Ramazan´da nasıl beslenilmeli?

Ramazan ayı, bugün (27 Mayıs Cumartesi) başladı. İlk orucu tutmak için dün gece sahura kalkıldı ve oruç da bugün başladı.

27.05.2017 09:40:34 0
Ramazan´da nasıl beslenilmeli?

Ramazan ayında oruç tutacak kişilerin, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmesi gerektiği anımsatıldı. İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren elişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, iftar ve sahur arasında mutlaka ara öğün yapılması gerektiğini söyledi. Albayrak, şu değerlendirmede bulundu: “Sağlıklı bir oruç süreci için altın öğün olarak nitelendirdiğimiz kahvaltı öğününün yerini ramazan ayında sahur almaktadır. Bu öğünde alınan yeterli protein ve sıvı vücudu iftar öğününe kadar koruyacaktır. Kaliteli bir sahur öğününde haşlanmış yumurta, az tuzlu-yağı azaltılmış peynir, ceviz, fındık, badem(kavrulmamış) gibi yağlı tohumlar, çiğ sebze-meyve, az yağlı süt, tam tahıllı ekmek muhakkak yer almalıdır.

Sahur öğününü kahvaltı öğünü gibi düşünüp, benzer içeriklerle bu öğünü geçirmenin vücuda bambaşka bir düzene geçişte zorluk yaşatmayacağını kaydeden Albayrak, su içeriği yüksek vitamin ve lif kaynağı çiğ meyve ve sebzeleri sahurda tüketilebileceğini kaydetti. Sahurda kesinlikle çok yağlı besinlere, kızartma/ kavurma gibi besinlere yer vermemek gerektiğini de ifade eden albayrak, şu önerilerde bulundu:'Bu gibi besinler susuzluk hissinin oluşması ile sizi gün boyunca zorlanmaya itebilir. Yine yağlı besinler kadar riskli olan bir besin grubu da basit şekerlerdir. Sahurda kesinlikle bal/reçel/pekmez, şekerleme gibi besinlere yer verilmemesi gerekir. Bu besinler kan şekerini hızlı yükseltip düşüreceği için sizi huzursuz bir oruç sürecine itecektir. Hurma ve suyla açılan oruç sonrası az yağlı bir kepçe çorba ile iftara başlamak midenizi uzun süren açlık sonrası yemeğe hazırlayacaktır. Çorba sonrası muhakkak bir 15 dakikalık mola vermek, belki biraz yürümek ana yemeklere geçiş için sağlıklı olacaktır. İftarda ızgara/haşlama et-tavuk-balık gibi hayvansal, kuru baklagiller gibi bitkisel kaynaklı proteine mutlaka ihtiyaç olacaktır. Proteinin yanı sıra posa kaynağı ve vitamin-mineral içeriği yüksek az yağlı bir sebze yemeği ve salata hem içerdiği C vitamini bakımından proteinli besinlerdeki demir emilimini arttıracak hem de daha düşük kalorili beslenme ile birden mideye yüklenmemenize yardımcı olacaktır. Unutulmaması gereken kalsiyum kaynakları yoğurt/ayran/kefir de iftar sofralarının vazgeçilmezleridir. Uzun süre boş kalan mideye asitli içecekler yüklememek gerekmektedir. B grubu vitaminleri içermesi bakımından birkaç kaşık pilav/makarna da iftar menüsünde yer alabilir. Tercih edilecek ekmek her ne kadar tam tahıllı olmalı desek de ramazan pidesi de bir avuç içi kadar iftarda yer alabilir. Ara öğünler, genellikle enerji içeriği ana öğünlere göre daha düşük olan öğünlerdir. Bu öğünlerde tatlı seçiminde ve sunumunda hafif, sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Oruç tutulmasıyla birlikte posadan fakir beslenilmeye ister istemez geçilen bir aylık süreçte, günlük posa tüketimini arttırma yoluna gitmeli, kepekli/tam tahıllı ekmek, sebze, kuru baklagil yemekleri gibi yüksek oranda lif içeren besinlere sofrada yer verilmelidir. Böylece kabızlık sıkıntısı yaşayanlar için de barsak hareketleri arttırılmış olur. Gerekli sıvı ihtiyacını karşılamak adına düzenli ve yeterli su iftar ve sahur öğünleri arasında içilmelidir. Sıvı alımının arttırılması kabızlığa çözüm olacağı gibi, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü gibi sıkıntıları da ortadan kaldırmaya yardımcıdır. Fiziksel aktivite bu beslenme düzeni değişikliği içerisinde göz ardı edilmemeli, muhakkak günlük düzenli yürüyüşler, egzersizler yapılmalıdır.'

