'Sabun dökümü' şenliği

İskenderun'da sokak Defne kokmayı sürdürdü

GÜNCEL 24.11.2022 14:00:00 0

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun'da faaliyet gösteren iki derneğin ortak etkinliğiyle "sabun dökümü" şenliği düzenlendi ve sokağa defne kokusu yayıldı. 
Kentte faaliyet gösteren Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ile Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği'nin, geleneksel hale getirdiği Defne Sabunu Dökümü Şenliği, Savaş mahallesinde 55. sokaktaki dernek binasında yapıldı. 

Sabun ustası yapımını anlattı
Dernek üyeleri ve halkın katılımıyla yapılan sabun dökümü şenliğinde, yöresel ürünler arasında bulunan defne sabununun nasıl yapıldığı da görsel olarak katılımcılara anlatıldı. Kazanda pişirilen defne sabunu, yere serilen kalıplara döküldü ve kurutulmaya bırakılarak, belirli ölçülerde kesildi. 
Şenlikte Defne sabunu dökümünü yapan 25 yıllık sabun ustası Ali Kiremit'nin, dökümünü tamamladığı defne sabunları soğuduktan sonra damgaladı, kesildi ve kullanıma hazır hale getirildi. 

Sabun ustası Ali Kiremit, defne sabununun yapımının görüldüğü kadar kolay olmadığını ve kullanılan malzemelerdeki ayarların kaliteli sabun elde etmek için çok önemli olduğunu ifade etti. Defne sabununun, zeytinyağı ve defne yağının bir kazanda karıştırılıp, içerisine kostik ve suyun ilave edilmesiyle macun kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak yapıldığını anlatan sabun ustası Kiremit, kostiğin, sabunun kıvamına gelmesi, yani karışımın donması ve köpürmesi için kullanıldığını ifade etti. 

Sabun Dökümü Şenliğinde dökümü yapılan sabunlarda yüzde 40 Defne yağı, yüzde 60 zeytinyağı, 7 kilo kostik ile 10 litre suyun kullanıldığını anlatan sabun ustası Tümkaya, toplamda 67 kiloyla sabun elde edileceğini belirtti. Dökümü yapılan sabunların 250 tane dolayında olmasının beklendiği ifade edildi.

Dökülen sabunlar konuklara
Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği Başkanı Recep Yıldırım, Evimiz İskenderun Süpürge Derneği iş birliğiyle her hafta düzenlenen Geleneksel Çarşamba Söyleşisi'nde kürsü konuklarına dökümünü yaptıkları sabun ve İskenderun kartpostallarını hediye ettiklerini söyledi. 

Etkinlik geleneksel hale getirildi
Sabun Dökümü Şenliğini geleneksel etkinliklerinden biri haline getirdiklerini ve yılda birkaç kez dökümünü yaptıklarını anlatan Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği Başkanı Yıldırım, "Amacımız yerel kültürün yaşatmak. Aynı zamanda bu tür etkinliklere ilginin daim kalmasını, tarih ve mitoloji ile ilişkini ne kadar güçlü kılarsak o kadar derinlikte ilişkiler yaratacağımıza inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 


Anahtar Kelimeler: 'Sabun dökümü' şenliği

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62