Pazar günü sokak yasağı var

Hatay´da günlük vaka sayısı 243

SAĞLIK 30.03.2021 16:45:26 0
Pazar günü sokak yasağı var


* İçişleri Bakanlığının genelgesi kapsamında, koronavirüste yüksek risk grubundaki iller arasında yer alan Hatay´da pazar günü sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Hatay´ın da arasında bulunduğu yüksek risk grubundaki il sayısı 12. Sokağa çıkma yasağında halkın temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği fırın, bakkal, kasap, manav gibi yerler açık olmaya devam edecek. 

* Hatay Milletvekili Türkoğlu, Hatay´da koronavirüs günlük vaka sayısını 243 olarak açıkladı ve vakalarda en yüksek sayının 67 ile İskenderun´da olup, kenti 44 vakayla Dörtyol, 35´le de Antakya´nın izlediğini belirtti. ´Türkoğlu´na göre, ´sıfır´ vaka ile Kumlu´da ise herhangi bir vaka bulunmuyor. Türkoğlu, 'Herşey, 1 kişi ile başladı. Domino taşı gibi etki gösterdi ve dünyayı sardı. Belki de 1 kişiyle bitecek' değerlendirmesinde bulunup, yöre halkını kurallara uymaya davet etti.
* İskenderun Anadolu Lisesi öğretmeni Ergün Saydam, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Yaptırdığı koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine tedavisine başlanan Saydam, durumunun ağırlaşması üzerine kaldırıldığı ve tedavisini sürdürdüğü hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, yaşamını yitirdi. Coğrafya öğretmeni olan Saydam, İskenderun Belediyesinde Destek Hizmetleri Müdürlüğü görevinde de bulunmuştu.

Akın Bodur/İskenderun
Koronavirüs yörede artış göstermeyi sürdürürken, can almaya da devam ediyor. Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu da, Hatay´da günlük koronavirüs vaka sayısını 243 olarak açıkladı ve halkı daha tedbirli olmaya çağırdı. Uzmanlarlar ve yetkililer de yeni normalleşme sürecinde rehavete kapılmadan, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam edilmesini istedi.

Pazar günü ´sokak yasağı´ var
İskenderun Kaymakamlığı ve Hatay Valiliği, İçişleri Bakanlığının Koronavirüs Tedbirleri´nin Gözden Geçirilmesi konulu genelgesi kapsamında, pazar günü kentte ve Hatay´da sokağa çıkma yasağı uygulanacağını bildirdi.Hatay´ın da arasında bulunduğu yüksek risk grubu il sayısının 12 (Hatay, Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Bingöl, Burdur, Denizli, Kahramanmaraş, Kars, Kırşehir, Manisa, Tunceli) olduğunu belirten Hatay Valiliği ise 'Yüksek risk grubunda yer alan illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cuma 21.00 - Cumartesi 05.00 saatleri arasıyla Cumartesi günü saat 21.00´de başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00´de bitecek şekilde uygulanacak' açıklamasını yaptı.

Bir masada 2 kişi oturabilecek
Valilik açıklamasında şunlara yer verildi: ' Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulama biçimine göre Cumartesi ve/veya Pazar günü market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve çiçekçiler 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Belirtilen süre içerisinde marketler, bakkallar, manavlar, kasaplar, kuruyemişçiler ve çiçekçiler telefonla ya da online olarak aldıkları siparişleri teslim edebilecek. Cumartesi/Pazar günü ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak. Lokanta/restoran, pastane ve tatlıcı tarzı işyerleri Cumartesi ve/veya Pazar günü 10.00-20.00 saatleri arasında paket servis faaliyetlerine devam edebilecek. Online sipariş firmaları da Cumartesi ve/veya Pazar günü 10.00 - 24.00 saatleri arasında siparişleri teslim edebilecek. Tüm risk gruplarında yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile dernek lokali, kıraathane, çay bahçesi gibi iş yerleri; Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşullarına (masalar ve koltuklar arası) göre açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması ile mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecek. HES kodu sorgulaması yapılarak, 07.00-19.00 saatleri arasında müşteri kabul edecek. Ancak bu işyerlerinde aynı masada; düşük ve orta risk grubunda bulunan illerdeki iş yerlerinde en fazla 4 kişinin, yüksek ve çok yüksek risk grubunda bulunan illerdeki iş yerlerinde en fazla 2 kişinin aynı zamanda oturmasına izin verilecek.'
Kaymakamlıktan yapılan ´kontrollü normalleşme tedbirleri´ başlıklı açıklamada da, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü gerçekleştirilen kabine toplantısının akabinde açıklamalarda bulundu. Devlet ve devletin her bir kurumu sizler için seferber olmuşken, sizlere düşen en elzem sorumluluk ise; arkadaş, komşu, akraba ve diğer ziyaret ve gezintileri ertelemek ve tüm tedbir ve kararlar ile maske, mesafe ve temizlik esasına titizlik ve hassasiyet ile riayet etmektir. Yasak/kısıtlamaların esnetilmesi; ancak tedbir ve kuralları sıkı bir şekilde uygulamak suretiyle mümkün olacaktır. Her zaman olduğu gibi birlik ve beraberlik içerisinde; esnaflar, işverenler ve işçiler ile yaşlılarımız ve özellikle eğitim öğretim sürecindeki çocuklarımız için kurallara harfiyen riayet edelim ve hep birlikte başaralım' değerlendirmesini yaptı.

