"Sahaflık Anadolu'da gelişemedi"

32 metrekare dükkana 20 binin üzerinde kitabı sığdırmış, 30 yıllık sahaf Aşir Alkaç.

12.10.2022 18:17:00 0

Akın Bodur/İskenderun
Kitapları, 5 ile 4 bin 500 lira arasında satışa sunduğunu, sadece Türkçe yayınları değil, Arapça, İspanyolca, İngilizce, İbranice, Fransızca, Almanca gibi birçok dilde eserleri de okuyucuyla buluşturduğunu belirtiyor, İskenderunlu Alkaç,. 
Kentin Kurtuluş mahallesindeki bir çarşının zemin katındaki dükkanında ikinci el eserleri okuyucuyla buluşturmaya çalışan Alkaç, sahaflığın metropollerin dışındaki Anadolu kentlerinde gelişmediğini belirtiyor. "Sahaf deyince yöre insanının aklına en çok satış yapan, popüler kitapların bulunduğu yer geliyor. Kelimenin içeriği yanlış kullanılıyor. Oysa sahaf, ikinci el kitapların alınıp satıldığı yerlerdir" değerlendirmesini yapan Alkaç, şunları söyledi: "Sahaf, kitapların ucuza satıldığı ama aynı zamanda ender bulunan eserlerin de koleksiyonerler için az sayıda bulunan eserlerin pahalıya satıldığı yerdir."

"Okunmayan her kitap, aslında yenidir"
Günümüzün okuma kültüründe farklı bir modanın olduğunu belirten Alkaç, gençlerin en çok okunan kitapları, en çok satan kitapları; yetişkinlerin ise klasikler, İngilizce dil kitapları ile tefsir, tasavvuf gibi dini kitapları tercih ettiğini belirtiyor. Kitap satışını daha internet üzerinden yaptıklarını, ancak işyerine gelip alanların bulunduğunu da anlatan Alkaç, "Yeni çıkan kitaplar bizde olmaz. Bu yüzden sahaflara ilgi az ama popüler kitap satışı yapan kitapçılara ilgi çok oluyor. Sahalar ikinci el kitapları satar. Sahalık, alım gücü zayıf olan kişilerin kitap alabileceği veya cüzi ücretle değişim yapabileceği yerlerdir. Sadece kitap alınmaz, aynı zamanda satabilirler. Kişilerin okunmadığı her kitap, aslında onlar için yenidir. Kitap, 1930 baskısı da olsa okunmamışsa, kişi için yenidir. Yeni baskı ile ikinci el kitaplar arasında yüzde 20 ile yüzde 80 arasında fiyat fark olur. Ama baskısı olmayan eski kitaplar pahalıdır. 

Popüler kitaplar üslup ve betimlemeden yoksun
Gençlerin daha çok popüler kitapları ya da öğretmenlerinin isteği üzerine Milli Eğitim Bakanlığının tavsiye ettiği klasikleri aldığını belirten sahaf Alkaç, popüler kitapların insan zihnini yeterince geliştirmediğini düşündüğünü belirtti. Alkaç, "Çünkü, edebi üslubu eski kitaplar kadar yok. Betimlemeleri az. Bunlardan yoksun olan kitaplar, onları okuyan kişiye diğer kitaplar kadar hayal ettiremiyor. Eski kitaplardaki anlatımlarda bir demiryolunu ya da başka bir yeri hayal edebiliyorsunuz. Günümüzdeki kitaplarda bunlar var mı?" değerlendirmesini yaptı. 
Metropollerdeki sahaflarla Anadolu'dakiler arasında eski kitapların kendilerine dönüşünüdeki fark nedeniyle fiyat farkı oluştuğunu anlatan Aşir Alkaç, "Dönüşüm az olunca, Anadolu'daki sahaflarda eski kitaplar, Ankara, İstanbul, İzmir gibi kentlere göre daha pahalı olabiliyor. Maliyet pahalı olunca, satışı da aynı oranda artıyor" dedi. 


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00