'Ras El Seni' kutlaması da pandemi gölgesinde

Rumi takviminin başlangıcı olan 14 Ocak, yeni yıl (Ras-El Seni) olarak Arap alevileri tarafından kutlanıyor. Hatay yöresinde yaşayan alevi yurttaşlar, Ras El Seni´yi (yeni yıl) kutluyor.

GÜNCEL 13.01.2021 22:12:57 0

 

Miladi takvime göre 14 Ocak´ı denk gelen ve Alevi vatandaşların yeni yıl Ras-el Seni Bayramı olarak kutluyor. Geçmiş yıllarda yerleşim birimlerinde eğlence ve toplu kutlamaların yapıldığı yeni yıl karşılaması, giderek evlerde günboyu sofraların kurulduğu bir etkinliğe dönüşmüş durumda. Bu yıl ise pandemi koşulları, kutlamalara, yöresel yemeklerle ortak yılbaşı (Rel-el Seni) sofrasının da kurulmasına imkan vermedi.

Savaş´tan ‘zenginlik´ vurgusu

Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, ‘Ras-el Seni´ bayramı kutlama mesajında, “Halkımızın bayramları her yıl kardeşlik içinde kutlamaları en büyük zenginliğimizdir” dedi.
Başkan Savaş yayımladığı mesajında, “Hatay´ın farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış dünyaya örnek bir şehir olduğunu belirten Başkan Savaş´ın mesajı şöyle: “Bayramlarımız manevi duyguların yoğun olduğu ve yeni umutların yeşerdiği müstesna günlerdir. Yaşadığımız toprakların en büyük zenginliği olan bayramlarımızı aynı heyecan ve coşkuyla kutluyoruz. Ras-el Seni yüzyıllardır kutlanan ve Hatay´daki birlik, beraberlik ve kardeşlik bağlarını güçlendiren manevi duyguların yoğun olduğu önemli bir gündür. Halkımızın bayramları her yıl kardeşlik içinde kutlamaları en büyük zenginliğimizdir. Bu duygu ve düşünceler ile başta Hatay´daki Alevi hemşehrilerim olmak üzere tüm Alevi vatandaşların ‘Ras-el Seni´ bayramını kutluyor, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yıl olmasını diliyorum.

Yönden´den iki bayram kutlaması

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, 14 Ocak dolayısıyla yeni yıl ve 19 Ocak´ta kutlanan yine geleneksel/yöresel Kıddes Bayramını mesajla kutladı. Yönden´in mesajı şöyle: “Sosyal ve kültürel yaşamımızda önemli bir yeri olan ve özel bir değere sahip bayramlardan biri olan 'Ras-El Seni ve Kıddes Bayramı' İlçemizde yaşadığımız birlik beraberlik kardeşlik hoşgörü sevgi ve saygı köklerinin tüm dünyaya uzandığı en güçlü dallarından biridir. Bu elzem özelliğimizin doğal bir sonucu olarak da kentimizde yaşayan her türlü kültür ve inanç mensubu insanımızın sevinci ortak sevincimiz, tasası ortak tasamız,hüznü de ortak hüznümüz olduğu şüphesizdir.”

Sarı´dan ‘sağlık-huzur´ dileği

Arsuz Kaymakamı Musa Sarı 14 Ocak´a denk gelen “Ras-el Seni Bayramı” ile ilgili olarak yayımladığı mesajında; “Farklı din ve kültürlerden vatandaşlarımızla özel günlerimizi bir arada kutlamanın gururunu yaşadığımız medeniyetler şehri Arsuz‘umuzda, Alevi kardeşlerimizin her yıl kutladığı, Rumi Takvime göre yılın ilk günü sayılan 14 Ocak Ras-El Seni Bayramını en içten duygularımla kutlar, sağlık ve huzur içerisinde nice bayramlar temennisi ile saygılarımı sunarım” dedi.

Samandağ´da pandemi uyarısı

Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, 'Res-el Seni´ nedeniyle yayınladığı mesajında ‘koronavirüs´ uyarısında bulunarak kalabalık ortamların oluşturulmamasını istedi.
Kaymakam Kütük, “İlçemizde her yıl Rumi takviminin başlangıcı 14 Ocak´ta Res-El Seni, yeni yıl olarak yüzyıllardır aynı coşku ve heyecanla kutlanmaya devam etmektedir. Böyle özel günler; gelenek ve kültürümüzün nesiller boyu sürmesinde önemli bir rol oynamakta, aramızdaki sevgi bağını perçinlemektedir. Ancak içerisinde bulunduğumuz bu süreçte salgınla mücadeleyi akamete uğratmamak adına, İlçemiz de halkımızın sağlığının korunması ve kamu esenliğinin sağlanması konusunda tüm vatandaşlarımızın 14 Ocak Res-El Seni dolayısıyla mümkün olduğunca birbirlerini ziyaret etmemesi, , kalabalık ortamlara mahal verilmemesi, alınan tedbirlere en sıkı şekilde uyularak gelinen sürece sağduyuyla destek verilmesi önem arz etmektedir. Kardeşlik, birlik ve hoşgörü emareleri ile kenetlendiğimiz, bizi birbirimize bağlayan meziyetlerle bir arada yaşadığımız ilçemizde, rumi takvimin ilk günü sayılan Res-El Seni´nin dünya barışına ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, tüm insanlığa sağlık, huzur ve güzellikler getirmesini diliyorum” dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22