Patates ve soğandaki artışının sebebi kimler?

Topal, emeklinin diş tedavi ücretinin SGK tarafından karşılanmasını da istedi

GÜNCEL 21.07.2018 11:40:40 0
Patates ve soğandaki artışının sebebi kimler?

Akın Bodur

Hatay Milletvekili ve CHP Genel Sekreter Yardımcısı Serkan Topal, emeklilerin diş tedavilerinde yaşanan sorunlar ile patates ve soğan fiyatlarını ayrı iki önerge ile TBMM´ye taşıdı. Milletvekili Topal, TBMM Başkanlığına verdiği önergelerde, emeklilerin diş tedavisinde yaşadığı sıkıntıları Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk´un; sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan patates ve soğan fiyatlarının da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay´ın yanıtlamasını istedi. Topal, emeklinin diş tedavisinin SGK tarafından karşılanmasını istedi.

Diş tedavisini SGK karşılasın
TBMM Başkanlığına verdiği önergede, emeklilerin diş tedavisinde ciddi sıkıntılar yaşadığını ve aldıkları emekli maaşı ile tedavi olmalarının imkansız oduğunu ifade eden Hatay Milletvekili Serkan Topal, anayasanın 17. maddesinin, herkesin sağlıklı yaşam hakkını güvence altına aldığını, emekli yurttaşların diş tedavilerinin de SGK tarafından karşılanması gerektiğini söyledi. Topal, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istediği soru önergesinde şunlara yer verdi: 'İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi´nin 125. Anayasamızın 17. maddesi ´Herkesin sağlıklı yaşama hakkını´ güvence altına almıştır. Türkiye´de vatandaşlarımız 25-30 fiil hizmet yılından sonra emekli olmaktadır. Çalışma standartları, barınma ve beslenme koşulları ileri yaşlarda önemli sağlık sorunlarını birlikte getirmektedir. Bunların başında da diş sağlığı gelmektedir. Bir çok emekli vatandaşımız, implant tedavisinden faydalanamamaktadır. En ucuzu 2 bin TL olan bir mplant için SGK nın ödediği katkı 90 TL´dır. Bu; 1.800 TL emekli maaşı alan bir yurttaşımız için ödenmesi imkansız bir tutardır. Bu itibarla, diş tedavisinde emekliler arasında farklılık var mıdır? Bunun sebebi nedir? Bu ayrımları ortadan kaldıracak mısınız? Anayasanın 17. maddesi gereği tüm emekli vatandaşlarımıza hayatlarını idame ettirecek diş tedavisi olanağı sağlayacak mısınız?”

Patates ve soğan önerge oldu
Hatay Milletvekili Topal, garip gurebanın sofrasının vazgeçilmez ürünü olan patates ve soğandaki fiyat artışının kimler tarafından yapıldığını sordu ve 'Üretici mağdur, tüketici mağdur, peki o zaman bu işin arkasında kimler var?Hükümet bunu açıklamalıdır' görüşünü kaydetti.
TBMM´ye verdiği önergesinin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlamasını isteyen milletvekili Topal, 'Haziran ayı itibariyle patates ve kuru soğan fiyatlarında fahiş artışların olduğu kamuoyunca yakından bilinmektedir. Son haftalarda göreceli olarak fiyatlarda bir düşüş yaşanmasına karşın hala fiyatların çok yüksek olduğu aşikardır. Bu artışların üreticilerden kaynaklanmadığını, kimi spekülatörlerden kaynaklandığını bizzat dönemin gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ifade etmiştir' dedi ve önergesinde şu soruları yöneltti: 'Patates ve kuru soğandaki fiyat artışının sebebi üreticiler değilse kimlerdir? Mayıs-Haziran 2018 ayları dönemini kapsayacak şekilde patates ve kuru soğan alım-satımı yapan aracılar kimlerdir? Bu süreç içerisinde bu ürünün ticari ciro miktarı ne kadardır? Spekülatör diyebileceğimiz bu aracı kuruluşlar hakkında herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Haklarında bir yaptırım uygulamayı düşünüyor musunuz? İthalat yerine yerli üreticinin doğrudan pazarlara gireceği bir yasal düzenleme yapacak mısınız?'


Anahtar Kelimeler: serkan topal

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57