Radyasyondan kaçmak imkânsız hale gelmiştir

Başkent Üniversitesi ve kentte özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesi işbirliği ile ‘Kanserde erken tanı ve farkındalık´ adlı konferans düzenlendi.

12.09.2017 11:26:05 0
Radyasyondan kaçmak imkânsız hale gelmiştir

Özel eğitim veren bir kolejin salonunda düzenlenen konferansta, kanser hastalığı ve sonuçları farkındalığın gelişip, önlemlerin alınmasıyla hayatların kurtarıldığı kaydedildi. Etkinlikte konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. İskender Sayek, kanserin gerekli fiziksel aktiviteler, uygun beslenme koşulları ve tüketim alışkanlıklarıyla artık önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi. 

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, sağlıkçılar ile yurttaşların da katıldığı toplantının moderatörlüğünü Prof. Dr. Ali Ayhan yaptı.
Konferansta Prof. Dr. İskender Sayek, beslenme ve tüketim alışkanlıklarıb üzerine konuşurken, sigara ve kanser hakkında Prof. Dr. Özlem Altındağ; radyasyon ve kanser konusunda Prof. Dr. Cem Önal; meme kanserinde erken tanı hakkında Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal; beslenme ve kanser üzerne Doç. Dr. Hüseyin Mertsoylu; obezite ve kanser konusunda Prof. Dr. Hüsnü Çelik; kolerektal kanserlerde erken tanı üzerine Dr. Tevfik Avcı; rahim, yumurtalık, dış genetal kanserlerinde erken tanı hakkında Prof. Dr. Aytekin Altıntaş; rahim ağzı kanserlerinde erken tanı, tarama ve önleme konusunda da Prof. Dr. Ali Ayhan değerlendirme yaptı.

´Radyasyon, artık hayatımızın bir parçası´
Kanser ile radyasyon ilişkisiyle ilgili çok fazla bilgi kirliliği olduğunu ve işin ehli olmayan kişiler tarafından yanlış bilgiler verilerek halkın kafasının iyice karıştırıldığını anlatan Prof. Dr. Cem Önal, radyasyon ve kanser üzerine yaptığı konuşmada, cep telefonlarının korkulduğu kadar kansere sebep olmadığını, sadece çevreye ısı yaydığını söyledi. Prof. Dr. Önal, “Cep telefonu ile ortaya çıkabilecek riskleri azaltmak için, daha az konuşmak ve çekim gücü çok yüksek bir alanda konuşma yapmak gerekir. Cep telefonu ile konuşurken oluşabilecek trafik kazası riski, cep telefonuna bağlı kanser olma riskinden oldukça fazladır. Ayrıca radyasyon, artık hayatımızın bir parçası olmuş ve radyasyondan kaçmak imkânsız hale gelmiştir. Bu sebeple tehlikeli radyasyondan korunmak, kanser riskini azaltma açısından yeterlidir” dedi. Prof. Dr. Önal, radyasyon ile ilgili soruların en doğru cevapların ‘Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği´ resmi web sitesi trod.org.tr den bulunabileceğini de söyledi. Toplantıya katılanlar, erken tanı sağlayan tarama yöntemleri hakkında gelişmeleri öğrenirken, merak ettiklerini de uzmanlarına sordu.
Toplantının açılışında konuşan Arsuz Belediye Başkanı Culha da, kentteki özel bir hastanenin ‘Onkoloji Merkezi´ kurmasıyla bölge halkının diğer şehirlere gitmelerine gerek kalmadan, tedavi hizmeti almasının çok önemli olduğunu belirtti. Culha, “Günümüzde artık kanser hastalığını sıklıkla duymaktayız. Bu hastalığın çok korkutucu boyutu olduğu bilinen bir gerçek. Fakat kanserin tanısı ne kadar erken konulursa, tedavi başarısı da o kadar artmaktadır. Bu nedenle erken teşhis önemlidir” dedi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57