"Orta Doğu'ya ihracat Hatay'dan yapılır"

Güzelmansur, normalleşme adımlarına rağmen Suudi Arabistan'la ihracatın 560 milyon dolar gibi küçük bir rakamda kaldığını belirtti.

EKONOMI 15.11.2022 15:56:00 0

 

İskenderun/SES
Normalleşme adımlarına rağmen Suudi Arabistan'la ihracatın 560 milyon dolar gibi küçük bir rakamda kaldığını belirten Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, "Yayladağı Sınır kapısı açıkken Suudi Arabistan'a yapılan 2,7 milyar dolarlık ihracat rakamı yakalanamaz" dedi.

"S. Arabistan'la normalleşme süreci ihracat rakamlarına yansımıyor"
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı Bütçesi'nin görüşmelerinde yaptığı konuşmasında, Suudi Arabistan ile yapılan ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Hatay Milletvekili Güzelmansur, şöyle konuştu: "Suudi Arabistan'la başlattığınız normalleşme süreci de ihracat rakamlarına beklenen ölçüde yansımıyor. Bu normalleşme sürecini başlatmanızın en büyük nedeni, uygulanan örtülü ambargo nedeniyle kaybettiğimiz 3 milyar dolarlık ihracat geliri olduğu herkesin malumu. Ama asıl amaç bu olmasına rağmen Suudi Arabistan'la ihracat beklendiği gibi artmadı. Rakamlarla bakalım; 1 Ocak 2022 ile 31 Ekim 2022 arasındaki 10 aylık sürede Suudi Arabistan'la olan ihracatımız toplam 561 milyon lira. 2021'in ilk on ayında ise bu rakam 162 milyon dolardı. Yüzde 246'lık bir artış görünüyor, sevinelim mi? Elbette 561 milyon dolarlık bir ihracat sevinilecek bir rakam değil. Çünkü, Yayladağı ve Cilvegözü Sınır Kapısı kapanmadan önceki 2013 yılına geri dönelim. 2013 yılının ilk 10 ayında Suudi Arabistan'a ihracatımız ne kadardı, biliyor musunuz, 2,7 milyar dolardı. 2,7 milyar dolar nerede, bu seneki 500 milyon dolar nerede? Siz bu sınır kapılarını kapalı tuttuğunuz sürece, 2.7 milyar dolarlık ihracat rakamlarını göremeyiz. Çünkü Suudi Arabistan'a ve Orta Doğu'ya en pratik, en kısa sürede, en az maliyetli ihracat kara yoluyla yapılır, Hatay'dan yapılır, Yayladağı Sınır Kapısı'ndan yapılır. Yayladağı Sınır Kapısı açık olsa, Hatay'dan iki günde Riyad'a varacak olan yük, şimdi gemiyle ancak 20 günde gidebiliyor. Ayrıca, kara yoluyla, tırla nakletmenin bedeli bir ise gemiyle yollamanın bedeli dört, yani dört katı. Bunlardan dolayı çabuk bozulacak mallar Suudi Arabistan'a ihraç edilemiyor; nakliye bedeli ürünün bedelini aşan ürünler ihraç edilemiyor. Suudi Arabistan'la başlattığınız normalleşme süreci de ihracat rakamlarına yansımıyor. Hâl böyle olunca, Hatay'ın 14 Orta Doğu ülkesine açılan sınır kapılarını açmak için neden ortaya bir irade koymuyorsunuz? Neden gerekli adımları atmıyorsunuz?"


Anahtar Kelimeler: " ' ihracat Hatay' yapılır"

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19