Ras-El Seni (Yeni yıl) kutlandı

Rumi takviminin başlangıcı olan 14 Ocak, yeni yıl (Ras-El Seni) olarak Arap alevileri tarafından dün geleneksel olarak kutlandı. Ras-el seni (Yılbaşı), Rumi-(Şemsi) miladi takvime göre yeni yılın başlangıcının 14 Ocak´ta kutlanıyor.

GÜNCEL 15.01.2020 10:12:40 0
Ras-El Seni (Yeni yıl) kutlandı

14 Ocak “Ras-el Seni Bayramı'nı (Yeni yıl) kutlayan Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, 'Farklılıkları zenginlik sayan bir anlayış temelinde, birliğimiz ve kardeşliğimizin daim olacağı nice güzel seneler diliyorum. Hatay, renkleriyle iç içe birlik halinde bir şehir olduğunu ve kenetlenerek daima geleceğe yürüyen dünyaya emsal olan hoşgörüsünü bir her zaman ortaya koymuştur. Bu anlamda Alevi hemşerilerimizin her yıl kutlayarak karşıladığı Hicri takvimin ilk günü sayılan Ras-el Seni´nin hayırlara vesile olmasını temenni ederim' değerlendirmesini yaptı. Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Lütfü Savaş ise, Miladi takvime göre 14 Ocak´a denk gelen ve Alevi vatandaşların yeni yıl olarak kutladığı ´Ras-el Seni´ bayramını katlayarak, yu açıklamayı yaptı: 'Hatay, renkleriyle iç içe bir şehir olduğunu ve kenetlenerek daima geleceğe yürüyen dünyaya emsal olan hoşgörüsünü bir kez daha ortaya koymuştur. ‘Ras-el Seni´ yüzyıllardır kutlanan, birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek dostluklarımızı sağlamlaştıran, manevi duyguların yoğunlaştığı önemli bir gündür. Halkımızın bu önemli bayramları kardeşlik içinde her yıl kutlamaları manevi değerlerimizi yaşatarak kültürel değerlerimize sahip çıkılması açısından oldukça önemlidir. Farklılıkları zenginlik sayan bir anlayış temelinde birliğimizin ve kardeşliğimizin daim olacağı nice güzel seneler diliyorum. Bu anlamda başta Hatay´daki Alevi hemşehrilerim olmak üzere tüm Alevi vatandaşların ´Ras-el Seni´ bayramını kutluyor; birliğimizin, beraberliğimizin pekişmesine ve hayırlara vesile olmasını diliyorum.'

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise, ´Ras-El Seni´ kutlamasında, 'İskenderun, insanların barış, huzur ve hoşgörü içerisinde yaşadığı kardeşlik kentidir. Bu özelliğinin doğal sonucu olarak kentimizde yaşayan her kültür ve inançtan vatandaşımızın bayram sevinci ortak sevincimiz, tasası ortak tasamız, hüznü ortak hüznümüzdür. Her zaman olduğu gibi tüm hemşerilerimizin aralarındaki bu güçlü bağın bundan sonrada artarak devam edeceğine inanıyoruz. Bu vesile ile tüm Alevi vatandaşlarımızın ´Ras-el Seni´ bayramını kutluyor; birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde nice mutlu seneler diliyorum' değerlendirmesini yaptı.
Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ise Res El Seni dolayısıyla belediyen personellerin yeni yılını kutladı. CHP İlçe Başkanı Turgay Abacı, CHP kadın kolları başkanı Yüksel Berber´in katıldığı ve .öresel yiyeceklerin ikram edildiği, belediyenin toplantı salonundaki personel buluşmasında konuşan Eryılmaz, 'Yeni yılınız kutlu olsun. Bu bizim birlikte kutladığımız ilk yılbaşı, bundan sonra da yine aynı şekilde, belki biraz daha halkı da işin içine katacak şekilde bir organizasyon yaparız. Bugün personelle kutlamak istedik ve maddi durumu iyi olmayan 42 mahallede 300 vatandaşa gıda ve temizlik malzemesi yardımı yaptık. Önümüzdeki yıl bunu biraz daha artırmayı planlıyoruz. Geleneklerimize, göreneklerimize ve örf adetlerimize sahip çıkacağız, çocuklara ve bizden sonra gelecek nesillere aktaracağız. Bu çok önemli. Akşama kadar izin vermeyi düşündük fakat alandaki sıkıntılardan dolayı öğleden sonra çalışmak zorunda olduğumuzu hissettik' değerlendirmesini yaptı. AKP Defne İlçe Başkanı Kenan Türkmen ise geleneklerin kuşaktan kuşağa aktarılarak bu günlere gelmesi ve her yıl aynı coşkuyla kutlanmasının, toplumsal barış, kardeşlik açısından, kültürel değerlerimizin yaşatılması açısından önemli olduğunu ifade etti. Türkmen, 'Bu coğrafyanın en büyük zenginliği olan birlikte yaşama kültürünün, barışın, kardeşliğin kökleşmesi, gelenek, göreneklerimizin yaşatılmasından, gelecek kuşaklara aktarılmasından geçmektedir. Farklı aidiyetlerin birlik ve beraberlik içinde yaşadığı Alevi vatandaşlarımızın 14 Ocak Geleneksel yeni yıl (Ras el seni ) bayramını kutluyorum' değerlendirmesini yaptı.

 


Anahtar Kelimeler: Seni Yeni kutlandı

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23