Kılıçkaya´dan sağlık ve huzur dileği

Payas Kaymakamı ve İskenderun Kaymakamvekili Hakan Kılınçkaya, Ramazan ayı nedeniyle yaptığı açıklamada şunları belirtti: 'Birlik, beraberliğin, dostluğun ve dayanışmanın yaşandığı, ihtiyaç sahibi olanın halinin daha iyi idrak edildiği, insanın gönlünün arınarak sabır denen kutsal erdemin daimi bir karakter haline geldiği ve paylaşma erdeminin tatbiki ile huzura erdiğimiz müstesna bir zaman dilimi olan Mübarek Ramazan ayını karşılamanın sevinci ve mutluluğu içindeyiz. Bilhassa bu ay; yoksulların ve çaresizlerin halinden anlama şuuru kazandığımız, nimetlerin kadrini idrak ettiğimiz ruhani bir gelişim mevsimidir. Ramazan, bir paylaşım, yardımlaşma ve dayanışmadır. Bu manada merhametin doruğa ulaştığı bu mübarek ayda; sofralarımızı ve gönüllerimizi ihtiyaç sahiplerine açmalı ve yardıma muhtaç olanlara yardım eli uzatmalıyız. Allah´ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı Mübarek Ramazan ayının başta aziz İskenderun halkına, ülkemize ve tüm İslam Âlemine hayırlara vesile olmasını diler, bu ayı birlik, beraberlik, kardeşlik, hoşgörü, yardımlaşma ve dayanışma duyguları içerisinde sağlıklı, huzurlu ve bereketli geçirmek temenni ediyorum.'

´Ramazan ayı sadece oruç ayı değil´

İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, yayınladığı mesajda şunlara yer verdi: 'Ramazan Ayı, toplumsal yaşamımızda birlik ve beraberliğimizin güçlenmesine büyük katkı sağladığımız bir aydır. Bu mübarek ayın tüm halkımıza esenlik, birlik, beraberlik ve kaynaşma duygularını geliştireceğine inanıyoruz. Ramazan ayı vesilesiyle, dargınlıkları ve kırgınlıkları unutmalı, birlik ve dayanışmamızı artırmalı, geleceğe inancımızı her koşulda korumalıyız. Ramazan´da, barışın ve hoşgörünün sürekli kılınması, toplumun tüm katmanlarında uzlaşma kültürünün yerleşmesi için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, bolluk, bereket, mağfiret ve rahmet kapılarının ardına kadar açıldığı 11 ayın sultanı Ramazan ayının ülkemize ve İskenderun´umuza hayırlar getirmesini temenni ediyor, başta hemşerilerim olmak üzere tüm İslam âleminin Ramazan-ı Şerifini en içten duygularımla kutluyorum.”

Ertem:Ramazan arınma ve kucaklaşma ayı

Hatay Milletvekili Birol Ertem de 'Ramazan ayı sadece bir oruç ayı, sadece bir nefis terbiyesi ayı değildir. Yurtta, bölgemizde ve dünyada barışın sağlanmasını terörün bitmesini, şehit haberi almamayı temenni ettiğimiz bu ay kötü sözden arınma, yetim hakkına el uzatmama, yardımlaşma, dayanışma, hoşgörü, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı güçlendirdiğimiz ve kucaklaşarak bayram ettiğimiz bir aydır' değerlendirmesini yaptı.

Yaman: ayırımcılığın sona erdiği bir düzen

Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman ise 'İyiliğin, yardımlaşmanın ve dayanışmanın ayı olan Ramazan Ayının barış, huzur, hoşgörü ve mutluluk getirmesini diliyorum. İnsanların katledilmediği; din, dil, ırk ve mezhep ayrımcılığının sona erdiği bir dünya düzeni temenni ederek; barışın egemen olduğu ve eski bayramların tadını alabildiğimiz bir Ramazan ayı diliyorum' değerlendirmende bulundu.


Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00