Prof. Zencir'den 'enkaz tozu' uyarısı

Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu yürütme kurulu üyesi Mehmet Zencir, deprem bölgesinden ‘enkaz ve önlem’ uyarısı yaptı.

SAĞLIK 4.03.2023 10:46:00 0
Prof. Zencir

Sağlık Politikaları Eğitimcisi/Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Zencir, enkazın kaldırılmasında Dünya Sağlık Örgütü tavsiyeleri ve yönetmeliklerin uygulanmadığını belirterek, bunun oluşturacağı tehlikeli tabloya dikkat çekti.

Deprem bölgesinde alan çalışmalarını sürdüren heyette yer alan Prof. Dr. Mehmet Zencir, enkaz ayrıştırma, kaldırma ve bertarafında yönetmelik ve Dünya Sağlık Örgütü tavsiyelerine uyulmasını istedi. Çalışanların ve halkın toza karşı maske kullanmasını öneren Prof. Zencir, “Enkazın içerisindeki tehlikeli olan atıkların, canlılara ait olanların ayrı ayrı toplanması gerekiyor. Bununla birlikte toz engellenmeli, sulama yapılmalı. Bir de enkazların yaşam alanlarına, tarım alanlarına atılmaması, üzerine toprak örtülmesi gerekiyor. Bu 15-20 ve 25 yıl sonra çok korktuğumuz asbeste bağlı kanser tablosuyla karşı karşıya kalmamıza yol açabilir” dedi.

Gazetemize konuşan Prof. Dr. Zencir, şu değerlendirmeyi yaptı: “Depremin üzerinden neredeyse 1 ay geçti. Özellikle enkaz çalışmaları çok öne çıktı. Enkaz çalışmalarının gelişigüzel yapılması çok tepki çekiyor. Biz halk sağlıkçıları da bundan muzdaribiz. 2009 yılından sonra yapılan, deprem sonrası enkaz kaldırma çalışmalarının hiç bir tavsiyesinin yerine getirilmediğini görüyoruz. Neler yapılmıyor dersek… Birincisi enkaz çalışmaları ayrıştırılarak yapılması gerekiyor. İçerisindeki tehlikeli olan atıkların, canlılara ait olanların ayrı ayrı toplanması gerekiyor. Bununla birlikte toz engellenmeli, sulama yapılmalı. Sulama da yetmez, çalışanların, vatandaşların N95 maske takmalarını da istiyoruz. Bir de enkazların yaşam alanlarına, tarım alanlarına atılmaması, üzerine toprak örtülmesi gerekiyor. Bunlar yönetmeliklerle, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi olmasına karşın yapılmadığına tanığız. Bu 15-20 ve 25 yıl sonra çok korktuğumuz aspeste bağlı kanser tablosuyla karşı karşıya kalmamıza yol açabilir. Bu açıdan tüm yetkilileri uyarıyoruz. Tüm halkımıza da en azından kendi önlemlerini almaları noktasında, çalışanların ve halkın N95 maskeyi takmalarını istiyoruz.”


Anahtar Kelimeler: . Zencir' 'enkaz ' uyarısı

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19