Pedaller, özgür hissetmek için çevrilecek

Geçmişi onyıllar öncesine dayanıyor.

20.09.2017 10:55:42 0
Pedaller, özgür hissetmek için çevrilecek

Akın Bodur/İskenderun

 120 yıl önce ilk turu ve yarışının yapıldığı biliniyor. İki tekerlekten oluşan bisikletin pedalları, önceleri ulaşım amaçlı olsa da, günümüzde hem ulaşım, hem de sağlık için çevriliyor. Obezite (şişmanlık) ve kalp gibi hastalıklara karşı pedal çevirmenin iyi ogeldiği uzmanlarca kabul ediliyor. Doğayı gözlemlemek, onu hissetmek ve temiz havayı solumak için de tavsiye ediliyor, bisiklet sürmek...
Günümüz İskenderun´unda sayısı çok fazla olmasa da, 1980´li yllara kadar kentte hemen her sokak ve binlerce evin kullanımındaydı, bisikletler... O dönemlerde kullanıcıları daha çok ulaşım amaçlı çeviriyordu, iki tekerlek üzerindeki pedalları...

Süslü Kadırlar Bisiklet Turunu, iki kadın düzenliyor
Nostalji gibi görünürken, son yıllarda yeniden keşfedilmeye başlanan bisikletin tutkun sayısı her geçen gün artıyor. Kentlerde turmar düzenlenip, bisikletseverler dernekler altında buluşuyorlar.
Bir buluşmada pazar günü olacak. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, İskenderun´da 24 Eylül Pazar günü gerçekleşecek. İskenderun Atatürk Anıtında saat 17.00´da başlayacak etkinlik, iki saate yakın müzik eşliğindeki eğlenceyle sürecek. Kentte etkinliğin ilkini düzenleyen öğretmen Aysun Yıldırım ve mühendis Hatice Ildıran Kara, bu yıl da ikincisini düzenliyor. Tabi gönüllüler, destekçiler ve bisikletseverlerle birlikte...

Etkinliği kadınlar düzenliyor ama ekekler de katılıyor
Süslü Kadınlar Bisiklet Turunun kadın etkinliği olduğunu ifade eden İskenderunlu kadınlar Yıldırım ve Kara, 'Bu etkinliği bisikletli kadınlar organize eder. Dernek veya kuruluşlar organize etmez. Kişi sadece kendini temsil eder. Yılda da bir kez yapılır. Tur her kesimden bisikletli kadını kapsar. Herkes bisikletini kendisi temin eder. Amacı, daha çok kadının bisiklete binmesini teşvik etmek ve belediyelerden güvenli bisikletli ulaşım altyapı ve hizmeti talep etmektir' değerlendirmesini yaptı. kara ve Yıldırım, etkinliği kadınlar düzenlese de erkeklerin de katıldığını belirtiyor.

Tur, sahil yolunda gerçekleşecek
Geçen yıl ülkenin 24 kentinde düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu. bu yıl 50 şehirde aynı günde gerçekleşecek. İskenderun´da da ikincisi yapılacak. Saat 17.00´da Atatürk Anıtı önünde başlayacak Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, sahil yolunun bitimindeki Balıkçı Heykeli´nin (Deniz Lojmanları) yanından dönülüp, Atatürk Anıtına ulaşılmasıyla gerçekleşecek. Atatürk Anıtında ise DJ eşliğinde eğlence ve dans gösterisi de düzenlenecek. Etkinliğin amacı, daha yaşanabilir, daha temiz, geleceğe bırakılacak bir dünya. Pedallar da bu amaçla çevrilecek. İki tekerler üzerinde çevrilen pedallarla, özellikle belediye ve yerel yönetimlerden, bisiklet yolları istenip, bunun trafiği hafifletip, rahatlatacağı, tasarruf edilirken, sağlıklı olunacağının mesajı da verilecek.
Gazetimizi ziyaret ederek, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu hakkında bilgi veren Aysun Yıldırım ve Hatice Ildıran Kara, 'Kendimizi iyi hissetmek, özgür hissetmek için bisiklet kullanalım. Doğaya zarar vermeyen tek ulaşım aracı bisiklettir. Kadın bisiklet kullanıcısı olarak da trafikte saygı bekliyoruz. Bisikletliye de saygı istiyoruz' değerlendirmesini yaptı.

Yoğun trafik, bisiklet kullanımını engelliyor
Aysun Yıldırım, 'Bisiklet ne kadar hayatımızda? Trafikten dolayı maalesef yeterince hayatımızda değil. Çünkü ulaşım amaçlı kullanmak istiyorum ama okul-ev arasındaki mesafe uzak ve bisiklet için de tehlikeli olması nedeniyle bunu gerçekleştiremiyorum. Bu nedenle de üç-dört yıldır bisikleti akşamları keyif amacıyla sürebiliyorum. Çocukken rahatlıkla sürdüğü bisikletin pedallarını bisiklet yollarının olmaması ve trafik nedeniyle günümüzde sınırlı kullanabiliyorum' dedi.
Ev ve işyeri arasında bibsiklet kullanımının çok tehlikeli olması nedeniyle pedalleri ulaşım amacıyla çeviremediğini anlatan Hatice Ildıran Kara ise, 'İşyerine gidip, gelirken bisiklet sürmek istiyorum ama korkunç tehlikesi var. İşyeri E-5 uluslararası karayolunun üzerinde olması, bunun tehlikesini arttırıyor. Bisikleti ancak işten sonra spor ve keyif amaçlı sürüyoruz. 5-6 yaşlarında başladığım bisikleti, bugün daha çok sahilde sürebiliyorum' diye konuştu.

Yollar bisiklet için güvensiz hale geldi
Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İskenderun belediyesinin, kent planlamasını yaparken, bisiklet kiralama noktaları, bisiklet parkları ve bisiklet yolları düzenlemesi yapması ve bunların sayısını çoğaltması gerektiğini de ifade eden Aysun Yıldırım ve Hatice Ildıran Kara, 'İskenderun trafiği sıkıntılı hale geldi. Tek kelimeyle ´berbatlaştı´. Kentte otomabil ve kullanıcı sayısı arttı. Şehir içerisinde yollara park yapılması da trafikteki sıkıntıyı arttırdı. Otoparklar yetersiz. Biten bir otopark ise belediyeler arasındaki çekişme nedeniyle hizmete açılamadı. Otomobil kullananlar, bisikleti de küçük görüyor. Artık yollarda bisiklet sürmek yerine, yayanın kullanım hakkı olan kaldırımlarda bisiklet sürmek daha güvenli hale geldi. Çünkü yollarda trafik nedeniyle kendimizi güvensiz hissediyoruz. Otomobil sürücülerinin bisiklet kullanıcısına bakışı, kornalı tacizi de yaşanıyor. Trafik mağandaları kadın bisiklet sürücüleri zaman zaman da olsa korna çalarak ve bakışlarıyla aciz etmeye çalışabiliyor. Belki de yapılması gereken, otoparkların kent dışına alınması ve kent içinde ulaşımın bisikletle yapılmasının sağlanması' diye konuştu.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04