Dörtyol´da iki gün süren orman yangını, önceki gün kontrol altına alındı. Amanos Dağları Beşikgöl mevkisi Çökek Yaylası yakınlarında dün çıkan orman yangınına ekipler, yoğun şekilde müdahale etti.

31.07.2017 11:55:28 0
Ormanlar yine yanıyor

 

Gece saatlerinde büyük oranda kontrol altına alınan ancak zaman zaman alevlerin yeniden yükseldiği yangını söndürmek için ekipler büyük çaba harcadı. Yangının uzun uğraşlar sonucu kontrol altına alınmasının ardından soğutma çalışmalarına başlandı. Yaklaşık 30 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü yangının soğutma çalışmaları 22 arazöz, 10 su tankeri, 4 dozer, 2 greyder, 10 ilk müdahale aracı, 10 orman mühendisi ve 200 işçiyle sürdürüldü.

Antakya´ya bağlı Ballıöz Mahallesi kırsalında dün gece saatlerinde çıkan yangında 3 hektarlık ormanlık alan zarar gördü. Suriye´de, Hatay´ın Yayladağı ilçesi karşısında kalan bölgede 2 gün önce 2 noktada çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Yangında 50 hektara yakın kızılçam ormanının yanı sıra zeytin bahçeleri de zarar gördü. Sık sık meydana gelen ve Türkiye´yi tehdit eden yangınlar nedeniyle Orman İşletme Şefliği ekipleri sınır hattında hazır bekletiliyor.

Dörtyol´da ‘yangında kasıt var´ iddiası
Dörtyol sınırlarındaki yangın vakaları üzerine sosyal medya üzerinden yaşanan tartışmalar üzerine Amanoslar Çevre Koruma Derneği, orman varlığının önemine dikkat çekerek, piknikçilerin dikkatli olması çağrısında bulundu. Taşoacağı açılması için yangının birkaç noktada birden çıkartıldığı iddialarına ise Alperenler – Dörttaş Madencilik firmasından yanıt geldi, önceki yangılarda zarar gören bölgenin ağaçlandırılmasına katkı verdikleri de ifade edildi.

AÇED´ten piknikçilere uyarı
AÇED 2. Başkanı Sabri Özkan, orman yangınları ile ilgili sosyal medya üzerinden çıkartılan yangınların kasıtlı olduğu yönünde yürütelen tartışmaya yaptığı açıklamayla yanıt verdi. “Sık sık çıkan orman yangınları içimizi karartmakta, yüzlerce yılda yetişen ağaçlar bir anda yanarak yok olmaktadırlar. Amanoslar oksijen kaynağımızdır” diyen Özkan, sıcakların armasıyla piknikçilerin sayısında artış yaşandığına dikkat çekti, piknikçileri yakılan ateşlere dikkat etmeleri konusunda uyardı. Özkan, “Çıkan yangınlarda kasıt varsa yetkili merciler bu konuda mutlaka çalışma yapıyorlardır. Herkesin kendi üzerine düşenleri yapması gerekmektedir. Sosyal medya üzerinden birileri suçlanıyor. Halbuki birazda kendimize bakmamız gerekiyor. Yapılan pikniklerde çöpler bırakılıp gidiliyor. Bırakılan çöpler içerisinde bulunan çam şişeler, yiyecek arayan hayvanlar tarafından karıştırılırken kırılıyor. Kırılan her cam büyüteç vazifesi yapıp güneş ışıklarını çekerek yangına sebebiyet veriyor. Yaptığımız küçücük bir ihmalin yangına sebebiyet vereceğini düşünerek lütfen yaktığınız ateşi iyi söndürünüz. Çöplerinizi toparlayarak orda bırakmayın ki içimizdeki Amanoslar yanmasın” dedi.

Taşoacağı iddiasına firmadan açıklama
Taşocağı açmak için yangınların kasıtlı çıkartıldığı yönündeki iddialara bir yanıt da Alperenler – Dörttaş Madencilik firmasından geldi. “Faaliyet alanımızdaki izinlerimiz ve ruhsatlarımız ile faaliyet alanımızdaki rezervimiz başka bir alana yönelmemize gerek duyulmayacak ölçüde olup bu güne kadar orman iyileştirmesi konusunda üzerimize düşen görevi eksiksiz olarak yerine getirmiş bulunmaktayız” denilen açıklamada, bölgedeki ‘yıkıcı ve bölücü´ unsurlara dikkat çekildi. Beşikligöl´ün üst kısmındaki sarp ve sıkıntılı bir arazideki orman yangınının sosyal medya hesapları üzerinden sürdürülen tartışmada taşocaklarıyla ilişkilendirilmesi üzerine yapıldığı ifade edelen açıklamada, şu değerlendirme yapıldı: “Kahramanmaraş Bölge Orman İşletmesinin resmi kayıtlarına göre bölgede 200 ün üzerinde orman yangını meydana gelmiş, bu yangınlarda 191 Hektar alan yanmıştır. Geçtiğimiz 2016 yılının içerisinde bu alanların tamamı da Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından tekrar ağaçlandırılmıştır. Bu ağaçlandırma çalışmalarına da Alperenler – Dörttaş Madencilik Ltd. Şti. olarak imkanlarımız nispetinde destek vermiş bulunmaktayız. Ayrıca 27 Temmuz 2017 tarihinde yangının başladığı andan itibaren işletmemize ait her türlü iş makinesi ve personelimiz de ihtiyaç duyulması halinde Orman işletme Müdürlüğümüzün emrine vereceğimizi ilgili makamlara bildirdik.”


Anahtar Kelimeler: Ormanlar yine yanıyor

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22