´Paslı, kireçli boru´ sergisi

HBB temiz ve sağlıklı içmesuyuna dikkat çekmek için paslı, kireçli, içi toprak dolu boruların ile eski-yeni motopomplardan oluşan bir sergi düzenledi.

HATAY 26.03.2018 10:27:02 0
´Paslı, kireçli boru´ sergisi

Antakya/SES
Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), Dünya Su Günü´nde içmesuyunun önemine, temiz ve sağlıklı içmesuyuna dikkat çekmek için paslı, kireçli, içi toprak dolu boruların ile eski-yeni motopomplardan oluşan bir sergi düzenledi. Eski Antakya Müzesi önünde düzenlenen sergiye Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanvekili Selim Matkap, HBB Genel Sekreteri Mehmet Maden, HATSU Genel Müdürvekili Mahmut Urhan, HATSU Genel Müdür Yardımcısı Hüsna Karayazgan ile şube müdürleri de katıldı. Sergiye gelen ziyaretçilere, el sabunu, menekşe ve lavandula çiçeği dağıtıldı.

´Dünyadaki suyun yüzde üçü içilebilir´
Suyun tükenebileceğine ve suyun tükenmez bir şey olmadığını belirten Matkap, dünyanın yaklaşık yüzde 70´inin su olmasına rağmen sadece yüzde 3´ünün içilebilir su niteliğinde olduğunu ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi: 'Hatay´ın fazlasıyla ihmal edilmiş bir altyapı problemi var. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak sağlıklı ve nitelikli içmesuyunu iletmek için çalışmalar yaptık. HATSU Genel Müdürlüğü liderliğinde projeler geliştirilmeye devam ediliyor. Bu çalışmalarla yüzde 65-70 civarında olan su kaybını azaltmamızın tek yolu altyapının sağlıklı hale getirilmesidir. 2010 yılında asbestin izolasyon malzemesi olarak kullanılması yasaklandı. Hatay´ın asbestli borulardan su içmek zorunda kalıyordu, HATSU´nun Hatay´daki paslı boruların değiştirilmesi yönündeki çabalarına kadar. Bugün halkın hangi borulardan su içtiğini görünür hale getiriyoruz.'
HBB Genel Sekreteri Maden de, Türkiye´de sınırlı imkânlara ve yeni kurulmasına rağmen en fazla altyapı yatırımını Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin yaptığını, Hatay´ın içmesuyu, arıtma tesisleri yatırımlarında önemli bir yere geldiğini belirtti. Maden, “Paslı borulara ve yaptığımız yeni borulara baktığımız zaman nereden nereye geldiğimizi görüyoruz. Kanserojen olan paslı boruların yenilenmesi halk sağlığı açısından büyük önem taşıyor” dedi.   
İnsan sağlığına son derece zararlı ve 30-40 seneden beri içmesuyu iletimi görevini gören bu eski hatların yenilenmesi için 1.800 kilometreye yakın içmesuyu şebekesi döşeme çalışması yapıldığını anlatan HATSU Genel Müdürvekili Urhan ise, son yıllarda yaşanan yağış azlığına ve kuraklığa rağmen halkımızın susuz kalmaması için tedbirlerin alındığını söyledi. Hatay´ın nüfusuna ek olarak komşu ülke Suriye´deki savaştan dolayı 500 bine yakın Suriyeli misafir olduğunu ve onların da suyunu temin etme zorunlulukları olduğunu açıklayan Urhan, halkı mağdur etmeden temiz suyu temin etmek için gereken mücadelenin fazlasıyla verildiğini ifade etti. Karaçay Barajı´nın hizmete girmesiyle sıkıntının azalacağını anlatan Urhan, “HATSU olarak 30 büyükşehir belediyesi arasında proje açısından en iyi belediye durumundayız. Halkımıza daha iyi hizmet etmekten başka bir derdimiz ve hedefimiz yok. Gerçekleştirilen sergi ile neydi ne oldu şeklinde mukayese etmeleri için paslı boruları ve döşediğimiz temiz boruları sergiledik' diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: Paslı kireçli boru sergisi

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22