'Oyun intihara sürüklüyor'

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Antakya´da Nizamettin S.´nin (12) 'Mavi Balina' adlı oyun nedeniyle beşinci kattan atlayarak intihar etmesi sonrası oyunu öergeyle parlamentoya taşıdı.

SİYASET 31.12.2018 09:43:37 0

Akın Bodur/İskenderun

Milletvekili Güzelmansur, TBMM Başkanlığına verdiği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istediği önergesinde, kişileri intihara sürüklediği, şiddete yönlendirdiği ve psikolojik hasar yarattığı öne sürülen 'Mavi Balina' oyunu için yapılan önleme, uyarma ve bilinçlendirme çalışmalarının artırılmasını istedi.
Mavi Balina oyunu nedeniyle bu yıl dokuz çocuğun intihar ederek hayatını kaybettiğini belirten milletvekli Güzelmansur, önergesinqde, 'Sanal ölüm tuzağı olarak nitelendirilen Mavi Balina oyunu yüzünden, bugüne kadar intihar edenlerin sayısının 150 civarında olduğu söylenmektedir. İntihar etmeden kurtarılanlar ise ciddi psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır' ifadesine yer verdi.

'Oyunla ilgili önleme, uyarma çalışması var mı?'
Tehlikeli bir oyun için alınan önlemlerin, farkındalık yaratacak çalışmaların yetersiz kaldığını ifade eden Güzelmansur, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay tarafından yanıtlanması istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Bugüne kadar ülkemizde Mavi Balina oyunu ile ilişkilendirilen intihar vakası sayısı detaylarıyla nedir? Mavi Balina oyunundan intihar etmeden kurtarılan ve psikolojik tedavi gören kaç gencimiz/çocuğumuz vardır? Mavi Balina oyunu ile ilgili Emniyet birimlerine iletilen şikayet sayısı, ihbarweb.org.tr adresine bildirilen ihbar sayısı nedir? Bunlarla ilgili ne tür işlemler yapılmıştır. Bugüne kadar Mavi Balina oyununun tehlikelerini anlatma, toplumda farkındalık yaratma noktasında yapılan çalışmaların Bakanlıklar bazındaki detayları nelerdir? Mavi Balina oyunu ile ilgili toplum tarafından yetersiz kaldığı düşünülen önleme, uyarma ve bilgilendirme çalışmalarının artırılması konusunda planlanan/yürütülen çalışmalar var mıdır? Detayları nedir?'
Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, bu yıl Mavi Balina adyı oyun nedeniyle intihar ettiğini belirttiği kişi ve kentler ile tarihleri şöyle açıkladı:
16 Şubat 2018: Bolu´da annesi ve kız kardeşiyle birlikte yaşayan 19 yaşındaki Çağdaş Kankaya isimli genç, evde yalnız olduğu sırada kendisini iple asarak yaşamına son verdi.
21 Şubat 2018: Bursa´da Ahmet P. (16), iddiaya göre arkadaşıyla ´Mavi Balina´ oyunu oynadıktan sonra gittiği halı sahanın tellerine kendisini asarak yaşamına son verdi.
26 Şubat 2018: İzmir´in Karabağlar ilçesinde 7. sınıf öğrencisi Aleyna A., ailesiyle birlikte yaşadığı evlerinin çatısında intihar etti.
21 Mayıs 2018: Samsun´un Atakum ilçesi Mimarsinan Mahallesi´nde 6. sınıf öğrencisi 12 yaşındaki M.A.O., evlerinin banyosunda kendisini asmış olarak bulundu.
7 Mart 2018: Balıkesir´in İvrindi ilçesinde ilkokul 4. sınıf öğrencisi E.A. (10), evlerinin çatı katında kendisini tavana iple asarak canına kıydı.
12 Kasım 2018: Trabzon´da 11. sınıf öğrencisi Ahmet K. G., evlerinin bahçesinden tabancayla intihar etti.
8 Kasım 2018: Mersin´in Silifke ilçesinde 12 yaşındaki E.E. ‘Mavi Balina´ oyunundaki bir talimatı yerine getirmek için evlerinin bulunduğu 6. kattan atladı. 
20 Aralık 2018: Bursa´nın Gemlik ilçesinde 12 yaşındaki Emirhan B. odasında doğalgaz borusuna asılı halde ölü bulundu.
25 Aralık 2018: Hatay´da, 12 yaşındaki Nizamettin S., apartmanın 5. katından atlayarak intihar etti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22