Pamuk için 3 gün su istiyorlar

Amik Ovasında çiftçiler, pamuk tarlalarını sulayamaması tepkiye yol açtı.

GÜNCEL 4.08.2021 20:17:09 0
Pamuk için 3 gün su istiyorlar

Antakya/SES

Geçtiğimiz günlerde bazı çiftçiler İskenderun-Antakya-Kırıkhan karayolunun Top Boğazı mevkiinide karayolunu kapatarak, trafik akışını durdurmuştu. Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman´ın Amik Ovasına su akacağı sözü üzerine eylemlerini bitirdiğini belirten çiftçilerin, verilen söze uyulmaması halinde daha büyük protesto yapacakları savunuldu.
Tahtaköprü Barajının açılması ile Amik Ovasındaki çiftçinin bir kısmı ekim alanlarını sulayacaktı ama kırsalda bulunan Aşağı Oba, Gülova, Paşa Köy ve Ağdaş mahallelerinin bu sudan yararlanamadığı, gerekçenin ise bu köylerin Devlet Su İşlerinin kanalları dışında kalmasının gösterildiği belirtildi. Dört mahallenin sularını Karasu Nehrinden aldığı, ancak bu nehrin kuruması ile pamuk tarlalarını sulanamadığı belirtildi. Çiftçilerle görüşen Vatan Partisi (VP) Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım ve yöneticileri, Tahtaköprü Barajı suyunun Amik Ovasına bırakılmasını ve 4 mahallenin bu sudan yararlanması için köylülerle ortak mücadele vereceklerini belirtti. Çiftçilerin mücadelesine destek verdiklerini, su sorunun çözülmesi için birlikte hareket edeceklerini ifade eden Yıldırım, 'Aşağı Oba Köyünde çiftçilerin sorunlarını dinledik. Tahta köprü barajının suyunun bu alana gelmemesi, dört köyü susuz bırakmış. Suyun buraya gelmesi için Tahtaköprü Barajının Karasu nehrine akması gerekiyor. Çiftçiz ancak pamuk tarlalarına buradan su alabilir. Pamuklar kurumak üzeri, acilen suyun gelmesi gerekmektedir” dedi.
Ovada 20 dönümlük tarlaya pamuk eken Beyazıt Yazar, 'Bizim isteğimiz Tahtaköprü Barajından su bırakılması. Pamuğumuz kurudu, 20 dönüm yer ektim, sulaması 3-4 bin lirayı bulmakta. Tarlalarımız kışın suyun altında yazın da kuraklık geçirmekte' değerlendirmesini yaptı. Gazetemize iletilen açıklamaya göre, üreticilerden Mustafa Kaplan da Karasu nehrinin kışın taştığını yazın kuruduğunu anlatarak, çözüm bulunmasını istediklerini söyledi. Kaplan, 'DSİ bölgesi dışında olduğu için ürünlerimiz susuz mu kalacak? Vali, üç gün içinde suyun geleceğini söyledi. Gelen, giden yok. Bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Üç gün kolluk kuvvetleri nezaretinde buraya su akıtılsın. Su ihtiyacımız karşılanır. Devletten beklentimiz bu' diye konuştu. Ramazan Güney ise, 'Hatay Milletvekilleri bize sahip çıkmıyor. Yarın, daha sonra, diyerek bizi bekletiyorlar. Her şeye zam yapıyorlar, üzerine bir de su yok. Çiftçi nasıl ayakta kalacak?” diye sordu.


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62