Prof. Ödemiş, 2B arazilerine dikkat çekti

İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Berkant Ödemiş, Samandağ´da ve İskenderun´da çıkan yangınların maden arama s

HATAY 15.10.2020 13:30:59 0
Prof. Ödemiş, 2B arazilerine dikkat çekti

 

Bir alan yanmış olsa bile arama ruhsatına haiz bir alan değilse maden aranamayacağı gibi orman kadastrosuna tabii bu alanların imara açılmasının söz konusu olamayacağını kaydeden Prof. Dr. Ödemiş, imara açılmayla ilgili 2B vasfındaki arazilere dikkat çekti.

Ödemiş, “Ancak ´ imara açılması yönünden 2B vasfındaki arazilerden korkmak gerekir. Çünkü ´2B arazilerinin imara açılması bildiğim kadarıyla yanan alanların imara açılmasından çok daha mümkün” dedi. Ödemiş, yaptığı yazılı açıklamada, ağaçlandırma çalışmalarının ise hemen başlatılamayacağına işaret etti.

Yeniden ağaç dikimi ne zaman yapılabilir?

Ödemiş, şunları kaydetti: “Bilmemiz gerekir ki; yanma olayından sadece bitkiler değil toprak içerisinde tüm organik madde de yanıyor. Bunlar olmadan yeniden bir orman oluşturmak mümkün değil. Ormanlaştırma aşamasında önce yanan alanlar temizlenmeli ve belirli bir disiplin içerisinde ilerlenmeli. Ağaç türlerinin seçimi, öncelikli alanların belirlenmesi, toprak hazırlığı, toprağın ıslatılması ve dikim işlemleri son derece zaman alıcı faaliyetler. Bildiğim kadarıyla Samandağ´ da yanan ormanlık alanın yaklaşık 250 hektarlık (ki toplam yanan alan Samandağ yangınında 3665 hektar) kısmında temizleme faaliyetleri tamamlandı. Eğer her şey yolunda giderse gelecek yıl Kasım ayında dikim işlemlerine başlanabilir. her ne kadar uzun bir süre gibi görünse de aslında İklim koşullarının ve insan iş gücü potansiyelimiz ancak buna imkan verebilir. Yüzlerce yılımız yandı...bir kaç yıl bekleyelim yeter ki sağlıklı ormanlarımız olsun. Ormancılıkta çok sevdiğim bir cümle vardır: Ormanı korumanın en iyi yolu onu yakmamaktır.”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22