Prostat kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor

‘Prostat Kanseri Farkındalık Ayı’ nedeniyle açıklamada bulunan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Yusuf Diker, prostat kanserinde, diğer kanser türlerinde olduğu gibi, erken tanının hayat kurtarıcı olduğuna dikkat çekti.

SAĞLIK 1.09.2023 11:02:00 0
Prostat kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor

Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanserinde en önemli teşhis yönteminin kanda bakılan PSA düzeyi olduğunu belirten bulunan İskenderun Palmiye Hastanesi Op. Dr. Diker, aile bireylerinde daha önce prostat kanseri teşhisinin, en önemli risk faktörlerinin başında geldiğini belirtti.

Dr. Diker, şu bilgilendirmeyi yaptı: “Bu nedenle PSA düzeyine eğer erkeğin ailesinde prostat kanseri olan birisi varsa, 40 yaşından sonra, eğer yoksa 50 yaşından sonra bakılması önerilmektedir. Ayrıca makattan yapılan parmakla muayenede, prostatta bir anormallik ve sertlik olması da prostat kanseri teşhisinde önemli bir rol oynamaktadır. PSA düzeyi yüksek olan kişilerde nodül saptanırsa, kanser olup olmadığının anlaşılması için, makattan girilerek ultrasonografi eşliğinde prostattan biyopsi alınması gerekmektedir. Eğer prostat kanseri sadece prostatta sınırlı ise yapılması gereken tedavi prostatın cerrahi yol ile alınması ya da prostata radyoterapi verilmesidir. Prostat kanseri, genellikle prostatın idrar yolunu çevreleyen kısmına uzak geliştiğinden, idrar yakınmalarına erken dönemde yol açmayabilir. Bu nedenle prostat kanserinin erken tanısında, şikâyet olmasa bile yapılan düzenli kontroller önemlidir.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19