Sadece defne ve künefe tescilli

Dünya Gıda Günü dün kutlanırken, bu günden birkaç gün önce Samandağ´da, ´Samandağ biberi, seracılık ve coğrafi işaretleme konferansı´ düzenlendi.

17.10.2017 12:36:16 0
Sadece defne ve künefe tescilli

 

Samandağ Kaymakamlığı, Samandağ Ziraat Odası, MKÜ Ziraat Fakültesi, Ayhan Kara Vakfı ve Hatay Gönüllüleri Konseyi işbirliğiyle düzenlenen konferans, Samandağ Kültür Merkezinde yapıldı. Üreticilerin de katıldığı konferansta konuşan Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, sera yetiştiriciliğinin durumu, sorunları ve çözüm önerileri üzerine konuşurken, MKÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar da 'Coğrafi işaretleme nedir? Önemi, kullanım alanları ve yararları'nı anlattı.MKÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Sefer Bozkurt: ise 'Sera yetiştiriciliği ve seralarda sulama ve toprak faktörü', Prof. Dr. Sabahattin Çürük de, 'Hatay´da yetiştirilen yöresel biber genotipleri ve yetiştiricilikte karşılaşılan sorunlar' üzerine değerledirme; Prof. Dr. Osman Biçer ve Prof. Dr. Çoşkun Durgaç da sunum yaptı.
Ziraat Odası Başkanı Kamacı, '2011 yılından bu yana süren bölgemizdeki savaştan ve kapıların kapanmasından ötürü, çiftçiler önemli zararlar gördü. Çiftçilerin gelirleri düşmüş, harcama kalemleri ise artmıştır. Dolaysıyla çiftçi borçlanmak, borçlarını ödemek için tarlasını satmak zorunda kalmaktadır. Türkiye´nin daha güçlü, daha büyük ve daha çağdaş olmanın yollarını mutlaka bulunmalıdır. Tarım sektörüne ulusal anlamda etkin tedbirler şunlar olmalı: Tarımda istikrarın sağlanması ve tarımda örgütlenme modelidir. Ülkemizin güvenliği sadece güçlü askeri tedbirlerle sağlanacağını düşünmüyoruz. Ancak gıda temin etme güvenliğinizi sağlayamazsınız, kayıp etmeye mahkümsünüz. Temel gıdı ürünleri ulusal güvenlik kapsamına alınmalıdır. Gerektiğinde müdahale edilerek, sürdürebilinir hale gelmelidir. Yeni bir Türkiye özgü tarımsal alanda örgütlenme modeli geliştirilmelidir. Mevcut örgütlenme sistemi atalete sebep vermektedir' dedi.
Prof. Dr. Avşar ise 'Tarımda karlığın sonu yoktur. Komşu seranız olsa bile aynı yöntemleri kesinlikle uygulamayın. Sıcaklık, ısı, ışık toprak karışım, bitkinin kendisi gibi birçok faktörlerden etkilenmekte. Bunlardan en önemlisi toprağın tuzluğu önemli. Tuzluluk toprağın asitleşmesidir. Tuz, su ile toprağa karışmakta. Toprağın besin değerini kayıp etmek istemiyorsak, toprağın tuzlanmasının önüne geçmeliyiz' dedi.
Hatay´da coğrafi işaretlemede önemli bir potansiyel olduğunu anlatan Doç. Dr. Bozkurt ise 'Biber üretiminde Türkiye genelinde artarken Hatay ve Samandağ ilçelerinde önemli düşme var. Hatay biber üreticisi 66 ton biber üretmekte. Biber üreticisinin üretimi düştükçe geliri de düştü. Hatay´da en çok biber üreten ilçe Samandağ idi, daha önce 27 bin ton biber üretimi var. Son üç yıla baktığımızda üretim 13 bin tona gerilemiş, yani yüzde elli azalmış. Bu şunu gösteriyor, Samandağ çiftçisi biber yetiştirmekten kaçınıyor. Demek ki Samandağ çiftçisinin önemli sorunları var' diye konuştu.
Prof. Dr. Çürük de, şunları söyledi: 'İnsanoğlu özellikle kaliteli ve özellikli ürünleri yetiştirmeye çalışmıştır. Ürünün en iyi yetişmesi coğrafi şartlardır. Coğrafi işaret çok şeye yarar, en sonda para kazanmaya yarar. Ülkemizde 2 bin 500 coğrafi şartlar işaret ürünü olduğunu düşünüyorum. En önemlisi ise bunun yöre ismi ile anılması lazım. Malatya kayısısı, Finike portakalı, Ezine peyniri, coğrafya adı ile bilinir. O bölgenin ürünü bölgenin adı ile anılıyorsa, orada bir coğrafi işaret vardır. Tıpkı Samandağ biberi gibi. 2 bin 500 işaretten sadece 210´u tescillenmiş. Hatay´da iki ürünün tescili yapıldı, Defne Sabunu ve künefe. Antakya sürkü, Kırıkhan Havucu, Samandağ biberi gibi Hatay´da 54 tane coğrafi işaretleme olduğunu tespit ettik. Bunun 14´üne başvuru yapıldı.'
Konferansın açılışında konuşan Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik ise, 'Samandağ´ın tarım potansiyeli önemli. 150 bin dekarlık tarım alanı var. Bunun 90 bin dekarı meyvecilik, 20 bin dekarında sebzecilik, 10 bin dekarında ise hububat ekimi yapılmakta. İhracat olarak en önemli yetiştirdiğimiz ürün mandaline. Hatay´ın 90 bin tonunu yaklaşık yüzde onunu ilçe karşılamakta. Erik üretimimiz 5.600 ton, Maydonuz ise 5 bin ton. Maydonoz üretimi ile Hatay´ın yüzde 25 Türkiye´nin ise yüzde 9´u karşılamakta. İlçede 1.600 dekar örtü altı üretim yapılmakta. Örtü altı üretimde domates ve biber başı çekiyor. Samandağ´a özgü biber 10.800 ton. Türkiye´nin yüzde yetmişini fidan olarak Samandağ karşılamakta. Yıllık ortalama 5 milyon fidan üretilmekte ve bunun yaklaşık iki milyonu ihraç edilmekte” dedi.

 

 


Anahtar Kelimeler: Sadece defne künefe tescilli

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23