RES, ´manastırı tahrip ediyor´

Samandağ ve Defne´nin Aknehir, Değirmenbaşı, Uzunbağ, Yeşilköy, Yeşilyazı, Koyunoğlu mahallesinde oturanlar, Ziyaret Rüzgâr Enerji Santrali Türbinlerinin, yaşam ve geçim alanlarını tahrip etttiğini ifade etti.

2.06.2017 10:55:50 0
RES, ´manastırı tahrip ediyor´

 RES türbinlerinin yarattığı ses ve gürültü kirliliğinden rahatsız olduklarını belirten yöre sakinleri, yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: '1. derece turizm sit alanını, endemik bitkilerin yayılma alanını, kutsal mekânımız olan El Arabî ziyaretini, dünyanın en önemli üç ana kuş göç yolu üzerindeki santraller, tarım alanlarını tahrip etmektedir. Biyo çeşitliliği, florası, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, tarihi eseri, tarım alanları vb. hepsi ile birlikte bu memleket bizim ve her türlü saldırı ve tahribata karşı korumak hepimizin görevidir. Tarih, inanç ve tarım alanlarını enerji alanına çevirmek, ülkemizi ´Dimyat´a pirince giderken evdeki bulgurdan etmek´tir. Tarım alanında tarım, turizm alanında turizm, endemik alanda endemik bitki üretimi vb. yapacağız. Ziyaret RES şirketi 1. Derece Turizm Sit alanı ve Kesin Korunma altında olan S. Simon Manastırının içini, bitişiğini ve çok yakın çevresini kırıp, çukur açmış, beton dökmüş, çatı, kulübe, türbin vb ucubeler dikmiştir. St. Simon Manastırı, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alıyor. Geçmişi 1.500 yıl öncesine dayanan kültürel ve tarihi miras olan ST Simon manastırı tahrip olmuştur. Manastırda tamamen yıkılmış kiliseler, genç Simon´un üzerinde 40 boyunca yaşadığı mermer sütunun kalıntıları yanına atılmış çöp yığınları ile karşılaşırsınız. RES türbinlerin çıkardığı ses kirliliği ve görüntü kirliliği ile karşılaşırsınız. Erken Hıristiyanlık döneminde Simon Manastır Kompleksi bölgenin önemli bir hac merkezi olmuştur. Yüzyıllara meydan okumuş bu manastır kalıntılarında baktığınız her yönde, çektiğiniz her fotoğraf karesine türbinler giriyorlar. Doğu Akdeniz´in tarihi ve turizmi için çok önemli bir manastır kompleksinin tepesine rüzgâr türbinleri dikme hoyratlığını anlamak mümkün değil. St. Simon Manastırı türbin, çatı, kulübe vb ucubelerden kurtarılmalı, onarılmalı, aslına uygun tadilattan geçirilmelidir. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığını ve müdürlüklerini göreve davet ediyoruz.'

´Temiz enerji kurala uymazsa, kirlenir´
Kapasite artırımı adı altında Samandağ ve Defne sınırında bulunan Ziyarek RES´in kapasite arttırımına ilişkin verilen ÇED olumlu raporunun da iptal edilmesini isteyen sakinler, 'Bu bölgeye Rüzgâr Enerji Santralleri yapımı için lisans vermek çok büyük bir yanlış olmuştur. Ziyaret RES 12 türbin ile başladı, türbin sayısını 32´ye çıkardı. Yine kapasite artışına giderek doğa ve tarih tahribatını artırmak istiyor. Bölgemiz türbin kapasitesini fazlası ile doldurmuştur. Temiz enerji eğer kurallara, kanun ve yönetmeliklere, standartlara uygun kurulursa temiz kalır değilse, kirlenir' dedi.


Anahtar Kelimeler: manastırı tahrip ediyor

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,42% 0,04
  • EURO

    34,43% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2486,70% 0,16
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00