´Res El Sen-i´ gecesi bugün

Arap Alevileri, Rumi takvime göre bu gece, ´gün doğumu´ anlamına da gelen yılbaşını kutlanacak.

GÜNCEL 13.01.2018 09:06:33 0
´Res El Sen-i´ gecesi bugün

 

Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği, geleneksel hale getirdikği ´Res El Sen-i´ (Yılbaşı) dayanışma gecesi düzenledi. Geceye Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, ADD Samandağ Şubesi Başkanı Atiye Sönmez Erdoğduda katıldı.
Yerel sanatçı Ali Berrak´ın, hareketli şarkıları eşliğinde halay çeken eceye katılanlar, yılbaşını kutladı.

Geleneğe göre, Res El Sen-i ´çocukların günü´
Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Akan Sönmez, gecede yaptığı konuşmada, 'Kültürümüzün en önemli günlerinden biri olan Ras el Sen-i kadim bir geçmişe sahip İslamiyet öncesine dayanan ve her yıl kutlanan bir gündür. Bu gün çocukların günüdür. Sevginin paylaşımın hâkim olduğu yitirdiğimiz sevdiklerimizin yad edildiği mekanlarının ziyaret edildiği kavgalıların barıştığı, barışın günüdür. Umudun günüdür. Bugün gelecekten beklentilerin haykırıldığı gündür. Umut ediyoruz ki yeni yıl, barış getirsin. Ülkemizde insanların artık sokağa çıkmaktan korktuğu, korkunun çevrelediği, dar alana sıkıştırdığı, hapsettiği, umutsuzluğun hakim olduğu, her sabah uyanınca bu gün acaba nerede katliam oldu düşüncelerinin beynimize işlendiği bu paranoya ortamına sürükleyen terörün bir an önce bitmesini bitirilmesini, bundan nemalanan, bu puslu havayı yaratan karanlık güçlerin, derin yapıların hakkettikleri cezaları çekmesini, tarihin karanlık sayfalarına gömülmelerini diliyoruz.
Haksız yere tutuklulanan gazeteci, milletvekili, akademisyen, belediye başkanları, siyasetçi, öğrenci ve sendikacıların özgürlüklerine kavuştuğu, insanların düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, demokrasinin ve özgürlüklerin hakim olduğu bir yıl olmasını diliyoruz. Bölgemizde kardeş Suriye halkları üzerinden çirkef, kanlı, kirli, bir vekâlet savaşı yürütülmektedir. Bu savaş bölge halklarına acı, gözyaşı, sefalet ve yıkımdan başka bir şey getirmemiştir. Bölgede savaşların bittiği, barışın, sevginin ve paylaşımın hakim olduğu acılı annelerin göz yaşının dindiği, yaraların sarıldığı bir yıl olmasını diliyoruz' dedi.
Samandağ Belediye Başkanı Nehir de şunları söyledi: 'İlçede arklı renkler yüzyıllardır bir arada kardeşçe yaşıyor. Çok farklı renkler bu anlamlı gecede bir araya geldi.İ lçede arapça tiyatrolar, etkinlikler gerçekleştirerek kültürümüze sahip çıktık, bugün de yeni projelerimizle çalışmalarımız sürdürüyoruz. Samandağ Hizmet Vakfı bünyesinde yapımı süren dil okulu yakında faaliyete girecek. Toplumun kendi kültürüne sahip çıkması adına üstümüze düşeni fazlasıyla yapmak, onda ısrar eden, o duruşa saygı duyan, o duruşu sergileyen insanlarla bir arada olmak için çok emek verdik. Bundan sonrada bu hedefler doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü, geleceğe bir iz bırakmak önemlidir.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57