Filyasyon takip kurulu toplantısı
Kaymakam Yönden´in başkanlığında ilgili ve yetkili kurum müdürleri ile mahalle muhtarlarının katılımlarıyla video konferans ortamında Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulu Toplantısı da yapıldı. Toplantıda, kontrollü normalleşme sürecine yönelik genel değerlendirme yapıldı, ilçede hastanelerin genel durumu, covid-19 aşısı uygulamaları ile takip, tedavi ve izolasyon süreci devam eden vatandaşlara ilişkin takip-tarama faaliyetleri değerlendirildi.

Milletvekili, günlük vaka sayısını açıkladı
AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, sosyal iletişim sitesinden yaptığı açıklamada, 'Ne Yazık ki Hatay´ımızda koronavirüs günlük vaka sayımız; 243. 2020´de Dünya´da herşey, 1 kişi ile başladı. Domino taşı gibi etki gösterdi ve dünyayı sardı. Belki de 1 kişiyle bitecek. Sağlıkçı bir milletvekili olarak sizden istirhamım şudur: Hastalık size bulaşmayacak şekilde davranmaya çalışmayın. Hastalık zaten sizde varmış gibi, başkasına bulaştırmayacak şekilde davranmaya çalışın. Panik yok, tedbir var. Virüs tedbirden güçlü değil' ifadesine yer verdi.

Hangi ilçede kaç hasta var?
Hatay Milletvekili Türkoğlu´nun açıklamasına göre, en yüksek sayı 67 ile İskenderun´da ve bu kenti 44 ile Dörtyol, 35 ile Antakya izliyor. Buna göre, ilçelerde günlük koronavirüs sayısı şöyle: İskenderun 67, Dörtyol 44, Antakya 35, Arsuz 26, Belen 15, Kırıkhan 15, Payas 9, Samandağ 9, Defne 6, Erzin 5, Hassa 5, Altınözü 3, Yayladağı 2, Reyhanlı 1 ve il dışı da 1 olmak üzere toplam 243. Kumlu da ise o oranla hasta bulunmuyor.

Ergün Hoca da virüse yenildi
İskenderun Anadolu Lisesi öğretmeni Ergün Saydam da, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenler arasında yer aldı. Geçen hafta hastalığa yenilen ve yaptırdığı koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine tedavisine başlanan Ergün Saydam, durumunun ağırlaşması üzerine kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı ve yaşamını yitirdi. Kentteki eğitim camiası tarafından sevilen İskenderun Anadolu Lisesinin Coğrafya öğretmeni olan Saydam, Fatih Tosyalı döneminde kısa süre İskenderun Belediyesinde Destek Hizmetleri Müdürlüğü görevinde bulunmuştu. Ergün Saydam´ın, yakalandığı salgından kurtulamayarak, yaşamını yitirmesi yakınlarını ve sevenleri ile öğrencileri ve öğretmenleri üzdü. Öğretmen Ergün Saydam, Müftüler mahallesinde toprağa verildi. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, sosyal iletişim sitesinden, 'İskenderun Lisesi Öğretmenlerinden, belediyemizde bir dönem Destek Hizmetleri Müdürlüğü yapan Ergün Saydam hocamızın vefatını büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Merhum kardeşimize cenab-ı Allahtan rahmet; ailesine, dost, meslektaş ve öğrencilerine başsağlığı dilerim' paylaşımında bulundu.

