“Ortadoğu´da huzurun sağlanmasını istiyoruz”

Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, Suriye ve Ortadoğu´da yaşanan gelişmelerin bölgeye etkilerine dikkat çekerek, “Afrin Operasyonu´nda ordumuzun başarılı olacağını biliyorduk. Tabi ki Ortadoğu´daki huzurun sağla

HATAY 28.03.2018 10:11:56 0
“Ortadoğu´da huzurun sağlanmasını istiyoruz”

Sadet Berkyürek/SES


Katıldığı Günışığı radyo programında kent gündemine ilişkin soruları yanıtlayan HBB Başkanı Lütfü Savaş, Ortadoğu ve Suriye´deki çatışmalı ortamın Hatay´ı ekonomik olarak yorduğunu belirtti. Bölgede savaş bittiği zaman Hatay´ın da ekonomik yönden toparlanacağını kaydeden Başkan Savaş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hatay´ın savaş bittiği zamana kadar ayakta kalabilmesi ve yatırım yapılabilir konumda olması lazım. Ama şu da bir gerçek ki bizi ekonomik anlamda yoran bir Ortadoğu´daki bir kaotik bir süreç geçirdik. Bu sürecin sonunda biz ekonomik anlamda halen yatırım yapabiliyor olabilmemiz lazım. Toplumlar eğer ekonomik anlamda ayakta kalamazsa diğer dinamiklerini çok çabuk kaybeder.”

“Teşvik projesine sahip çıkılmalı”
Hatay´ın hak ettiği değere sahip olabilmesi için yürütülen kampanyayı hatırlatarak başlattıkları teşvik projesine tüm tarafların desteğini beklediklerini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Bu konuda sivil toplum kuruluşları ve siyasi partileri bütün çalışmalarımıza davet ediyoruz. Bu güzel projeye hep birlikte sahip çıkmamız lazım. HASİAD ile de gerçekleştirilen toplantıda hem iş hem de Hatay´ı konuştuk. Yapmış olduğumuz görüşmeler beni umutlandırdı. Bizlere Hatay´da gerçekleştireceğimiz her projede destek verecekler. Ve Hatay´ın hakkını alması hususunda ellerinden geleceklerini yapacaklarını söylediler. Önümüzdeki hafta da iş adamları ile toplanarak beyin fırtınası gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“Yükü devletimizle birlikte göğüslemeliyiz”
Savaş, Hatay´ın 2012´den bugüne kayıplarına işaret ederek, Hatay´ın ekonomide 8´inci ve nüfus konusunda 13´üncü sıradayken nüfusta 7´inci sıraya yükselirken, ekonomide yani vergi vermede 13´üncü sıraya gerilediğini vurguladı. Savaş, “Akdeniz´de 10 ilde en fazla Suriyeli yine bizde, 5 inci teşvik bölgesine bakarsanız bu gölgede 17 il var ama Suriyelilerin yüzde 89´u bizde. Hal böyle olunca ekonomi geri gidiyor, çalışanlarımızın yerini Suriyeliler alıyor. Böyle olunca bizim gençlerimiz işsiz kalıyor, ayrıca ev fiyatları da arttı. Bu yükü devletimizle birlikte yüklenmek göğüslemek isteriz. İktidarda ekonomist olmayabilir ben de ekonomist değilim ama ekonomist olmamamız buradaki ekonomik sıkıntıları görmememiz anlamını taşımaz” değerlendirmesinde bulundu.

Şikayet yerine çıkış yolları aranıyor
Hatay´ın tanıtımına yönelik çalışmalar hakkında da bilgi aktaran Başkan Savaş, son 7 yılda bölgedeki zor şartların psikolojik, sosyolojik ve ekonomik etkilerine karşın şikayet etmek yerine çıkış yolları arandığını belirten Başkan Savaş, Hatay´ı uluslararası alanda tanıtımını sürdürdüklerini ifade etti. Savaş, şunları söyledi: “Son 7 yıldır bu coğrafya psikolojik, sosyolojik ve ekonomik anlamda zor şartlarda yaşamaktadır. Bu nedenle biz şikâyet etmektense şehrimizi daha mutlu ve çıtası yüksek bir konuma nasıl getirebiliriz diye de düşünmemiz lazım. Fransa´ya üç yıldır gidiyoruz. Dünyanın en büyük emlak fuarı orada gerçekleştiriliyor. Biz gittiğimiz fuarlarda Hatay´ı uluslararası alanlarda tanıtıyoruz. Bizim var olduğumuzu hissettirmek için uluslararası alanda kendimizi göstermemiz ve avantajlı durumumuzu anlatmamız lazım. Geleceğe umutla bakmak isteyen bir şehiriz. Gittiğimiz her fuarda başta EXPO olmak üzere gastronomi şehri olduğumuzu, HADO´yu ve gerçekleştireceğimiz birçok projeleri anlatıyoruz.”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22