“Piyango kuyruklarına mahkum ediyorlar”

Saadet Partisi Dörtyol İlçe Başkanı Yusuf Çiçek, TBMM´de kabul edilen 2018 yılı bütçesini faiz ve israf bütçesi olarak tanımlayarak, bütçenin halk için değil, rant için yapıldığını belirtti.

27.12.2017 09:32:01 0
“Piyango kuyruklarına mahkum ediyorlar”

 

Halkın bütçede bulamadığı umudu, Milli Piyango´da ve şans oyunlarında arar hale getirildiğini savunan Çiçek, “inancımıza göre piyango ne kadar haram ise bir milletin umudunu piyango kuyruklarına mahkûm etmek de ondan daha büyük bir haramdır” dedi.
Faizci kapitalist düzenden Adil Düzen´e geçilmeden denk bütçe yapılamayacağını, faiz ve borçlardan kurtulmak mümkün olmayacağını kaydeden Başkan Çiçek, “Havuz Sistemi kurulmadan sömürü önlenemez. Üretim ve ihracat seferberliği başlatılmadan ekonomi düzeltilemez” uyarısında bulundu. 2018 yılı bütçesinde faiz gideri için ayrılan miktarın, yatırım gideri için ayrılan miktardan fazla olduğuna dikkat çeken ve kamu borçlarına bütçede yer verilmediğini hatırlatan Başkan Çiçek, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “Bütçe, bir hükümetin kimliğidir, ekonomi anlayışının aynasıdır. AK Parti iktidarının getirdiği 2018 yılı bütçe büyüklüğü 762,8 milyar liradır. Bütçe gelirleri 696,9 milyar lira, vergi gelirleri 599,4 milyar liradır. Bütçe açığı 65,9 milyar liradır. Bunun anlamı açığı kapatmak için devlet 65,9 milyar lira borçlanılacaktır. Faiz ödemeleri için 2018 yılı bütçesinde 71,7 milyar lira ayrılmıştır. Yatırım harcamaları için ayrılan miktar ise 68,8 milyar liradır. Faiz gideri için ayrılan miktar, yatırım gideri için ayrılan miktardan fazladır. Bu haliyle bütçe bir israf, borçlanma ve faiz ödeme bütçesidir. Kamu borçlarına bütçede yer verilmiyor. İktidar partisi bu borçları milletimize açıklamıyor. 2017 yılı Ekim ayı sonunda Merkezi Yönetim Toplam Borç Stoku 867,4 milyar liradır. Bu yüksek borç yükünden dolayı 2018 bütçesine 71,7 milyar lira faiz ödemesi konulmuştur. AK Parti iktidarı tarafından bu borç yükünün önümüzdeki yıllarda daha da artacağı düşünülerek 2019 yılında bütçedeki faiz ödemeleri 85 milyar lira, 2020 yılında da 96 milyar lira olarak öngörülmektedir. Burada dikkat edilecek husus, 867,4 milyar lira olan Merkezi Yönetim Toplam Borç Stoku, 2018 yılı bütçe giderleri toplamı olan 762,8 milyar liradan 104,6 milyar lira daha fazladır.”

Yatırım payı faizden düşük
2018 yılında yatırıma ayrılan para 68,8 milyar liranın faize ayrılan miktardan 2,9 milyar lira daha az olduğunu da kaydettiği açıklamada, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “İşsizliğin yüksek olduğu ülkemizde bütçeden yatırıma ayrılan paranın çok, daha yüksek olması gerekirdi. AK Parti iktidarı üretime yönelik bir yatırım yapmıyor. Devlet sanayiye ve üretime yönelik yatırım yapmazmış. Her işi yapan devlet bir tek fabrika yapmıyor. Peki neden? Cevabı basit, yanlış politikalar yüzünden. Biz bu hükümete, fabrika yapın deyince, “devlet fabrika yapmaz” diyorlar. İyi ama aynı devlet hayvancılık yapıyor. Romanya´dan, Brezilya´dan hayvan ithal edip kendi besicisinin karşısına rakip olarak çıkıyor. Aynı devlet tarımcılık yapıyor. Kendi arazileri ekilmeyi beklerken, yurtdışında arazi kiralayıp, kendi çiftçisinin karşısına rakip olarak çıkıyor. İnşaatçılık yapıyor: Devlet fabrika yapmaz diyenler, inşaata gelince Türkiye´nin en büyük müteahhidi oluyor.”

“Aldanma ve aldatma bütçesi”
AKP iktidarını rakamlarla oynamakla da eleştiren SP İlçe Başkanı Çiçek, “Bilinmelidir ki 2018 yılı bütçesi de önceki bütçeler gibi bir aldanma ve aldatma bütçesidir. Yani bu bütçe “Denk Bütçe” esasına göre hazırlanmamıştır. 2018 yılı bütçesi 1. Halk bütçesi değil, rant bütçesidir, 2. Üretim bütçesi değil, tüketim bütçesidir, 3. Geçim bütçesi değil, seçim bütçesidir. Bu bütçede; emekli yoktur, asgari ücretli yoktur, memur, işçi, emekçi yoktur. Kıt kanaat ayakta durmaya çalışan esnaf ve sanatkâr yoktur. Çiftçi, üretici yoktur. 15 yılda %927 artış yaptıklarını söyledikleri 65 yaş aylığı son artışla 251 lira olmuştur. 4 kişilik bir ailenin Kasım 2017´de açlık sınırın 1.567 lira (Türk-İş) olduğu ülkemizde iktidar, 251 lirayı bir insana bir ay boyunca yeterli diyorsa biz bir şey demiyoruz. Halen asgari ücret 1.404 liradır. Açlık sınırının Kasım 2017´de 1.567 lira olduğu ülkemizde bu 1.404 liralık asgari ücret ile geçim olabilir mi? Ülkemizde Kasım ayı yoksulluk sınırı ise 5.106 liradır. Öğretmenler, imamlar ve bu grupta değerlendirilen devlet memurları, yoksulluk sınırının altında ücret almaktadırlar. Faiz ve rantiye için var olan kaynak, asgari ücretliye ve memura yok oluyor” değerlendirmesini yaptı.

Piyangoda aranan umut
Halk bütçede bulamadığı umudu, Milli Piyango´da ve şans oyunlarında arar hale getirildiği eleştirisinde bulunan Çiçek, şu bilgileri paylaştı: “Yılbaşı çekilişi için bastırılan bilet sayısı 35 milyon adet imiş. İmiş diyorum, birtakım aydınlar, toplum önderleri ve hocalar tarafında İslamcı olarak takdim edilen AK Parti iktidarının bu kadar bileti bastırarak Müslüman millete haram olan bir şeyi işleteceğine inanmak istemiyorum. Hele Cumhurbaşkanımızın bu işlerden zinhar haberi yoktur değil mi? Biz Müslüman isek bilmeliyiz ki inancımıza göre piyango ne kadar haram ise bir milletin umudunu piyango kuyruklarına mahkûm etmek de ondan daha büyük bir haramdır.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00