Reyhanlı katliamının cevap bekleyen soruları

Reyhanlı katliamının üzerinden geçen 7 yıla karşın halen sazı sorular yanıtlanmadı. Bu soruları milletvekili Oruç, İçişleri Bakanı Soylu´ya yöneltti

SİYASET 11.05.2020 19:07:33 0
Reyhanlı katliamının cevap bekleyen soruları

Aslen Samandağlı Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç, Reyhanlı katliamının bugüne kadar aydınlanmayı bekleyen yönlerini soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Oruç, Türkiye´nin Suriye politikasının adım adım ilişkilendirilerek bugüne getirildiğine işaret etti

IŞİD´in 2013´te Reyhanlı´da 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenmesine karşın, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler´in henüz patlamanın üzerinden 7 saat geçmişken “örgüt belli, kişiler büyük oranda belli, Suriye muhalefetiyle alakası yok, olay El Muhaberat´la bağlantılı” açıklamasını hatırlatan milletvekili Oruç, “Reyhanlı katliamı, Suriye Devleti´yle ilişkilendirilerek Türkiye adım adım savaşa itilmiştir ve deyim yerindeyse dış siyasette Suriye politikasının bugünlere kadar gelinmesinin yolu döşenmiştir” dedi.

Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiğini önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı yanıtlanmasını istediği şu soruları yöneltti:

1-Reyhanlı katliamının hemen ardından “sorumlunun Suriye muhalefeti değil, Suriye devleti” olduğu yönündeki açıklamalar neden yapılmıştır? Bu açıklama, soruşturmanın peşin hükümle ve tek yönlü yürütüleceği anlamına gelmektedir. Bu yaklaşım/tutum soruşturulacak mıdır?
2-Reyhanlı katliamından bugüne, Türkiye´nin Suriye politikasına yön verme noktasında Reyhanlı katliamının rolü ne olmuştur?
3-Reyhanlı katliamı başta olmak üzere Türkiye´de El Kaide bağlantılı, El Nusra ve IŞİD´in gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin siyasi sorumluluğun üstlenilmesi noktasında Bakanlığınızca adım atılacak mıdır?
4-22 Mayıs 2013 tarihinde Redhack tarafından yayınlanan gizli belgelere göre saldırının Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından bilindiği iddiası araştırılmış mıdır? Bahsi geçen belgelerde yer alan saldırı istihbaratı alınmış olmasına rağmen gerekli önlemler neden alınmamıştır?
5-Reyhanlı katliamının MİT tarafından önceden bilindiği iddiası araştırılmış mıdır?
6-Reyhanlı´da gerçekleşen saldırılar sırasında, ilçedeki 73 MOBESE kamerasının tamamının birkaç gün önce 'sistem arızası' vermesi ve kayıt yapmaması araştırılmış mıdır?
7-Reyhanlı katliamı davasında istihbarat belgesi ve cihatçı örgütlerle bağlantı neden araştırılmamıştır?
8-IŞİD´e/cihadist çetelere katılım amacıyla sınırdan geçişlerde gözaltına alınan kaç kişi vardır? Kaçı tutuklanmıştır?
9-IŞİD´e/cihadist çetelere üye kazandırmak için faaliyet gerçekleştiren yapılara ilişkin başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Var ise ne aşamadadır? Türkiye´de bu tür faaliyet içerisinde olan kaç örgütlenme vardır ve illere göre dağılımı nedir?
10-Türkiye´de bulunan ve/veya Türkiye´ye girerek katliam yapma ihtimali olan IŞİD yapılanmalarının ve IŞİD´li canlı bombaların gerçekleştirdiği katliamların araştırılmasına yönelik etkin bir soruşturma yürütülmekte midir?
11-Reyhanlı katliamında kamu görevlilerinin sorumluluklarının açığa çıkarılması için bir çalışma yürütülmekte midir?


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22