“Politikaları ilerlemeyi engelliyor”

Şahin; AKP´yi uluslararası şartlara uymaya çağırdı

SİYASET 19.09.2019 09:44:57 0
“Politikaları ilerlemeyi engelliyor”

İskenderun/SES

CHP Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Av.Suzan Şahin, AKP hükümetinin, imza attığı uluslararası sözleşmelerin şartlarını yerini getirmeyerek Türkiye´nin ilerlemesini engelleyen politikalar yürüttüğü ve uluslararası alanda itibar kaybı yaşamasına neden olduğu belirtti. Şahin, “AKP hükümeti kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve kadın cinayetleri konusunda samimiyetsiz tutumundan vazgeçmek zorunda” dedi, Türkiye´nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünya ülkeleri arasındaki zayıf pozisyonunu güçlendirebilmek hangi çalışmaları yürütüldüğünün yanıtını istedi.
Milletvekili Suzan Şahin, AKP hükümetini imzacısı olduğu sözleşme şartlarını yerine getirmemesi ve vaad ettiği sözleri yerine getirmemesiyle birlikte, toplumsal cinsiyet eşitliği söyleminin bizzat devletin üst kademelerinden gelen beyanatlar, medya ve siyasi parti temsilcileri tarafından doğrudan hedef alındığına dikkat çekerek, bunun kat edilen yolun da gerisine düşülmesine neden olduğunu kaydetti.

“Türkiye´nin 2030´u yakalaması zor”
Gelişmelerin Türkiye´nin özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Hedeflerini 2030 yılında dahi yakalayabilmesinin zor olduğunu ortaya koyduğunu ifaden eden Şahin, “AKP hükümeti kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve kadın cinayetleri konusunda samimiyetsiz tutumundan vazgeçmek zorunda. Bunca acı olay göz önünde dururken ve her gün gelen yeni cinayet, şiddet, istismar haberleri toplumun psikolojisini bozarken hükümetin kadını ötekileştiren, aşağılayan bu boş vermişlik göstergesi tutumu asla kabul edilemez´´ ifadeleri kullanıldı.

Önerge ile gecikmeyi sordu
Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği önerge ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri konusunda durum değerlendirmesi yapmak için kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütleri ile birlikte bir dizi toplantı düzenlendiğini ancak sonuç raporunun kamuoyu ile neden paylaşılmadığını sordu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı´na verdiği önergesinde Şahin, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Türkiye´nin 2016 yılında rapor veren ilk 22 ülkeden birisi olması nedeniyle 2016-2017 yıllarında bu hedefler hakkında bir dizi toplantı düzenlediğini hatırlatan Şahin, Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Endeksi raporunda 149 ülke arasında Türkiye´nin 130´uncu sırada yer aldığına işaret etti. Şahin, “Türkiye, kadın hakları konusunda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın, kız çocuklarının güçlendirilmesi konusunda hedefleri de öncelememektedir” ifadesini belirtti. Şahin, kadın ve çocukların insan haklarına erişimlerinin sınırlı olması, şiddet sonrası verilen hizmetlerin yetersiz olması, erken yaşta evliliklerin hızla artması gibi sorunları Türkiye´nin bu hedeflere ne kadar uzak olduğunu da ortaya koyduğunu kaydetti.

Hangi sorulara yanıt aradı?
“Uluslararası sözleşmeler ve raporlar çerçevesinde toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışmak üzerine verilen taahhütler neden yerine getirilmiyor?” diye soran Milletvekili Şahin´in yanıt aradığı diğer 3 sorusu şöyle: “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin toplumsal cinsiyet eşitliği ve çocuğun yüksek yararı için belirlediği hedefler konusunda ülkemiz bugüne kadar neler yapmıştır? Bu konuda veri toplanması ve analiz çalışmaları yapılmış mıdır? Yapılan çalışmalar neden kamuoyu ile paylaşılmamıştır? Kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi ve çocuğun yüksek yararının sağlanması yönünden yapılan çalışmalar ne aşamadadır? Bu konuda imzacısı ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde belirtilen taahhütlerin yerine getirilip getirilmediğini denetleyecek etkin bir mekanizma oluşturulmuş mudur? Türkiye´nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünya ülkeleri arasındaki zayıf pozisyonunu güçlendirebilmek konusunda hangi çalışmaları yürütmektedir?”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57