Sağlık çalışanlarına diyabet eğitimi verildi

Hatay Kamu Hastaneler Birgili Genel Sekreterliği´ne bağlı devlet hastanelerinde diyabet hemşiresi, diyetisyen, eğitim hemşiresi ve servis hemşirelerine Diyabet Eğitici Eğitimi gerçekleştirildi.

SAĞLIK 6.07.2017 10:42:41 0
Sağlık çalışanlarına diyabet eğitimi verildi

 

Hatay Kamu Hastaneleri Birliği´nde eğitim ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, Diyetisyen Bahar Tümkaya, Diyetisyen Süleyman Gündüz, Diyabet Hemşiresi Sevilay Kuru ve Eğitim Hemşiresi Ayfer Düzgün tarafından üç gün süren eğitimin ilk gününde; Ortopedi ve Beyin Cerrahi servisinde çalışan hemşirelere insülin kullanımı, insülin tedavisi ve insülin saklama koşulları hakkında eğitim verildiği belirtildi.
Diyabet hemşireleri tarafından düzenlenen eğitimin ikinci gününde ise hastanenin çeşitli servislerinde tedavi görmekte olan diyabet hastalarına yönelik bilgilendirme yapıldı. Eğitimin son gününde de yapılan etkinlik ve bilgilendirme ile hastalara hipoglisemi, hiperglisemi, diyabette beslenme ve egzersiz, ayak bakımı, insülin ve ilaç kullanımı konularında soru- cevap yöntemi ile eğitim tamamlandı.

“Eğitim diyabetin temel taşıdır”
Diyabetin dünyada ve ülkemizde çok sık görülen ve hayat boyu devam eden bir hastalık olduğunu da ifade edilen aynı açıklamada, “Dengeli ve düzenli beslenme ayrıca egzersiz ile önlenebilir ya da geciktirilebilir. Diyabet eğitimi diyabetli bireylerin diyabeti, diyabetin yaşamları üzerindeki etkilerini ve davranışlarını nasıl değiştireceklerini ayrıntılı bir şekilde kavramalarını sağlar. Eğitimin sürekliliği ve bilginin güncellenmesi gerekir. Eğitim, diyabet bakımının temel taşıdır. Çünkü diyabetlilerin günlük durumlarını yönetebilmeleri diyabet tedavisinde en önemli özelliktir. Araştırma sonuçlarına baktığımızda, diyabette hasta eğitimi olmadığı zaman, diyabete bağlı gelişen hastalıkların dört kat daha fazla ortaya çıktığını göstermektedir” denildi. Diyabeat nasıl saptanır?
Diyabetle ilgili en temel bilgilerin paylaşıldığı açıklamada, şöyle denildi: “Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl´nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir. Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57