Riskli alandan çıkartılmasını gazetemiz de duyurmuştu!

2013 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen ve 6 Şubat depreminin vurduğu İskenderun'un 6 mahallesi, tam 1 yıl önce Cumhurbaşkanı kararıyla ‘riskli afet alanından’ çıkarılmıştı.

İSKENDERUN 17.02.2023 10:50:00 0
Riskli alandan çıkartılmasını gazetemiz de duyurmuştu!

Resmi Gazete'de 5 Şubat 2022'de yayımlanan karara göre, İskenderun ilçesine bağlı 6 mahalle riskli afet alanından çıkarılmıştı. Karara gazetemizin internet sitesinde de yer verilerek kamuoyu bilgilendirilmişti. 16.09.2013 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile “Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan” riskli alanın kaldırılması eleştiri konusu olmuştu. Ancak kararın çıkartılmasının arkasında Milletvekili Abdulkadir Özel ile İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın ısrarının bulunduğunu hatırlatan Meydan Mahallesi Muhtarı Ramazan Güneş, ‘teşekkür’ paylaşımında bulunmuştu.

Gazetemizin depremden tam 1 yıl önce, 05.02.2022 tarihli “İskenderun´da 6 mahalledeki ´riskli alan´ iptal edildi” başlıklı haberi şöyle:

http://www.iskenderunses.net/haber/iskenderunda-6-mahalledeki-riskli-alan-iptal-edildi-15864.html

“Resmi Gazetenin bugün (05 Şubat 2022 Cumartesi) ve 31741 sayılı nüshasında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararında şunlara yer verildi: 'Hatay ili İskenderun ilçesi, Meydan, Cumhuriyet, Modernevler, Numune, Pınarbaşı ve Esentepe mahallelerindeki bulunan bazı alanların riskli alan ilan edilmesi hakkındaki 16/9/2012 tarihli ve 2013/5382 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının yürürlükten kaldırılmasına, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2. maddesi gereğince karar verilmiştir. Bakanlar kurulu kararının yürürlükten kaldırılmasına karar verildi.

Yasanın 2. maddesi şöyle: 'Madde 2- (1) Bu kanunun uygulanmasında; a) Bakanlık: Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, b) İdare: Belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeleri, bu sınırlar dışında il özel idarelerini, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerini ve Bakanlık tarafından yetkilendirilmesi hâlinde büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçe belediyelerini, c) Rezerv yapı alanı: Bu Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ´nin veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen Bakanlıkça belirlenen alanları (2), ç) Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan alanı (1), d) Riskli yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı, e) TOKİ: Toplu Konut İdaresi Başkanlığını, ifade eder.'

Yasanın ´ç´ bendindeki 'Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan alanı' ifadesi; 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 196. maddesiyle bu bentte yer alan ´Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca´ ibaresi ´Cumhurbaşkanınca´ şeklinde değiştirilmişti.

İSTE rektör danışmanından eleştiri

İskenderun Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı olan inşaat mühendisi Sıtkı Alper Özdemir, yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararının kentsel dönüşüm olmayıp, riskli alandan vazgeçildiği anlamını taşıdığını belirtti. Özdemir, karar sonrası sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda şunlara yer verdi: '5175 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı; İskenderun´da kentsel dönüşüm başlıyor değildir. 2013 yılında bakanlık kararı ile riskli alan ilan edildi, ancak siz bu tarihten beri hiç bir dönüşümü başlatmadınız ve 4 Şubat 2022 itibariyle bu riskli alan kararı iptal edildi demektir. Tebrikler İskenderun, ilan ettiğin riskli alanı bile dönüştüremedin! Çünkü; İmar revizyon planlarına ´kentsel dönüşüm´ başlığın dahi girmedi, rezerv alanla ilgili hiç bir girişim yapmadın, riskli alan çalışman 2013´te olduğu gibi kaldı, kentsel dönüşüm modellemesi oluşturmadın, 6306 sayılı yasanın nimetleri ile bu kenti buluşturamadın...'

Meydan mahalle muhtarından ´talebimizdi´ açıklaması

Öte yandan bazı yerleşimleri ´afet riski altında´ iken kentsel dönüşüm kapsamına alınan Meydan MahallesiMuhtarı ve İskenderun Meydan Mahallesi Dayanışma Derneği Başkanı Ramazan Güneş, Cumhurbaşkanlığı kararının bu güne kadar çalışmasını yürüttükleri talepleri olduğunu bildirdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada muhtar Ramazan Güneş, şu paylaşımda bulundu:

'Mahallemiz 2013 yılında bakanlar kurulu kararı ile riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüme geçirilmişti. Meydan mahallesi muhtarlığı olarak 2015 yılında Danıştay 14 daire başkanlığına yürütmeyi durdurma ile ilgi dava açtım. Yaklaşık 5 yıl süren dava neticesinde, Danıştay lehimize karar vererek yürütmeyi durdurup kentsel dönüşümü iptal etmişti. Mahallemiz tekrar bakanlar kurulu kararı ile kentsel dönüşüme geçirilmişti. Meydan mahallesi muhtarı ve İskenderun Meydan Mahallesi Yardımlaşma Derneği Başkanı olarak Ak Parti Hatay Millet Vekili Sayın Abdulkadir ÖZEL beyle mahallemizin durumunu izah ederek sıkıntılarını arz ettim. Vekilimiz konu ile ilgili yakından ilgileneceğini ve vatandaşın yararına ne gerekirse yapacağına dair bizlere söz verdi. İskenderun Belediye Başkanımız Sayın M. Fatih TOSYALI da, İskenderun belediye başkalığı olarak üzerine düşeni yapacağını söyledi. Belediye başkanımızın ve Vekilimizin uzun uğraşları sonucunda bugün itibarı ile Resmi gazetede yayınlanan CUHMHURBAŞKANLIĞI kararnamesiyle Meydan mahallemiz riskli alandan çıkarılmıştır.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19