Oruç: 11 ayda 1.538.646 kişi işten atıldı

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, 2022’nin ilk 11 ayında çalışırken işten atılan ve işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısı 1 milyon 538 bin 646 olduğunu ve bu yıl ayda ortalama 140 bin kişinin işten atıldığını belirtti

SİYASET 5.01.2023 15:58:00 0
Oruç: 11 ayda 1.538.646 kişi işten atıldı

İskenderun/SES
Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, 2022’nin ilk 11 ayında çalışırken işten atılan ve işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısı 1 milyon 538 bin 646 olduğunu ve bu yıl ayda ortalama 140 bin kişinin işten atıldığını belirtti. İşverenlere, işsizlere göre iki kat daha fazla para ayrıldığını belirterek, konuyu soru önergesiyle parlamentoya taşıyan Oruç, "Neden İşsizlik Sigortası Fonu amacı dışında kullanılmaktadır?" diye sordu.

2022 yılında ocak-kasım ayları arasında işsizlere fondan verilen ödenek miktarı toplamda 11,2 milyar TL iken, bu aylar arasında işverenlere verilen destek toplamının ise 25 milyar 52 milyon TL’ye yükseltildiğini ifade eden milletvekili Oruç, önergesinde şunlara yer verdi: “İşverenlere, işsizlere göre tam iki kat daha fazla para ayrılmıştır. Resmi verilerde dahi 3 milyon 5 yüz bin işsizin olduğu ülkede kasım ayı itibarıyla işsizlik ödeneği alan işsiz sayısı resmi verilere göre 408 bin kişi ile sınırlı kalmıştır. İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmaması işsizliğin etkileri için önemli olacaktır. Bu konuda acil önlem alınmalıdır. DİSK-AR Aralık 2022 İşsizlik Raporu’na göre ise; işsizlerin yüzde 90’ı işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor, geniş tanımlı kadın işsizliği işsizlik türleri arasında en yüksek kategori genç kadınlarda gerçekleşti, geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 608 bin, geniş tanımlı ve dar tanımlı işsizlik arasındaki fark 10,1 puandır.”

Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Kadın işsizliğine dair aldığınız önlemler var mıdır? Varsa çalışmalarınız nelerdir? Özelde genç kadın işsizliği ve genç işsizliği üzerine önleyici çalışmalarınız var mıdır? İşten atmaların önüne geçmek için üzerine çalıştığınız politikalar var mıdır? Neden İşsizlik Sigortası Fonu amacı dışında kullanılmaktadır? İşverenlere işsizlere oranla tam iki kat kaynak ayrılmasının nedeni nedir? İşsizlik ödeneğinden yararlanabilen kişi sayısının gerçek işsiz sayısı ile kıyaslanamayacak kadar uyumsuz olması durumunu ortadan kaldırmaya dönük düzenlemeleriniz olacak mıdır? İşsizlik sigortasından yararlanmak için şart olan; son üç yılda 600 gün çalışma koşulunu azaltmak için çalışmalarınız var mıdır? Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 'insana yaraşır iş' yaklaşımı temelinde ‘herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalı’ yükümlülüğünden hareketle ilgili Bakanlığınızın bununla ilgili çalışmaları var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa neden yoktur?"
 


Anahtar Kelimeler: : .. işten atıldı

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19