'Koronavirüs, nörolojik hastalıkları tetikliyor'
İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin nöroloji uzmanı Dr. Atilla Kara, koronavirüs enfeksiyonu geçirenlerde nörolojik etkilerin devam ettiğini belirtti. Dr. Kara, hastalık sonrası; baş ağrısı, baş dönmesi, bacaklarda güçsüzlük ve uyuşma gibi şikayetleri yaşayanların nörolojik değerlendirme için mutlaka uzman hekime başvurması gerektiğini ifade etti. Koronavirüs salgınının nörolojik problemleri tetiklediğini fade eden Kara, 'Solunum yoluyla vücutta çeşitli hasarlara neden olan koronavirüs, nörolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Hastalık atlatılsa dahi, hastalığın yan etkileri devam ediyor. Koronavirüs hastalığı geçiren hastaların çoğunda nörolojik semptomlar görülmekte ve ağır hastalarda inme gibi yüksek riskli rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Koronavirüs enfeksiyonu sonrası vasküler baş ağrısı ve pozisyonel vertigo, en sık görülen şikayetlerin başında geliyor. Bununla birlikte koronavirüs enfeksiyonu, vücudun pek çok bölgesinde; karıncalanma, uyuşmaya ve his kayıplarına neden olan Guillain Barre Sendomunu tetiklediğinden, özellikle bacaklarda kuvvetsizlik ve yürüme bozukluğu yaşayanların nörolojik muayeneden geçmesi önemlidir. Yeni tip koronavirüs salgını, sadece bir solunum yolu hastalığı değil, kalıcı hasarlara yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur' değerlendirmesini yaptı.
İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Palmiye Hastanesinin Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor da, 'Mecbur kalmadıkça kalabalık ortamlara girmemek, mümkünse evde kalmak en önemli korunma yoludur. Dışarı çıkanlar mesafe kurallarına mutlaka dikkat etmeli. Maske, ağız ve burnu tam kapatacak şekilde doğru takılmalı. Takıldıktan sonra maskeye elle dokunulmamalı, çene ve boyuna indirilmemelidir. Enfekte olmamak için, maskeyi doğru takmak önemli. Salgından korunmada bir diğer önemli yol da hijyendir' açıklamasını yaptı.

Hıfzıssıhha kurulundan 3 konuda karar
İskenderun İlçe Hıfzıssıhha Kurulu da yaptığı olağanüstü toplantıda, toplu taşımacılıkta şehiriçi ayakta yolcu kapasitesi; yüz yüze staj eğitim uygulamaları ile açık/kapalı yüzme havuzları ve denetimlerine ilişkin yeni kararlar aldı. İskenderun kaymakamlığından yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'İlçe Umumi Hıfzısıhha Kurulu, kaymakam İskender Yönden´ in başkanlığında 24 Mart 2021 günü toplanmış olup, toplantı neticesinde alınan 2021/18 nolu kurul kararları ilanen tebliğ olunmaktadır. Alınan tedbir/kararların harfiyen uygulanmasını ve uygulamalar esnasında herhangi bir aksaklık yada mağduriyete mahal verilmemesi amacıyla titizlik ve hassasiyet gösterilmesini önemle rica ederiz. Aksi takdirde Umumi Hıfzıssıhha Kanunu´nun 282. maddesi gereğince idari para cezası başta olmak üzere aykırılığın şekil ve durumu da göz önünde bulundurulmak suretiyle ilgili kanunun amir hükümleri gereğince yasal işlem yapılacak olup, konusu suç teşkil eden aykırı davranışlara yönelik de Türk Ceza Kanununun 195. maddesi gereğince adli işlem başlatılacaktır.'
Öte yandan Türk Sağlık-Sen Hatay Şube Başkanı Hayrettin Şahin de, sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi, mali ve özlük haklarındaki kayıpların giderilmesini istediklerini belirtti. Şahin, 'Ne yazık ki bu yönde adımlar atılmadı. Sözlerin yerini icraat almadı. Sağlık çalışanları sorunlar yumağının içinde bırakıldı. Hayatları dahil herşeyden fedakarlık eden, esnek mesai ve izin gibi birçok haktan mahrum bırakılan sağlık çalışanları bunları hak etmedi. Salgın dönemi kahramanları sağlık çalışanları bedel ödemede de en önde yer almışlardır. Can vermişler, şehit olmuşlar ama alın terlerinin karşılığı teslim edilmemiş, sorunlarına kalıcı çözüm getirilmemiştir' görüşünü kaydetti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23