Reyhanlı´ya 11 milyonluk arıtma tesisi

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), yaptığı 8 yeni atıksu arıtma tesisinden biri olan Reyhanlı Atıksu Arıtma Tesisi´ni açtı.

28.09.2017 10:02:50 0
Reyhanlı´ya 11 milyonluk arıtma tesisi

 Reyhanlı Atıksu Arıtma Tesisi, okunan dua eşliğinde kurdele kesilerek hizmete açıldı. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından sağlanan kredi çerçevesinde ´Yerel Yönetimler Altyapı Projesi´ kapsamında yapılan tesisin açılışına, Reyhanlı Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Açılışa katılan protokol, tesiste incelemede bulunup, teknik bilgi aldı.

Hatay nüfusunun yarısı kırsalda yaşıyor
Açılışta yaptığı konuşmada, sıkıntıları ve güzellikleri olan bir coğrafyada yaşadığımızı ifade eden HBB Başkanı Savaş, sıkıntılar içerisinde Hatay´ı şekillendirme ve geleceğe taşıma sorumlulukları yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. Hatay nüfusunun 1 milyon 555 bin olduğunu anlatan ve bölgede yaşayan 500 bine yakın Suriyelinin de bu rakama dahil olmadığını belirten Savaş, 'Bu nüfusa hizmet etmek, altyapı, kanalizasyon, yağmursuyu, arıtma tesisi ve içmesuyu gerekir. Yeni Büyükşehir olduk. Üçbuçuk yıldır hizmet ediyoruz. Türkiye nüfusunun yüzde 24,5´u kırsal kesimde yaşarken, Hatay nüfusunun yüzde 50,5´i kırsal kesimde yaşıyor. Kırsal kesim demek, zorluklarla karşı karşıya kalmak, altyapı ve yol ihtiyacı demektir. Bu bölgeye hizmetleri yapma çabası içerisindeyiz” dedi. Yapımı tamamlanan tesisin Reyhanlı nüfusunun 2 katı daha fazlasına hizmet verebileceğini anlatan Savaş, HBB olarak Hatay´a 8 yeni atıksu arıtma tesisi kazandırdıklarını, medeniyetler tarihinde altyapı ve yol ihtiyacının olduğunu ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Görev süremizin kalan 1,5 yıllık süresinde de Hatay´ın altyapı ihtiyacının büyük bir kısmını bitirmiş olacağız. Son dört yılda sadece Hatay´da değil, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana ve Mersin´de de bir kuraklık yaşıyoruz. Bunun için Reyhanlı ve Karaçay Barajınzın hızla bitmesini bekliyoruz. Çünkü ovadaki yeraltı su seviyesi gittikçe aşağılara gidiyor. Çıkartması gittikçe daha pahalıya mal oluyor. Daha fazla eneri ihtiyacı oluyor ve daha fazla ekonomik değerle karşılamak zorunda kalıyoruz.'
Reyhanlı´nın içmesuyu projesinin 1,5 yıldır hazır olduğunu ve Avrupa Birliği´nden hibe konusunda anlaşıldığını anlatan Savaş, sağlanan hibenin aktarılmasıyla Reyhanlı´nın içmesuyu hattının yenileneceğini de belirtti. Savaş, “Reyhanlı´da 131 kilometre asfalt, 23 stabilize yol, 6 adet menfez, 80 metre istinat duvarı, 200 bin metrekare parke, 1 adet çok amaçlı salon yaptık, 14 adet mezarlığın duvarlarını çevirdik, 10 eğitim kurumunun bakım ve onarımını yaptık. Reyhanlı´yı seviyoruz. Büyükşehir olarak eksiklerini tamamlamak için hızlı şekilde çalışıyoruz”' diye konuştu.
Açılışta konuşan Reyhanlı Belediye Başkanı Şanverdi de, yıllardan beri özlemini çektikleri atıksu arıtma tesisinin hayata geçmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtip, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

11 milyon liraya mal oldu
HATSU Genel Müdürü Çaparali de, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından sağlanan kredi çerçevesinde ´Yerel Yönetimler Altyapı Projesi´ kapsamında başlatılan Reyhanlı Atıksu Arıtma Tesisi´nin yapımının 11 ayda tamamlandığını ve tesise 11 milyon TL harcandığını söyledi. Tesisin ilk aşamada günde 8 bin 800 metreküp kapasite ile çalışacağını ve bu kapasitenin 80 bin kişiye tekabül ettiğini anlatan Çaparali, ileriki yıllarda oluşacak artış göz önüne alınarak 2. kademenin yapımı ile günde toplam 13.500 metreküp, yani 120 bin kişiye tekabül edecek atıksuyu arıtabilecek duruma geleceğini belirtti ve “Tesiste evsel atıksuları Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği kriterlerine uygun arıtımı sağlanarak, yüzde 90 giderim verimi ile Asi Nehrine dökülen Afrin Deresi´ne deşarjı sağlanmakta” dedi.

´En kurak sonbaharını yaşayacağız´
Tesis işletmeye alınmadan önce Reyhanlı atıksularının Afrin Deresi´ne direk deşarj edildiğinu, bunun da kirlilik ve kokuya yol açtığını anlatan Çaparali, Reyhanlı´da 24 kilometre içmesuyu, 13 kilometre de kanalizasyon bakım ve onarım çalışması yapıldığını kaydetti. Reyhanlı´ya 14 adet sondaj kuyusu açıldığını ve çalışmaların devam edeceğini, 27 bin metre kanalizasyon ile yağmursuyu hattı, 32 bin 450 metre de içmesuyu hattı döşendiğini ifade eden Çaparali, suyun tasarruflu kullanılmasına yönelik çağrı yaparak, “içmesuyu bizim için çok önemli. Bahçe ve tarla sulamalarında kullanmayalım. Meteorolojiden alınan bilgilere göre son yılların en kurak sonbaharını yaşayacağız” diye konuştu. HATSU Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Reyhanlı Yağmursuyu Projesi´nin İller Bankası tarafından onaylanıp, kuruma gönderildiğini ve finansmanı için çalıştıklarını ifade eden Çaparali, finansmanla birlikte çalışmalara başlayacaklarını belirtti.
Hatay´ın son yıllarda ekonomik sıkıntılar yaşanmasına rağmen, kimsenin yapmadığı hizmetlerin HBB Başkanın Savaş tarafından yapıldığını savunan CHP il başkanı Güzelmansur da şunları söyledi: “Dört yıl önce Reyhanlı Barajı´nın temeli atılmıştı. Denilene göre 05 Mayıs 2015 tarihinde Reyhanlı Barajı bitecek ve ovaya su verilmeye başlanacaktı. Şimdi 2017´deyiz. Üzerinden 2 yıl geçti. HBB ise verdiği sözleri gününde ve zamanında her olumsuzluğa rağmen yapmada başarıyor. Bu başarıların Türkiye´de örnek olacağına inanıyorum.'
Reyhanlı´da Suriyeli nüfusun çok olduğunu ve yapımı tamamlanan tesisin önem taşıdığını belirten Güzelmansur, nüfusun hızla artmasıyla birlikte yatırımların da hızlı yapılması gerektiğini söyledi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04