'Pamuk fiyatı neden aşağı çekildi?'

Hatay Milletvekili Serkan Topal Pamuk üreticinin sorunlarını önergeyle Meclis gündemine taşıdı.

GÜNCEL 11.10.2018 10:10:26 0

İskenderun/SES

500 bin dekar alanda ekim yapan Hatayı pamuk üreticisinin mağdur edildiğini ifade eden milletvekili Topal, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşma sonrasında Tarım ve Orman Bakanının cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi ve TBMM Başkanlığına da araştırma önergesi de verdi. Milletvekili Topal, önergelerinde pamuk üreticisinin bir mağduriyetinin bir an önce giderilmesini talep etti.
Önergesinde, “Hatay, Türkiye´nin pamuk üretiminin yüzde 11‘ini karşılamaktadır. 500 bin dekar alanda ekim yapan çiftçilerimizin elde ettiği pamuk üretimi yıllık 260 bin tonu geçmektedir. Türkiye ölçeğinde pamuk üretimi bakımından üçüncü sırada yer alan Hatay´da, ekim alanları her geçen yıl biraz daha azalmaktadır. Son 10 yılda bu daralma yüzde 11‘ler seviyesine kadar ulaşmıştır. Pamuğun tarımsal bir ürün olmakla birlikte stratejik bir ürün olduğu da dikkate alınırsa ekim alanlarının daraltılması yerine teşvik ve desteklerin artırılarak bu stratejik ürünün mutlaka üretiminin ve kullanımının artırılması gerekmektedir. Türkiye pamuk üretiminde dünyada ilk 5 ülke arasında olmasına karşın, yine pamuk ithal eden ilk 5 ülke arasında yer alması üzücüdür. Bu durum pamuk politikasının mutlaka yeniden ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Hatay çiftçisi pamuk fiyatlarının açıklanan rakamın altına düşürülmesinden rahatsızdır. 4.20 TL olarak açıklanan fiyatın daha sonra 4 TL´nin altına indirilmesi çiftçilerimizin üzerinde hayal kırıklığı yaşatmıştır. Gübre, mazot ve diğer tüm tarımsal girdilere zam gelmesine karşın pamuğun fiyatının artacağı yerde düşürülmesinin ekonomik veya sosyal hiçbir izahı yoktur' ifadesine yer verdi.

'Hatay´da açıklanan pamuk fiyatları nedir?'
Milletvekili Topal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Hatay ilimizde üretilen pamuk miktarı ne kadardır? Bu üretim miktarı piyasa fiyatları açısından toplam ne kadar bir ekonomik değeri ifade etmektedir? Hatay ilimizde açıklanan pamuk fiyatları nedir? Bu rakamlar daha sonra neden aşağı çekilmiştir. Gerekçesi nedir? Pamuk üretimi açısından 1 kg pamuğun toplam maliyeti ne kadardır? Üretim maliyetine tarlanın emsal kira bedeli de dahil midir? 2018 yılı içerisinde, mazot, gübre, elektrik ve işçiliğe gelen zam oranı ne kadardır? Aynı dönemde pamuk´a gelen zam oranı ne kadardır? Bakanlık olarak pamuk üreticisini koruyacak mısınız? Bununla ilgili yeni bir destek çalışmanız var mıdır? Bunlar nelerdir? Hatay´da pamuk üretiminde ekim alanlarının daralmasının sebebi nedir? Bunda maliyet artışlarının etkisini var mıdır? Bakanlık olarak ne gibi önlemler alacaksınız?”

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00