Prof. Hatice Pamir önce inceleme sonra restorasyon önerdi

MKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Pamir, depremlerde tarihi kent alanındaki binaların yıkım nedenlerinin araştırılarak, alınacak sonuçlara göre yapılaşma ve restorasyonun yapılması gerektiğini belirtti.

HATAY 22.04.2023 18:49:00 0
Prof. Hatice Pamir önce inceleme sonra restorasyon önerdi

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Pamir, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Deprem Konseyi’nin birlikte organize ettiği “Hatay ve Deprem” konulu toplantıda Hatay’da enkaz kaldırma çalışmalarında hassas davranılmasını istedi.

Meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ile akademisyenlerin oluşturduğu konseyin toplantısında Hatay’ın geçmiş yıllarda yaşamış olduğu depremler ve depremin ardından Hatay’ın yeniden inşa edilmesinde dikkat edilmesi gereken konuları ele alan Prof. Pamir, Hatay’ın tarihi açıdan çok önemli birikimi ve özelliklerine dikkat çekti.

Hatay’ın tarih boyunca geçirdiği deprem felaketlerine rağmen var olan şehir kimliğine işaret eden Prof. Pamir, şunları ifade etti: “Daha önce yaşanan deprem tecrübelerinden yararlanmak ve alınabilecek önemli tedbirler için buradayız. Enkaz kaldırma çalışmalarında çok hassas olunmalı. Kentin korunması ve yeniden inşasına yönelik stratejiler  belirlenirken  alt bölgeler ve kimlik alanları  göz önünde bulundurulmalıdır.  Kentin tümü için genelleyici kararlar alınmamalıdır. Tarihi kent alanındaki binaların yıkım nedenleri araştırılmalı, alınacak sonuçlara göre yapılaşma ve restorasyon yapılmalıdır. Hatay bu kadar yaşamış olduğu yıkımlara rağmen yeniden küllerinden doğdu. Geleceğimizi nasıl kuracağız diye kentimizi nasıl iyileştirebiliriz diye düşünüyoruz. Herkes ile el ele vererek Hatay’ı yeniden var edeceğiz.”

Erçelen: Konseyi kendimize vazife edindik

Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Nesrin Öztürk Erçelen ise yaşanan koordinasyon eksikliğine işaret ederek, “Biz kendimize vazife edindik ve meslek odalarından ve gönüllülerinden  oluşan afet yönetimlerinde önemli yer alacak konsey oluşturduk. Büyük afette bir koordinasyon zinciri eksik. Bunun koordinasyon içerisinde yapılması lazım. Afete yönelik tedbirler ve iyileştirmeler bilimsel yöntemlerle olur. Bilimsel yöntemlerle afetten iyileşerek çıkacağız” diye konuştu.

Konservatör Küçük turizm için öncelik istedi

Konservatör Celaleddin Küçük de kültür varlıklarının korunması ve turizm faaliyetlerinin başlamasının bölge insanına katkı sağlayacağını vurguladı. Küçük, toplumun psikolojik olarak motive dilmesinin yanında otel faaliyetlerinin başlaması, gastronomi ve küçük esnafın faaliyete geçmesinin süreci hızlandıracağını söyledi. Küçük, şu değerlendirmeyi yaptı: “Antakya kültürünü oluşturan çok inançlı sosyal yaşamın tekrar ayağa kaldırılması binlerce yıllık bir birikimin yeniden doğması demektir.  Bugün kaydettiklerimize odaklanma günüdür, kaybetmediklerimize  sahip çıkmak ve onlarla tekrar doğma  günüdür.”

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19