'Rekabet Kurumunun, bağımsız olması şart'

Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Rekabet Kurumunun görevini anımsattı ve kanun değişikliği ile verilen yetkiyi eleştirdi.

SİYASET 15.12.2020 17:19:04 0

İskenderun/SES

 Rekabet Kurumu bütçesi üzerine partisi CHP adına konuşan milletvekili Tokdemir, 'Piyasa ekonomisinin dayandığı temel ilke, ekonomik ilişkilerin rekabet odaklı olduğu varsayımıdır. Rekabet Kurumunun görevi, mal ve hizmet piyasalarında rekabeti engelleyici, bozucu, kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamalar ile piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını engellemektir. Özü itibarıyla Rekabet Kurumu, güçlü ve egemenlerin yani büyük sermaye sahiplerinin kendi aralarında anlEn önemli özelliği bağımsız olmasıdır. Şu anda kurumun bütün üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanmış böylelikle kurumun üyeleri tamamen siyasallaşmış, kurum bağımsızlığını yitirmiş ve işlevsiz bir hale gelmiştir. Son kanun değişikliğiyle kuruma yapısal tedbir yetkisi verilmiştir. Böylelikle iktidar, şirketlere müdahale edebilecek ve yandaş şirketler lehine işleyen düzen daha da belirgin hâle gelecektir. Kurum tarafından uygulanan idari para cezası yaptırımları ile oluşturulan bu keyfi düzende iktidar, dengeleri kendi lehine oluşturmuştur. Bu tehdit, piyasada denge bırakmamıştır' dedi.
Milletvekili Tokdemir, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 'Türkiye´de kurullar özerkliğini yitirirken, başta medya ve ticaret olmak üzere Rekabet Kurumu piyasadaki büyük çaplı tekelleşmelere yıllarca seyirci kalmıştır. Rekabet Kurumu özellikle basındaki tekelleşmeyi görmüyor mu? Birbiriyle ilişkili olan, aynı havuzdan beslenen üç beş holdingin çıkardığı gazeteler ve televizyonlar Türkiye´deki en büyük tekelleşmeyi oluşturmuştur. Basın ilan kurumu eliyle devlet zarara uğratılıyor. Bakınız öyle gazeteler var ki; tirajı yok, adını bilen de yok ama 50 bin satmış ve 50 binin üzerinden basın İlan Kurumundan ´da ödeme alıyor. Bunlarla ilgili bir araştırma bir soruşturma var mıdır? Türkiye´de şu anda bir rekabet ortamı var mı? Bütün kamu ihalelerini 5 yandaş müteahhit alıyor. Basına karteller hâkim, bu şirketlerin patronları da aynı zamanda basının patronu, tam bir hâkimiyet almış başını gidiyor. Bu şirketler denetleniyor mu? Asla denetlenmiyor! Hiç soruşturma yapılmıyor mu? Asla yapılmıyor! Sınırsız denetleme ve cezalandırma yetkileri olan Rekabet Kurumunun bağımsız olması şarttır. '


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04