"Ortak dilimiz Türkçe, anadilimiz Arapça"

2022- 2023 eğitim öğretim yılının seçmeli ders başvurularının başladığını anımsatan Samandağlı bazı yurttaşlar, Arapça'nın seçmeli ders olarak seçilmesini önerdi.

HATAY 26.01.2023 15:00:00 0

İskenderun/SES

 Çoğulcu Demokrasi Meclisi adına yaptığı açıklamayla öğrenci velilerine seslenen Mevlüd Oruç, "Bu memleket bizim. Ortak dilimiz Türkçe, bizim anadilimiz Arapça. Hatay, Adana ve Mersin bölgesinde, anadili Arapça olan öğrencileri, Arapça dersinden uzaklaştırmak için, Arapça dersi öcüleştiriliyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Dersleri okul değil, siz belirleyin

Seçmeli ders başvurularına ilişkin ebeveynlere seslenen Oruç, açıklamasında şu değerlendirmede bulundu: "Seçmeli ders tercihlerini, çocuğun, öğrencinin isteklerini, yetenek ve kabiliyetine göre siz belirleyin. Çocuğun istek, yetenek ve kabiliyetlerini dikkate almadan, sizin görüş ve önerilerinizi ciddiye almadan, seçmeli ders tercihlerini, okulun belirlemesine izin vermeyin. Okuldan size gönderilen 7-10 ders arasından 3 ders seçin şeklindeki fix menüyü kabul etmeyin. Çocuğunuzun seçmeli ders tercihlerini okulun yapması yasal değildir. Ortaokullarda, öğrencinin iki yabancı dil öğrenme hakkı var. Birinci yabancı dil İngilizce zorunlu derstir. İkinci yabancı dil ise sizin tercihinize bağlı olarak Arapça dersidir. Okul idarelerinin, anadilimiz olan Arapça derslerini yok saymaları asimilasyona hizmettir. Asimilasyon araçları haline gelen bazı okul idareleri Arapça dersini seçtirmemek için bin bir dereden su getiriyorlar. İnanmayın, kanmayın, Arapça dersini ısrarla talep edin. Yasal resmi dilekçe verin. Bütün okuldan, 10 öğrencinin Arapça dersini tercih etmesi durumunda o okulda Arapça sınıfı açılmak zorundadır. Israrla yasal hakkınızı arayın"

"Çocukların üç dil edinmesi önemli"

Öğrenci velileri olarak okul yöneticilerini öğrencilerin Arapça dersini tercih etme haklarını gasp etmemesi konusunda uyardıklarını ifade eden Oruç, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Ortak dilimiz Türkçe, zorunlu yabancı dil İngilizce ve seçmeli ders Arapça dersi olmak üzere, çocukların en az üç dil edinmesi, okul ve hayat başarıları için önemlidir. Anadili dâhil çocuklarımızın en az üç dil bilmesi, IQ zekâ, duygusal zekâ ve problem çözme becerileri daha gelişkin olmaktadır. “Bir lisan, bir insan” atasözünün ifade ettiği gibi, her lisan, daha çok zekâdır. Anadili dâhil, daha çok dil edinen çocuklar, daha geniş ufuklara, kelime dağarcığına, ifade gücüne sahip olacaktır. Bütün bunlardan dolayı anadilini bilen öğrencilerin üniversite sınavları dâhil bütün yaşam sınavlarında başarı oranları daha yüksektir. Daha çok dil bilen ile daha az dil bilen bir değildir. Tercih edeceğiniz seçmeli dersler arasında Arapça dersinin olmasına özel önem vermeniz hem kendi çocuğunuzun ve hem de ülkemizin yararınadır. Bu memleket bizim. Ortak dilimiz Türkçe,  bizim anadilimiz Arapça. Hatay, Adana ve Mersin bölgesinde, anadili Arapça olan öğrencileri, Arapça dersinden uzaklaştırmak için, Arapça dersi öcüleştiriliyor. "


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19